Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Očkovať alebo neočkovať v tehotenstve proti KORONAVÍRUSU? Odborníci vydali nové odporúčanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česká vakcinologická spoločnosť Českej lekárskej spoločnosti Jána Evanjelistu Purkyně vo svojom odporúčaní z konca augusta po novom priamo odporúča očkovanie tehotných proti covidu-19.

archívne video

Očkovanie tehotných proti COVID je na Slovensku možné, musí ho však odporučiť lekár (Zdroj: Topky)

V júnovom stanovisku ho vakcinológovia označili za možné a stanovili podmienky, napríklad neočkovať do 12. týždňa tehotenstva. Odporúčali ho potom najmä ženám pracujúcim v zdravotníctve, s astmou alebo cukrovkou a starším ako 35 rokov. V Česku bolo doteraz zaočkovaných asi 5,7 milióna ľudí. Koľko medzi nimi bolo tehotných, dáta neuvádzajú.

"Prospech z očkovania pre gravidné ženy výrazne prevyšuje teoretické riziko vakcinácie, a preto sa očkovanie tehotných žien odporúča. Očkovať je možné v ktoromkoľvek štádiu gravidity," píše sa v odporúčaní. Tehotné majú podľa lekárov vyššie riziko závažného priebehu ochorenia. Prednosť by u nich však mali dostať mRNA vakcíny pred ostatnými typmi.

Slovenka sa dala zaočkovať v 8. mesiaci: Myslela som si, že tehotenstvo znamená "ban"! Potom nastal zlom

V júni spoločnosť v stanovisku odporúčala očkovať radšej až po dokončení 12. týždňa tehotenstva. Pri zistení tehotenstva po prvej dávke odborníci radili druhú dávku odložiť až po dvanástom týždni. Očkovanie po novom odporúčajú aj ženám, ktoré otehotnieť plánujú.

Podľa odbornej spoločnosti dostupné dáta ukazujú, že vakcína je v tehotenstve účinná a vytvára imunitu, zároveň nie sú známe žiadne riziká pre ženu či plod. Uvádza tiež, že vakcíny nemajú negatívny vplyv na plodnosť žien ani mužov, čo je jedna z dezinformácií, ktorá sa o očkovaní proti covidu-19 šíri.

Vakcínu odporúčajú aj dojčiacim ženám. "Protilátky vytvorené po vakcinácii sa dostávajú do materského mlieka, čo môže byť prospešné pre dieťa," píše sa v materiáli. U dieťaťa nie je po očkovaní matky nijako nutné upravovať očkovaciu schému bežných detských vakcín.

Do jari tohto roku lekári očkovanie tehotných a dojčiacich žien neodporúčali najmä preto, že neexistoval dostatok dát, neboli zapojené do klinických štúdií. V niektorých krajinách, napríklad Nemecku, dostávali tehotné ženy prednosť v očkovaní pred svojimi vrstovníčkami ako ženy s vyšším rizikom vážneho priebehu.

Viac o téme: účinnosťOčkovanieVakcínaTehotenstvo KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu