Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Paradajky a vajcia na budove súdu: Demonštranti v Thajsku žiadajú prepustenie politických väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANGKOK - Stovky demonštrantov hádzali v nedeľu na budovu trestného súdu v thajskom hlavnom meste Bangkok paradajky a vajcia a oblievali jeho múry červenou farbou, dožadujúc sa prepustenia všetkých politických väzňov. Medzi zadržiavanými je aj jeden aktivista, ktorý bol po dlhotrvajúcej hladovke hospitalizovaný. Píše o tom agentúra AFP.

Študentský aktivista Pcharit Čchivárak, všeobecne známy pod menom Tučniak, je vo vyšetrovacej väzbe od februára, keď bol obvinený na základe prísnych thajských zákonov o hanobení kráľovského majestátu. Prepustenie na kauciu mu bolo už niekoľkokrát zamietnuté.

 

 

Je proti nemu vznesená viac než desiatka obvinení za jeho úlohu pri vlaňajších protestoch proti vláde premiéra Prajuta Čanóčchu. Demonštranti sa minulý rok domáhali aj reforiem, ktoré by sa podľa nich mali uskutočniť v thajskej neochvejne sa svojich základov držiacej monarchii.

"Tučniak" Pcharit Čchivárak schudol od 16. marca, keď začal hladovku, vyše 12 kilogramov a v piatok ho preto z obáv o rapídne zhoršenie jeho zdravotného stavu previezli do nemocnice. V Thajsku platí prísny zákon proti hanobeniu členov kráľovskej rodiny, čo v krajine v podstate znemožňuje akúkoľvek verejnú diskusiu o monarchii. Urážka alebo zneváženie monarchov je ťažkým zločinom, ktorý sa trestá až 15 rokmi väzenia.

Viac o téme: ParadajkyVajciaDemonštrantiThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu