Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Totálny debakel: Šéf mocnej americkej zbraňovej lobby nevedel trafiť zblízka slona

LaPierre v akcii. Zobraziť galériu (3)
LaPierre v akcii. (Zdroj: Youtube/The New Yorker )

GABORONE - Mocná americká zbraňová lobby je opäť na titulkách. Tentoraz kvôli doteraz nezverejneným scénam lovu slonov v Botswane, v ktorých sa jej šéfovi veľmi nedarilo.

Videozáznam lovu slonov v Botswane zachytáva, ako muž chce zblízka zabiť zviera, ktoré už bolo postrelené. Aj napriek niekoľkým strelám sa to nepodarí, zviera zalapá po dychu a niekto to musí prevziať.

Otrasný prípad! Pri Poprade našli obeseného psa: Z FOTO sa tisnú slzy do očí

Túto scénu doteraz nebolo možné nikdy verejne vidieť. Bola vystrihnutá z filmu „Under Wild Skies“. Na tejto promo sérii sa v juhoafrickej krajine natáčal film americkej Národnej streleckej asociácie NRA (National Rifle Association), aby zabodoval medzi lovcami a získal tak nových členov. Obchodný riaditeľ NRA Wayne LaPierre a jeho manželka Susan sami za týmto účelom odcestovali v roku 2013 do Botswany.

Video nie je vhodné pre ľudí s citlivou povahou!

PR debakel pre NRA

Teraz časopis The New Yorker a mimovládna organizácia Trace zverejnili vystrihnuté scény z filmu.  LaPierresovci v ten deň zabili dva slony, manželka víťazoslávne zdvihne chvost zvieraťa do kamery. Strelcom, ktorý niekoľkokrát zlyhal pri love, bol samotný obchodný šéf NRA LaPierre.

Video vyvolalo vlnu rozhorčenia a kritiky nielen zo strany aktivistov za práva zvierat v USA. Hovorí sa o PR debakli pre NRA, a to aj preto, že zbrojná asociácia už roky zdôrazňuje, že „len dobrí ľudia so zbraňami môžu zastaviť zlých ľudí so zbraňami“, čo predpokladá, že „dobrí ľudia“ sú tiež dobrí strelci.

Wayne LaPierre
Zobraziť galériu (3)
Wayne LaPierre  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Conroy)

Negatívne titulky sú aj tak pre NRA dosť nepríjemné. Justícia v štáte New York vyšetruje NRA, LaPierre a ďalších troch vysokých úradníkov pre spreneveru členských poplatkov a darov od minulého augusta.

NRA podala návrh na vyhlásenie konkurzu, to však neprešlo cez newyorské súdnictvo. Uvidí sa, či sa najväčšia lobistická organizácia pre držbu strelných zbraní v USA so svojím obrovským politickým vplyvom bude musieť skutočne báť, že v budúcnosti dôjde k jej rozpadu.

Viac o téme: LovSlonyWayne LaPierreNárodná strelecká asociácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu