Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Lukašenko prehovoril o zadržaní novinára: Hrozba Západu! Chytajte si migrantov sami

Alexander Lukašenko Zobraziť galériu (8)
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruský líder Alexander Lukašenko dnes vyhlásil, že v nedeľu konal v súlade so zákonom, keď zariadil, aby komerčný let na linke z Atén do Vilniusu pristál v Minsku. Snažil sa podľa svojich slov ochrániť ľudí, keď bieloruské úrady dostali správu zo Švajčiarska, že sa na palube stroja spoločnosti Ryanair nachádza bomba. Postup bieloruských úradov, ktoré za lietadlom vyslali aj stíhačku, a po pristátí lietadla zadržali opozičného novinára a jeho priateľku cestujúcich týmto letom, okamžite a veľmi dôrazne odsúdil rad západných krajín a organizácií.

Bieloruský opozičný novinár Pratasevič je vo väzení: Možno ho práve mučia, režim zverejnil jeho video

"Konal som zákonne, chránil som ľudí v súlade so všetkými medzinárodnými normami," vyhlásil podľa agentúry Ria Novosti Lukašenko v dnešnom prejave pred poslancami. Posádka lietadla spoločnosti Ryanair sa podľa neho radila aj s letiskom vo Vilniuse, ale rozhodla sa pristáť v Minsku. Dopravca aj niektoré vlády bieloruský postup označujú za "pirátstvo". Lukašenko dnes vyhlásil, že blízko miesta, nad ktorým lietadlo zmenilo smer, stojí jadrová elektráreň. O to nebezpečnejšie by vraj podľa neho bolo, keby na palube lietadla vybuchla bomba.

Dlhoročný autoritársky vodca Bieloruska tiež označil za falošné správy médií, že na palube lietadla cestovali pracovníci bieloruských tajných služieb, ktorí opozičného žurnalistu sledovali počas jeho dovolenky v Grécku. "Traja ľudia vystúpili z lietadla v Minsku, aby sa potom (doň) nemuseli vracať z Vilniusu, ale urobili z nich, "fejkových" pracovníkov KGB," okomentoval podľa agentúry Interfax skutočnosť, že okrem zadržaného Ramana Prataseviča a jeho priateľky Sofie Sapegaovej zakončili let v Minsku aj ďalší cestujúci, zatiaľ čo väčšina z nich pokračovala do Vilniusu.

VIDEO Lukašenko prehovoril o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

Lukašenko podľa svojich slov súhlasí s tým, že manéver s obratom lietadla do Minska, keď bolo 70 kilometrov od Vilniusu, sa zdá byť nelogický, podľa agentúry Interfax si však v prejave položil otázku, "prečo (toto) lietadlo neprijali iné letiská". Poprel tiež podozrenie, že pilotov dopravného lietadla prinútili zosadnúť bieloruské stíhačky MiG-29. Tieto tvrdenia označil za "absolútnu lož". Uviedol pritom, že úlohou bojového lietadla bolo zabezpečiť komunikáciu a naviesť civilné lietadlo na pristátie v prípade kritickej situácie.

Vyhlásil tiež, že posádka lietadla írskeho prepravcu niekoľko hodín "s niekým telefonovala a nechcela odletieť z minského letiska". Tvrdenia, že "posádku a cestujúcich na letisku (v Minsku) zadržiavali ozbrojené osoby", označil Lukašenko za "ďalší nezmysel". Zdôraznil aj to, že "lietadlo v Minsku ešte ani poriadne nepristálo, a už sa objavili ako cez kopirák napísané obvinenia od Západu a zákazy letov".

VIDEO Lukašenko prehovoril o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Interfax pripomenul, že riaditeľ odboru letectva bieloruského ministerstva dopravy Arciom Sikorskij v pondelok informoval, že varovanie o nastraženej bombe na palube lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Atén do Vilniusu bol zaslaný na e-mail minského letiska zo schránky na serveri protonmail. List bol v anglickom jazyku, jeho autori sa označili za príslušníkov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas a vysvetlili, že ak Izrael neprestane útočiť v pásme Gazy, vyhodia do vzduchu lietadlo. Hnutie Hamas následne deklarovalo, že s týmto incidentom nemá nič spoločné.

Podľa Lukašena zadržaný novinár chystal krvavú vzburu

Lukašenko sa v prvom verejnom vystúpení po nedeľňajšom incidente tiež vyjadril k Pratasevičovi, ktorý je spoluzakladateľ informačného kanála Nexta na sociálnej sieti Telegram a od roku 2010 sa angažuje v protestoch proti režimu. Lukašenko podľa agentúry TASS uviedol, že sa aktivista chystal v Bielorusku zorganizovať "krvavú vzburu".

Zadržaný novinár Raman Pratasevič
Zobraziť galériu (8)
Zadržaný novinár Raman Pratasevič  (Zdroj: TASR/telegram Chanel t.me/motolkohelpp via AP)

Lukašenko dnes okrem iného tiež vyhlásil, že tí, ktorí chcú Bielorusku zlé veci, prešli od organizácie nepokojov k fáze, kedy sa snažia Bielorusko zadusiť. Bielorusko podľa neho tvrdo odpovie na možné sankcie a "provokácie" zahraničia.

VIDEO Lukašenko prehovoril o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

Hrozba oslabenia kontroly na hraniciach

Alexander Lukašenko v stredu pohrozil, že Bielorusko na svojich hraniciach oslabí kontrolu nad obchodovaním s drogami a nelegálnou migráciou. V prejave na pôde parlamentu vyhlásil, že Bielorusko na svojich hraniciach "zastavovalo drogy a migrantov", pričom Západu odkázal, že "teraz si ich užívajte a chytajte sami".

VIDEO Lukašenko prehovoril o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

Sankcie voči Bielorusku a prerušenie leteckého spojenia

Niektorí predstavitelia západných krajín označili bieloruský zásah proti lietadlu za "akt štátneho terorizmu". Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa v pondelok zhodli na prijatí cielených sankcií voči Bielorusku. V prijatých záveroch bruselského summitu tiež vyzvali únijných prepravcov, aby sa vyhýbali preletom bieloruského vzdušného priestoru. Chcú tiež znemožniť prelety a pristátia bieloruských aeroliniek na území členských štátov EÚ. Bieloruský postup skritizovali tiež Spojené štáty.

Lukašenko to vo svojom prejave komentoval: "Nepáči sa vám prelet bezpečným Bieloruskom, lietajte tam, kde priviedli do hrobu 300 ľudí", čím narážal na zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou z leta roku 2014.

Lukašenko chce, aby Západ platil

Bielorusko bude žiadať, aby západné krajiny uhradili náklady, ktoré Minsku vznikli počas incidentu s lietadlom spoločnosti Ryanair. Lukašenko odporučil Západu, "keď už pripravuje ďalší balík sankcií", aby nezabudol "kompenzovať náklady, ktoré bieloruskej strane vzniknú počas vyšetrovania incidentu". Pripomenul, že existujú "medzinárodné pravidlá a naše zákony". "Musíte za to platiť," uviedol Lukašenko v stredu v prejave.

Zadržanie bieloruského novinára Ramana
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Bieloruský minister zahraničných Uladzimir Makej zasa podľa agentúry Interfax vyzval západné krajiny, aby "sa spamätali" a začali s Minskom rokovať. Vyjadril totiž presvedčenie, že ďalšia eskalácia nepovedie k ničomu dobrému. "Problémy by sa mali riešiť za rokovacím stolom - toto je naša zásadná pozícia," citovala ho agentúra BelTA. Avizoval tiež, že Bielorusko "bude adekvátne reagovať na všetky sankcie a reštriktívne metódy".

Bieloruský premiér Raman Halovčenka zasa v stredu upozornil, že ak Západ sprísni sankcie proti Bielorusku, Minsk na to bude reagovať. Upozornil, že tieto opatrenia "budú veľmi bolestivé pre krajiny, ktoré zaujali (k Bielorusku) otvorene nepriateľské stanovisko: od embarga na dovoz tovaru až po obmedzenia tranzitu".

Kremeľ dôveruje Lukašenkovej verzii

Rusko nevidí dôvod neveriť vysvetleniu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka o okolnostiach nedeľného odklonu komerčného letu do Minsku, uviedol dnes podľa agentúry TASS ruský prezidentský hovorca.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (8)
Dmitrij Peskov  (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Nakoľko tomu rozumieme, (Bielorusko) neukladalo pristátie lietadla zo svojej iniciatívy, ale riadilo sa pritom zodpovedajúcimi pravidlami v prípade hrozby," oznámil hovorca Dmitrij Peskov. "Nevidíme tu žiadny dôvod neveriť bieloruskej strane," zdôraznil.

Severoatlantická rada odsúdila Bielorusko

Severoatlantická rada (NAC), najvyšší politický orgán NATO, v stredu dôrazne odsúdila nútené presmerovanie letu spoločnosti Ryanair a následné zadržanie opozičného bieloruského novinára a jeho priateľky. Podľa oficiálneho vyhlásenia NAC ide o neprijateľný čin, ktorý vážne porušil normy platné pre civilné letectvo a zároveň ohrozil životy cestujúcich a posádky. Severoatlantická rada podporila výzvy na nezávislé vyšetrovanie nedeľňajšieho incidentu a to aj zo strany Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).

 "Podporujeme opatrenia, ktoré spojenci prijali jednotlivo a kolektívne v reakcii na tento incident. Zadržanie Prataseviča je v rozpore so zásadami politického disentu a slobody tlače. Bielorusko musí okamžite a bezpodmienečne prepustiť Prataseviča a Sapegovú," uvádza sa v dokumente NAC, v ktorom spojenci 30-člennej Severoatlantickej aliancie vyzvali Bielorusko, aby rešpektovalo základné ľudské práva a slobody a aby sa riadilo medzinárodným poriadkom založeným na pravidlách.

Bielorusko obvinilo Francúzsko zo vzdušného pirátstva

Bielorusko obvinilo v stredu Francúzsko zo "vzdušného pirátstva" po tom, ako francúzske úrady presmerovali lietadlo, ktoré letelo z Minska do Barcelony. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa hovorcu bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľa Glaza francúzske úrady nepovolili bieloruskému lietadlu preletieť cez svoj vzdušný priestor. "Úprimne povedané, ide o v podstate o vzdušné pirátstvo," vyhlásil Glaz.

Summit G7

Vynútené pristátie civilného lietadla v Bielorusku a následné zatknutie opozičného aktivistu Ramana Prataseviča zatiaľ neovplyvní zoznam hostí nadchádzajúceho summitu zoskupenia G7, informuje agentúra DPA. "V súčasnosti nie sú žiadne plány na pozvanie ďalších národných lídrov na summit G7," odpovedalo v stredu britské predsedníctvo v G7 na otázku, či na schôdzku vrcholných predstaviteľov siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta bude pozvaná aj bieloruská opozičná vodkyňa Svetlana Cichanovská.

"Lídri štátov a vlád G7 budú diskutovať o aktuálnych globálnych problémoch vrátane bezohľadného a nebezpečného správania Bieloruska," dodalo britské predsedníctvo. Spojené kráľovstvo podľa neho zvažuje a koordinuje ďalšie sankcie voči zodpovedným zo svojimi spojencami.

Za pozvanie bývalej bieloruskej prezidentskej kandidátky a exilovej opozičnej vodkyne Cichanovskej na summit G7 sa okrem iných vyslovil aj šéf nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet, pripomína DPA. Schôdzka je naplánovaná na 11. až 13. júna.

Viac o téme: LietadloAlexander LukašenkoRaman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu