Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pobrežie indonézskeho ostrova Sumatra zasiahlo zemetrasenie: Obete zatiaľ nezaznamenali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Západné pobrežie indonézskeho ostrova Sumatra zasiahlo v piatok zemetrasenie s magnitúdou 6,6, ktoré vyvolalo na najbližšom ostrove Nias paniku, avšak bezprostredne neboli hlásené škody ani obete. Informovala o tom americká geologická služba (USGS), píše agentúra AFP.

Plytké zemetrasenie udrelo v piatok o 12.30 h miestneho času (08.30 h SELČ) neďaleko ostrova Nias, ktorý leží približne 250 kilometrov južne od mesta Sinabang. Podľa meraní nemeckého geologického ústavu GFZ k nemu došlo v hĺbke desať kilometrov.

Podľa indonézskeho vládneho meteorologického, klimatologického a geofyzikálneho úradu BMKG mal otras magnitúdu 7,2 a nastal v hĺbke 19 kilometrov, uviedla agentúra Reuters. Ako dodal BMKG, cunami v súvislosti so zemetrasením nehrozia.

 

 

Hovorca tamojších záchranárov uviedol, že nijaké obete ani škody na majetku zatiaľ nezaznamenali. Dodal však, že otrasy boli pomerné silné, čo vystrašilo najmä ľudí žijúcich v pobrežných oblastiach, ktorí sa vĺn cunami všeobecne obávajú.

Indonézia so svojimi viac ako 17.000 ostrovmi a vyše 260 miliónmi obyvateľov leží na tzv. Ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na Zemi, kde sa stretáva niekoľko tektonických platní a pravidelne tam dochádza k zemetraseniam. V januári tohto roka zahynulo najmenej 105 ľudí pri ničivom zemetrasení, ktoré postihlo ostrov Sulawesi.

 

 

V roku 2004 zasiahlo severozápadné pobrežie Sumatry ničivé zemetrasenie s magnitúdou 9,1, ktoré si vyžiadalo viac ako 220.000 obetí na životoch.

Viac o téme: ObeteOstrovŠkodyZemetrasenie Sumatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu