Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cichanovská s mierovou návštevou Česka: Čaká ju aj stretnutie s premiérom Babišom

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

PRAHA - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v nedeľu popoludní pricestovala do Prahy. Privítala sa s predsedom českého Senátu Milošom Vystrčilom, na ktorého pozvanie do Česka prišla, informoval webový spravodajský portál Novinky.cz.

Vystrčil to oznámil na sociálnej sieti Twitter. Spoločne navštívili okrem iného Karlov most. Cichanovská sa má stretnúť aj s ďalšími ústavnými činiteľmi vrátane prezidenta ČR Miloša Zemana. Vlastné rokovania čakajú 38-ročnú Cichanovskú od pondelka do štvrtka. Zísť sa má tiež s českým premiérom Andrejom Babišom či ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom. V stredu v rámci schôdze hornej komory parlamentu vystúpi s prejavom.

Vystrčil v piatok napísal, že kompletný program jej pobytu nie je z bezpečnostných dôvodov možné zverejniť. Bieloruská politička je vo svojej krajine stíhaná na základe článku trestného zákonníka, ktorý pojednáva o výzvach na uchvátenie moci. Konkrétnym dôvodom má byť to, že z iniciatívy Cichanovskej bieloruská opozícia vytvorila koordinačnú radu, ktorá si kladie za cieľ sprostredkovanie pokojného odovzdania moci v krajine. Hrozí jej odňatie slobody od troch do piatich rokov.

Rusko na základe dohody s Bieloruskom zaradilo Cichanovskú medzi hľadané osoby. Cichanovská vlani v augustových prezidentských voľbách kandidovala proti dlhoročnému bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi. Podľa oficiálnych výsledkov získala len desatinu hlasov. Mnohí sa však domnievajú, že v skutočnosti dostala viac hlasov než Lukašenko, ktorý oficiálne zvíťazil. Výsledky týchto volieb neuznáva množstvo štátov, ani Európska únia.

Na voľbách sa Cichanovská zúčastnila namiesto svojho manžela, ktorým je podnikateľ, politický aktivista a youtuber Siarhej Cichanovský (42). Tomu úrady účasť vo voľbách odopreli. Bieloruská politička sa usiluje o vypísanie nových prezidentských volieb. Lukašenko podľa nej stratil legitimitu okrem iného násilným potláčaním pokojných protivládnych demonštrácií. Krátko po prezidentských voľbách Cichanovská odišla do zahraničia, aby sa vyhla zatknutiu; azyl našla v Litve.

Viac o téme: ČeskoBieloruskoMiloš VystrčilSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu