Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Premiér Kanady terčom útoku: Nenávisť ľudí, po lídrovi krajiny hádzali kamene

Premiér Kanady Justin Trudeau na predvolebnej kampani Zobraziť galériu (2)
Premiér Kanady Justin Trudeau na predvolebnej kampani (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

TORONTO - Na kanadského premiéra Justina Trudeaua hádzali neznámi ľudia kamene počas návštevy mesta London v provincii Ontário, kam zavítal v pondelok v rámci svojej predvolebnej kampane. Informoval o tom denník The Washington Post.

K incidentu došlo, keď Trudeau nastupoval do autobusu. Na videonahrávke zverejnenej na sociálnych sieťach možno vidieť, ako niekto jeho smerom hádže hŕstku kameňov. Spolu s premiérom sa v tom čase blízko vchodu do autobusu nachádzalo aj niekoľko novinárov.

Trudeau neskôr reportérom povedal, že ho niekoľko kameňov možno zasiahlo do pleca, a tento incident prirovnal k tomu, ako naňho v roku 2016 hodila jedna žena tekvicové semienka. "Bolo tam trochu kameňov... Nejde o nič vážne," uviedol Trudeau.

Ide o jeden z mnohých incidentov, ktoré sa v Kanade udiali v rámci predvolebnej kampane. Kandidáti mnohých politických strán sa už sťažovali napríklad na to, že boli terčom sexistických a rasových nadávok.

Premiér Kanady Justin Trudeau
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

Kanadu čakajú predčasné voľby

Trudeau minulý mesiac vyhlásil predčasné parlamentné voľby, ktorých termín stanovili na 20. septembra. Premiér sa spolieha na to, že vďaka úspešnému zvládnutiu pandémie koronavírusu a s ňou súvisiacej ekonomickej krízy si jeho strana získala medzi obyvateľstvom väčšiu podporu a v nadchádzajúcich voľbách získa v kanadskom parlamente väčšinové zastúpenie.

V predchádzajúcich voľbách v roku 2019 sa to jeho Liberálnej strane totiž nepodarilo a odvtedy Trudeau vedie menšinovú vládu. Pri presadzovaní legislatívy sa musí spoliehať na podporu iných parlamentných strán. V posledných mesiacoch sa v tejto súvislosti sťažoval na obštrukcie zo strany opozície.

Trudeau pri moci od roku 2015

Trudeau sa dostal k moci v roku 2015, keď jeho Liberálna strana vo voľbách získala väčšinu z celkových 338 kresiel tamojšej Dolnej snemovne. Vo voľbách z roku z roku 2019 si však značne pohoršil, a to pre zverejnenie fotografií z večierka spred 20 rokov, na ktorých mal tvár zafarbenú na čierno.

Viac o téme: ĽudiaKameneKanadaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu