Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Míľnik v boji s KORONAVÍRUSOM: Nový typ vakcíny! Takúto doteraz nikto nevyrobil

Zydus Cadila plánuje každoročne vyrobiť až 120 miliónov dávok svojej DNA vakcíny proti Covid-19. Zobraziť galériu (3)
Zydus Cadila plánuje každoročne vyrobiť až 120 miliónov dávok svojej DNA vakcíny proti Covid-19. (Zdroj: Zydus Cadila)

NAÍ DILLÍ - V boji proti koronakríze India ako prvá krajina na svete schválila DNA vakcínu. Má podobný účinok ako vakcíny mRNA od spoločností Biontech/Pfizer alebo Moderna a mohol by byť skutočným míľnikom v utlmení pandémie. Vakcína od spoločnosti Zydus Cadila má byť dodaná už v polovici septembra.

Napriek tomu, že dôsledky zdravotnej krízy sú dramatické, prinášajú urýchlenie lekárskeho výskumu. Núdzové schválenie, ktoré bolo teraz udelené pre očkovaciu látku proti covidu ZyCoV-D, je absolútnou novinkou na svete a zúčastnení vedci s ním zaobchádzajú ako so skutočným zvratom v boji s koronavírusom.

Očkovať alebo neočkovať v tehotenstve proti KORONAVÍRUSU? Odborníci vydali nové odporúčanie

Genetický materiál sa rýchlo odbúra

DNA vakcíny sú nielen jednoduchšie a výrazne lacnejšie na výrobu ako ostatné vakcíny, sú tiež považované za veľmi stabilné a dajú sa rýchlo prispôsobiť v prípade mutácií patogénu. Ďalšou výhodou je, že cudzí genetický materiál je v tele pomerne rýchlo odbúraný a v tele dlho nezostáva.

Myšlienka takejto očkovacej látky samozrejme nie je úplne nová. Výskum trvá už nejaký čas a prvé schválenie vo veterinárnej medicíne bolo udelené v roku 2019. Na súhlas s používaním takýchto látok u ľudí sa však dlho čakalo - doteraz.

Míľnik v boji s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dobre tolerovaná a bezpečná

Očkovanie od farmaceutickej spoločnosti Zydus Cadila pozostáva z troch dávok, všetky sa podávajú bez ihiel. Namiesto toho sa používa špeciálny injekčný systém, ktorý používa tekutinu na dodanie vakcíny do tkaniva. Klinické štúdie publikované v odbornom časopise Lancet naznačujú veľmi dobrú znášanlivosť a vysokú úroveň bezpečnosti. Indický zdravotný úrad potvrdzuje, že očkovanie je účinné na 66,6 percenta a je schválené v Indii aj pre dvanásť až 18-ročných.

Porovnanie vakcín: Ľudia očkovaní TOUTO vakcínou majú dvojnásobok protilátok

Ich spôsob účinku je podobný ako u mRNA vakcín, ktoré sa už používajú. Je to na génoch založený prostriedok, ktorý poskytuje bunkám v tele genetický „plán“ na produkciu protilátok proti koronavírusu. V prípade infekcie je imunitný systém primerane pripravený a môže sa brániť pred infekciou.

Míľnik v boji s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Žiadna zmena v DNA

Termín „DNA“ však na mnohých ľudí pôsobí ako strašiak. Jedno dôležité vedecké zistenie v tejto súvislosti však objasňuje: DNA vakcíny nemenia genetickú výbavu. Napriek tomu, že ich štruktúra zodpovedá štruktúre ľudskej DNA, nie sú zabudované do nášho genómu - ani pri početnom použití u zvierat sa doteraz nenašiel jediný dôkaz o takom procese.

Ostatné farmaceutické spoločnosti už tiež robia výskum s touto technológiou. V súčasnej dobe sa pracuje na DNA vakcínach proti približne 20 chorobám, vrátane chrípky, HIV, hepatitídy B a C a rakoviny krčka maternice.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaIndiaDNAKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu