Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Odkiaľ k nám prišiel delta variant? Vedci konštatujú, že jeho šírenie už neovplyvníme, je komunitné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Je tu mesiac august a s ním aj zmena v oblasti dominancie konkrétneho variantu koronavírusu. Na Slovensku už totiž podľa všetkého nevedie britský variant ale delta (indický) variant, ktorého šírenie je ešte nebezpečnejšie. Odkiaľ k nám tento variant prišiel a v akom štádiu šírenia teda je?

Téme sa v reportáži venovala TV Markíza. Situácia je totiž mimoriadne vážna, pretože v niektorých prípadoch šírenia delta variantu koronavírusu sa už nedá dohľadať jej pôvodca, a teda niektorí vedci už konštatujú, že ide o začiatok tzv. komunitného šírenia ochorenia.

Importovanie zo zahraničia

Podľa očakávania, delta variant nespadol len tak z neba a odniekiaľ k nám prišiel. Stúpol teda počet importovaných prípadov zo zahraničia a covid si v júli z dovolenky prinieslo cez 360 ľudí. Ide pritom o skokový nárast, pretože v júni si ochorenie zo zahraničia priniesli len 3 percentá z pozitívnych, a počas júla narástol ich počet desaťnásobne na 368 prípadov.

Dominuje už jednoznačne variant delta. Vychádza sa pritom z analýzy, ktorú pre televíziu pripravila odborníčka Mária Avdičová. 

Archívne video

Na Slovensku už dominuje delta variant, informovala biologička ÚVZ SR Anna Kaliňáková (Zdroj: ÚVZ SR)

Najviac prípadov prišlo zo Španielska

Najviac prípadov bolo podľa všetkého importovaných zo Španielska (išlo o 78 prípadov a z nich viac ako 20 bol nebezpečný delta variant). Pokračuje sa Chorvátskom, Veľkou Britániou alebo aj Cyprom. Dominuje dokonca aj Česká republiky. Vedenie delty medzi našimi prípadmi už pritom tento týždeň potvrdili aj hygienici. 


AKTUÁLNE Na Slovensku už dominuje delta variant: Odhalili ďalšie desiatky prípadov


Najčastejšie sa nakazili mladší ľudia od 15 do 34 rokov. "V globále je približne 30 % pozitívnych bezpríznakových, viac ako 57 % má veľmi ľahký priebeh formou akútneho respiračného ochorenia a asi 10 % má febrilné ťažkosti. V júli bolo veľmi málo ťažších foriem. V systéme sú vykázané len tri prípady," uvádza Avdičová. Hygienici už pritom časť prípadov nevedia ani dohľadať v rámci zistenia získania infekcie. Začalo sa teda komunitné šírenie delta variantu.

Väčšinu prípadov tvoria nezaočkovaní

"Ľudia sa v tomto dovolenkovom období schádzajú na oficiálnych a neoficiálnych podujatiach, diskotékach, kúpaliskách," pokračuje Avdičová. Výraznú väčšinu nakazených pritom tvoria ľudia bez očkovania. Z 1241 prípadov, ktoré v júli hygienici sledovali, bolo zaočkovaných 95. 

Viac o téme: Cestovanie KoronavírusKomunitné šírenieDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu