Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Variant po delte: Hrozí nám super mutácia? Top virológ z USA varuje!

Anthony Fauci varoval pred vznikom ďalšej nebezpečnejšej mutácie. Zobraziť galériu (2)
Anthony Fauci varoval pred vznikom ďalšej nebezpečnejšej mutácie. (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon, File)

WASHINGTON - Americký špičkový imunológ Anthony Fauci varuje pred ďalšou koronavírusovou mutáciou, ktorá môže byť ešte nebezpečnejšia ako v súčasnosti variant Delta. Fauci v nedeľu povedal: „Ak necháte vírus voľne cirkulovať a nepokúšate sa ho zastaviť, potom skôr alebo neskôr existuje šanca, že získate ďalší variant (...), ktorý by mohol byť ešte problematickejší ako Delta."

Pokiaľ sa vírus dokáže ďalej šíriť a meniť, existuje riziko, že sa nakoniec vyvinie variant, pred ktorým by nás súčasné vakcíny - na rozdiel od Delty - neochránili. Pandémiu je potrebné dostať pod kontrolu, varoval prominentný zdravotný expert a prezidentský poradca v rozhovore s americkou televíziou NBC. Najlepším spôsobom, ako to urobiť, je očkovanie. Pomohlo by povinné očkovanie na lokálnej úrovni.

KORONAVÍRUS Top expert v USA varuje: Ak sa stane táto vec, môžeme mať skutočne problém!

Epidémia neočkovaných

Riaditeľ americkej výskumnej agentúry National Institutes of Health Francis Collins varoval, že povinné očkovanie môže priniesť zmenu. V nedeľu pre ABC povedal, že krajina platí „strašnú cenu“ za to, že toľko ľudí nebolo očkovaných. Úvahy o zavedení povinného očkovania vo väčšom rozsahu sú predmetom prudkých politických sporov v USA. Prezident Joe Biden nedávno hovoril o „epidémii neočkovaných“. Podľa amerického zdravotníckeho úradu CDC je dnes polovica populácie úplne očkovaná.

KORONAVÍRUS Variant po delte:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

V dôsledku rozšírenia variantu Delta sa počet nových nákaz koronavírusom v USA opäť prudko zvýšil - na zhruba 100-tisíc prípadov v sedemdňovom priemere. Situácia je obzvlášť napätá v krajinách s nízkou mierou zaočkovanosti. V druhej polovici júna bol sedemdňový priemer okolo 11-tisíc nových prípadov denne. USA naposledy vo februári hlásili v priemere 100-tisíc nových infekcií každý deň.

Viac o téme: DeltaOčkovanieMutáciaNákazaKoronavírusAnthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu