Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kandidát na post spolkového kancelára v Nemecku sa ospravedlnil za smiech počas návštevy zaplaveného mesta

Armin Laschet počas návštevy regiónov zasiahnutých záplavami
Armin Laschet počas návštevy regiónov zasiahnutých záplavami (Zdroj: SITA/Marius Becker/dpa via AP)

BERLÍN - Kandidát nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na post spolkového kancelára Armin Laschet sa ospravedlnil v nedeľu za svoj "nevhodný" smiech počas návštevy oblastí krajiny, ktoré zasiahli ničivé povodne. Informovala o tom agentúra DPA.

"Bol som celý deň na cestách, došlo aj k emotívnym stretnutiam, ktoré mnou naozaj otriasli. A preto ma o to viac mrzí tých pár sekúnd (smiechu)," povedal Laschet v nedeľu večer pre televíziu WDR v reakcii na vlnu pohoršenia. Tú vyvolala medializovaná fotka zachytávajúca, ako sa počas prejavu spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera smeje. "Bolo to nevhodné, smiať sa v takom okamihu nie je v poriadku," dodal Laschet, ktorý na poste predsedu CDU nahradil dlhoročnú kancelárku Angelu Merkelovú.

Laschet na Twitteri vysvetlil, že v momente, keď bola fotka zhotovená, sa s niekym rozprával a nepočúval Steinmeierov prejav. Incident sa stal v meste Erftstadt v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde záplavy spôsobili rozsiahle zosuvy pôdy. Fotografia vyvolala ostrú kritiku opozičných politických subjektov Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a Slobodná demokratická strana (FDP).

"Hovorí sa, že kríza odhalí skutočný charakter človeka," povedal generálny tajomník SPD Lars Klingbeil pre nedeľník Bild am Sonntag s tým, že podľa neho sa Laschet "sám diskvalifikoval". Viacero spolkových krajín i susedných štátov zasiahli minulý týždeň rozsiahle záplavy a zosuny pôdy, ktoré si vyžiadali dovedna 196 obetí, pričom 165 z nich v Nemecku, približuje agentúra Reuters. Mnoho ľudí je stále nezvestných. Podľa prieskumov verejnej mienky je Laschet favoritom vo volebnom boji o post kancelára, píše DPA. CDU momentálne vedie o desať percent nad Zelenými, ktorí sú na druhom mieste. Treťou najpopulárnejšou stranou je SPD a štvrtou FDP.

Viac o téme: MestoNávšteva ZáplavyNemeckoArmin Laschet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu