Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kto nahradí Angelu Merkelovú? Vnútorný spor pokračuje, lídri sa stále nedohodli

Predseda CDU a premiér nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet (vľavo) a predseda CSU a premiér spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder Zobraziť galériu (2)
Predseda CDU a premiér nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet (vľavo) a predseda CSU a premiér spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder (Zdroj: TASR/DPA/Michael Kappeler)

BERLÍN - Nemeckí konzervatívci nevyriešili do nedeľňajšieho termínu, ktorý si sami stanovili, vnútorný spor o to, kto by mal byť v septembrových voľbách ich kandidátom na nástupcu Angely Merkelovej na poste spolkového kancelára. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra DPA.

Merkelovej Kresťanskodemokratická únia a jej bavorská sesterská strana Kresťanskosociálna únia vedú spor o spoločného volebného lídra svojej tzv. únie CDU/CSU. Vplyvní členovia bloku naliehajú na oboch hlavných kandidátov, aby sa dohodli, keďže sa obávajú, že spor škodí snahám únie zotrvať pri moci piate funkčné obdobie po sebe.

O kandidatúru na kancelára sa uchádzajú predseda CDU Armin Laschet a šéf menšej CSU Markus Söder, ktorý má v prieskumoch väčšiu podporu. Obaja sú tiež premiérmi v najľudnatejších nemeckých spolkových krajinách - Laschet v Severnom Porýní-Vestfálsku a Söder v Bavorsku. Hoci obaja politici a ich spolupracovníci viedli za posledný týždeň viacero rozhovorov s cieľom ukončiť spor do nedele a označili tieto diskusie za konštruktívne, jedna ani druhá strana dosiaľ neustúpila.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Söder a Laschet sa stretli v nedeľu neskoro večer v budove Spolkového snemu v Berlíne, po viac ako troch hodinách však schôdzku ukončili bez výsledku, uviedli zdroje DPA. Oba tábory sa k situácii ani ďalším plánom nevyjadrili. Ak k rozhodnutiu nedospejú v pondelok, o otázke kandidáta CDU/CSU na kancelára by mohol v utorok rokovať a hlasovať poslanecký klub únie.

CDU a CSU tradične idú do volieb so spoločným kandidátom na šéfa spolkovej vlády. Za obvyklých okolností by bol Merkelovej stúpenec Laschet jasným uchádzačom z pozície lídra silnejšej CDU. Podpora strany však v prieskumoch v súvislosti s problémami pri boji proti pandémii klesla, čo vytvorilo príležitosť pre Södera, ktorý v súčasnosti patrí k najpopulárnejším politikom v Nemecku, približuje DPA.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováCDUCSUMarkus SöderArmin Laschet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu