Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medzinárodný ŠKANDÁL: Štátom podporovaný únos! Bielorusko čelí obrovskej kritike za zadržanie novinára

Zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča v Minsku Zobraziť galériu (12)
Zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča v Minsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits/Mindaugas Kulbis, Sergei Sheleg/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruské úrady v nedeľu prinútili lietadlo spoločnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu pristáť v Minsku, aby mohli zatknúť novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča (26). Tomu hrozí vo vlasti podľa ruských médií 15 rokov väzenia za organizovanie masových nepokojov. Pokyn na pristátie pre údajnú nastraženú bombu mal osobne vydať bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Bielorusi sa mali dokonca vyhrážať zostrelením. EÚ pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami.

Bieloruská polícia zadržala najmenej sto demonštrantov a piatich novinárov

Ako v pondelok informovala ruská služba BBC, spolu s bývalým šéfredaktorom kanálu Nexta Pratasevičom bola zadržaná aj jeho priateľka, 23-ročná ruská občianka Sofia Sapegaová.

Sofia Sapegaová
Zobraziť galériu (12)
Sofia Sapegaová  (Zdroj: LinkedIn/Sofia Sapega)

Sapegová je študentkou magisterského programu na súkromnej neziskovej Európskej humanitnej univerzite (EHU)  vo Vilniuse v odbore medzinárodné právo a právo Európskej únie. "Európska humanitná univerzita vynakladá všetko úsilie na to, aby bola Sofia Sapegová prepustená čo najskôr," uviedol pre BBC hovorca EHU Maxim Milta. Bieloruské ministerstvo dopravy v pondelok informovalo o vytvorení komisie na prešetrenie nedeľného incidentu.

Žiadnu bombu na palube nenašli

Spoločnosť Ryanair uviedla, že centrum riadenia letovej prevádzky v Bielorusku ju informovalo o potenciálnej hrozbe na palube jedného z jej lietadiel, ktorému bol následne nariadený odklon do Minska. Podľa bieloruského ministerstva obrany bola ako sprievod lietadla vyslaná stíhačka MiG-29. Počas prehliadky lietadla sa na palube nenašiel žiadny podozrivý predmet.

Medzinárodný ŠKANDÁL: Štátom podporovaný
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Pratasevič bol zadržaný, ostatní pasažieri prešli bezpečnostnou kontrolou a bolo im dovolené pokračovať do koncovej destinácie. Podľa Ryanairu lietadlo nakoniec o 20.25 h. SELČ dorazilo do Vilniusu. Na palube sa v čase incidentu nachádzalo asi 170 ľudí z 12 krajín, vrátane 94 Litovcov.

Vyhrážali sa zostrelením?

Predstaviteľ bieloruskej opozície Pavel Latuška na Twitteri uviedol: „Podľa našich informácií bieloruská strana cez letových dispečerov pohrozila zostrelením lietadla, ak núdzovo nepristane v Minsku."

Ryanair hovorí o pirátstve 

Írsky minister zahraničia Simon Coveney a šéf leteckej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary dnes za štátom podporované pirátstvo označili nedeľňajšie nútené pristátie dopravného lietadla v Minsku. "Bolo to v podstate letecké pirátstvo, štátom podporované," povedal Coveney vo vysielaní írskeho verejnoprávneho rozhlasu RTÉ. Rovnaké slová použil v rozhovore s rozhlasovou stanicou Newstalk aj šéf aeroliniek Ryanair, pričom hovoril aj o "štátom podporovanom únose".

Sledovali novinára už v Grécku?

Pratasevič ešte pred zadržaním v Minsku priateľom napísal, že rusky hovoriaci muž, ktorý stál za ním v rade na letisku v Aténach, sa snažil s ním nadviazať rozhovor a tiež vyfotografovať jeho doklady, a potom odišiel. Jeho priatelia to pokladajú za dôkaz, že Prataseviča sledovali už v Grécku.

"Ak sa informácie potvrdia, bude to dôkaz, že cudzí tajní agenti operovali na gréckom letisku," napísal dnes grécky portál Ekathimerini.com. Dodal, že z Minska lietadlo odletelo do Vilniusu bez šiestich cestujúcich - Prataseviča, jeho sprievodu a štyroch ruských občanov, čo pravdepodobne boli muži, ktorí sa zúčastnili operácie. Šéf spoločnosti Ryanair predpokladá, že na palube lietadla boli agenti bieloruskej tajnej služby KGB.

Jeden z cestujúcich neskôr serveua Delfi opísal situáciu na palube lietadla po tom, čo ho bieloruské úrady donútili pristáť v Minsku: "Jeden chlapec prepadol panike, schmatol sa za hlavu. Nedošlo k žiadnemu konfliktu. Iba keď sa dozvedel, že pristaneme (v Minsku), bol zaskočený. Mladíka odviedli stranou a zobrali všetky jeho veci. Spýtali sme sa ho, čo sa deje. Povedal, kto je, a dodal: 'Tu ma čaká trest smrti.' Bol už pokojný, ale triasol sa. Vedľa neho stál pracovník (bezpečnostných) orgánov a čoskoro ho odviedli."

Prataseviča s kolegom zaradili medzi podozrivých z terorizmu

Pratasevič a jeho priateľka boli zadržaní, ostatní cestujúci prešli bezpečnostnou kontrolou a po siedmich hodinách mohli pokračovať v lete do cieľovej destinácie - mesta Vilnius. Ramana Prataseviča (26) spolu so Sciapanom Pucilom (22), druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live fungujúcim na sociálnej sieti Telegram, zaradili vlani v novembri bieloruské úrady na zoznam osôb podozrivých z teroristickej činnosti.

Medzinárodný ŠKANDÁL: Štátom podporovaný
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Úrady tak urobili na základe skorších obvinení, že sa obaja mladí muži podieľali na organizovaní masových nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý v Bielorusku hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

Kanál NextaLive bol označený za extrémistický

Nexta a jeho sesterský kanál Nexta Live sú momentálne zrejme najznámejšími zdrojmi informácií o aktivitách bieloruskej opozície. Bieloruský súd v októbri označil kanál Nexta Live za "extrémistický" a nariadil jeho zablokovanie. Rovnaký osud medzičasom stihol aj spravodajský web TUT.by.

Medzinárodný ŠKANDÁL: Štátom podporovaný
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Pratasevič, ktorý v súčasnosti žije v exile v Poľsku, v nedeľu cestoval z Atén do litovského Vilniusu linkou nízkonákladovej spoločnosti RyanAir. Vedenie opozičného kanálu tiež dodalo, že Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný.

USA žiadajú okamžité prepustenie

Spojené štáty vyzvali na “okamžité prepustenie” novinára Ramana Prataseviča, ktorého v nedeľu zadržali bieloruské úrady po tom, čo jeho lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v Minsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zároveň dôrazne odsúdil nútený odklon lietadla a následné zatknutie Prataseviča. “Tento šokujúci čin Lukašenkovho režimu ohrozil životy viac ako 120 pasažierov vrátane amerických občanov,” uviedol Blinken, pričom dodal, že správy o zapojení bieloruských bezpečnostných služieb do tejto akcie sú “hlboko znepokojujúce a vyžadujú si byť dôkladne vyšetrené”.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

EÚ odsúdila nútené pristátie lietadla 

Európska únia v pondelok ostro odsúdila bieloruské úrady za to, že v nedeľu pre údajnú bezpečnostnú hrozbu prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý na jeho palube cestoval z Atén do Vilniusu. Informovala o tom agentúra DPA.

EÚ pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v mene všetkých 27 členských štátov vyzval na okamžité Pratasevičovo prepustenie. Jeho zadržanie nazval ďalším zjavným pokusom bieloruských úradov umlčať všetky opozičné hlasy. Minsk takýmto spôsobom podľa Borrella ohrozil bezpečnosť pasažierov a posádky. Nevyhnutné je medzinárodné vyšetrenie tohto prípadu, dodal.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool via AP)

Táto situácia bude i jednou z tém summitu v Bruseli, ktorý sa začne v pondelok večer. Európska únia preverí následky konania Bieloruska vrátane "opatrení voči zodpovedným", avizoval Borrell.

Litva chce zákaz medzinárodných letov nad Bieloruskom

Litovská vláda označila nedeľný incident s lietadlom spoločnosti Ryanair za "akt štátneho terorizmu" zo strany Minska a je pripravená zasadiť sa za uzavretie vzdušného priestoru Bieloruska pre medzinárodné lety. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra BNS. 

Vilnius je presvedčený, že tieto "kroky Bieloruska sú dôkazom toho, že vzdušný priestor tejto krajiny nie je bezpečný pre všetkých". Litva bude preto od medzinárodného spoločenstva požadovať "jasnú a nekompromisnú" reakciu, uvádza sa vo vládnom vyhlásení. Vláda vo Vilniuse dodala, že spolu s medzinárodnými partnermi sa bude snažiť dosiahnuť, aby bol bieloruský vzdušný priestor uzavretý pre medzinárodné lety". Udalosť z nedele je "nielen útokom proti Litve, ale aj signálom pre celú Európsku úniu a medzinárodné organizácie," uviedla vláda.

Litovská predsedníčka vlády Ingrida Simonyteová
Zobraziť galériu (12)
Litovská predsedníčka vlády Ingrida Simonyteová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs v pondelok vo vysielaní lotyšského rozhlasu uviedol, že by sa mal zaviesť zákaz letov bieloruských lietadiel nad Lotyšskom, ako aj odvetvové sankcie proti Bielorusku. Lotyšský minister dopravy Tális Linkaits informoval, že v súvislosti s incidentom v Minsku lotyšský národný letecký prepravca, spoločnost airBaltic, už vysiela svoje lietadlá na trasy, ktoré sú mimo bieloruského vzdušného priestoru.

Na poplach bije aj Cichanouská

Bieloruská opozičná líderka Svjatlana Cichanouská, ktorá žije v exile v Litve, potvrdila meno zadržaného s tým, že mu v Bielorusku hrozí "trest smrti". "Raman Pratasevič je bieloruský novinár, fotograf, blogger a aktivista, Pracoval ako fotograf pre veľké bieloruské médiá, bol zapojený do žurnalistického programu Václava Havla," napísala Cichanouská. Vyzvala tiež na uvalenie sankcií na Bielorusko, ktoré by mohli zahŕňať aj vyradenie krajiny z Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).

Medzinárodný ŠKANDÁL: Štátom podporovaný
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Nesúhlas v Európe

"Je absolútne neprijateľné, že bol let Ryanairu z Atén do Vilniusu donútený pristáť v Minsku. Všetkým pasažierom musí byť dovolené pokračovať bezodkladne v ceste do Vilniusu a musí im byť zaistená bezpečnosť," napísala v nedeľu vo svojom tweete predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Akékoľvek porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy musí mať následky," dodala.

V neskoršom príspevku na twitteri von der Leyenová uistila, že "nehorázne a nezákonné správanie režimu v Bielorusku bude mať dôsledky". Osoby zodpovedné za únos podľa šéfky únijnej exekutívy musia byť potrestané a Pratasevič okamžite prepustené.

Český premiér Andrej Babiš na twitteri napísal, že s von der Leyenovu úplne súhlasí. "Akt Bieloruska bol absolútne neprijateľný," dodal.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki čin Bieloruska označil za "štátny terorizmus". Severoatlantická aliancia uviedla, že nútené pristátie letu Ryanairu v Minsku je "vážny a nebezpečný incident", ktorý si žiada medzinárodné vyšetrenie. "Neprijateľnú" bieloruskú akciu odsúdil Paríž a Berlín požiadal Bielorusko o okamžité vysvetlenie.

K únosu sa vyjadrila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá správy označila za nanajvýš znepokojujúce. "Najdôležitejšie je vyšetrovanie - akékoľvek porušenie medzinárodného práva musí mať následky," uviedla na twittteru Čaputová.

Centrum Viasna uznalo Prataseviča ako politického väzňa

Podľa centra Pratasevičovo verejné účinkovanie nie je ničím iným ako realizáciou slobôd zaručených tak ústavou Bieloruskej republiky, ako aj medzinárodným právom v oblasti ľudských práv. Viasna spresnila, že ide o slobodu vyhľadávať a šíriť informácie, či vyjadrovať svoj názor. Viasna vo svojom vyhlásení žiada okamžité prepustenie Prataseviča a všetkých občanov Ruska a Bieloruska zadržaných v dôsledku pristátia letu Atény-Vilnius na letisku v Minsku.

Česko si predvolalo bieloruského veľvyslanca

Námestník českého ministerstva zahraničných vecí Jan Kohout v pondelok vyjadril bieloruskému veľvyslancovi v ČR Valerijovi Kurďukovovi dôrazný protest v súvislosti s vážnym podozrením z porušenia medzinárodného práva v letectve. Vyzval tiež na okamžité prepustenie bieloruského novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča a jeho priateľky. S odvolaním sa na český rezort diplomacie o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Česko bude trvať na dôkladnom medzinárodnom vyšetrení incidentu, ktorý podľa ministerstva ohrozil životy pasažierov a posádky a ktorý bieloruské orgány zneužili k prenasledovaniu jedného zo svojich kritikov. Všetky súvisiace kroky bude ČR koordinovať so svojimi partnermi v Európskej únii.

"Postup Bieloruska je neakceptovateľný. Budeme na nej reagovať a bude to aj na rokovaní Európskej rady," vyhlásil český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek, ktorého citoval server Denikn.cz. Európa musí podľa neho jasný signál, že postup Minska je neprijateľný.

Brusel zvažuje "odrezanie" Bieloruska od leteckej premávky

Európska únia a NATO požadujú medzinárodné vyšetrovanie núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Atén do Vilniusu, ktoré bieloruské úrady v nedeľu prinútili pristáť v Minsku. Podľa tlačovej agentúry Reuters to v pondelok potvrdil šéf európskej diplomacie Josep Borrell, len niekoľko hodín pred začatím mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli.

Borrell vyhlásil, že bieloruské úrady svojím donucovacím činom ohrozili bezpečnosť cestujúcich a posádky. "Musí prebehnúť medzinárodné vyšetrovanie tohto incidentu, aby sa preverilo, či sa porušili pravidlá medzinárodnej leteckej prevádzky," uviedol Borrell.

Ruské MZV je "šokované šokom" Západu

Podľa agentúry AFP Moskva reagovala na vynútené odklonenie lietadla spoločnosti Ryanair do Bieloruska veľmi opatrne, keď hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu vyhlásil, že "k lietadlu Ryanair sa nebudem vyjadrovať". Odkázal na  "medzinárodné pravidlá" a posúdenie incidentu medzinárodnými leteckými úradmi.

Nedeľný incident však na sociálnych sieťach komentovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová: podľa nej by "západné krajiny nemali byť šokované incidentom spoločnosti Ryanair""Šokujúce" je podľa nej to, že "Západ nazýva incident vo vzdušnom priestore Bieloruska šokujúcim".

"Alebo potom nech šokuje všetko," apelovala Zacharovová, pričom spomenula "nútené pristátie" lietadla s bolívijským prezidentom Evom Moralesom v Rakúsku, k čomu došlo na žiadosť USA na základe podozrenia, že sa na palube sa nachádza Edward Snowden, bývalý spolupracovník amerických tajných služieb, či iný prípad z Ukrajiny. Zacharovová upozornila, že sociálne siete si "pamätajú všetky (tieto) prípady násilných únosov, násilných vykládok a nelegálneho zatýkania, ktoré vykonali strážcovia poriadku a morálky".

Nemecko si predvolá bieloruského veľvyslanca

Nemecko si v pondelok predvolá bieloruského veľvyslanca v súvislosti s nedeľňajším vynúteným pristátím civilného lietadla v Minsku a zadržaním novinára Ramana Prataseviča. Informuje o tom agentúra AFP.

Nemecký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/John MacDougall/Pool via AP)

"Vysvetlenia bieloruskej vlády pre vynútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku sú absurdné a nevierohodné," uviedol vo vyhlásení šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. "Potrebujeme jasno v tom, čo sa naozaj stalo na palube i na pevnine," dodal s tým, že bieloruského veľvyslanca na ministerstve zahraničných vecí očakávajú v pondelok vo večerných hodinách.

Britské lietadlá sa majú vyhnúť bieloruskému vzdušnému priestoru

Britská vláda v pondelok vyhlásila, že britským lietadlám vydala inštrukcie, aby sa vyhli vzdušnému priestoru Bieloruska. Informuje o tom agentúra AFP. Britský minister dopravy Grant Shapps uviedol, že orgánu civilného letectva nariadil vydať inštrukcie "v záujme udržať pasažierov v bezpečí".

Britský minister dopravy Grant
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Tolga Akmen/Pool via AP)

Shapps zároveň pozastavil povolenie na prevádzku lietadlám bieloruskej leteckej spoločnosti Belavia. Stroje spoločnosti Belavia denne lietajú z londýnskeho letiska Gatwick do Minska. Táto spoločnosť takisto prevádzkuje lety na londýnske letisko Heathrow cez francúzsku metropolu Paríž, pričom s leteckou spoločnosťou Air France má dohodu o zdieľaní kódov, píše AFP.

Bielorusko a Lotyšsko si navzájom vyhostili diplomatov

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej v pondelok vyzval lotyšského veľvyslanca spolu so všetkým zamestnancami ambasády, aby opustili Bielorusko. Dôvodom má byť zneuctenie bieloruskej vlajky v lotyšskej Rige, informujú agentúry AFP a BelTA. Krátko na to Lotyšssko taktiež vyhostilo bieloruského veľvyslanca spolu so všetkými zamestnancami bieloruskej ambasády, informuje agentúra TASS.

"Navrhli sme veľvyslancovi, aby do 24 hodín opustil Bielorusko. Ostatným diplomatickým a administratívno-technickým zamestnancom veľvyslanectva sme navrhli, aby Bielorusko opustili v priebehu 48 hodín. Zostať by tu mal iba jeden administratívno-technický zamestnanec, ktorý sa bude starať o budovu," vyhlásil Makej.

Viac o téme: LietadloRyanairBieloruskoRaman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu