Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dobrá správa pre tých, ktorí nepodcenili chrípku: Ak ste urobili toto, máte výhodu aj pri KORONAVÍRUSE

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Toto zaujímavé zistenie z Talianska by mohlo upokojiť všetkých, ktorí sa v tejto sezóne dali zaočkovať proti chrípke: Vedci skúmali, či chrípková vakcína ponúka aj ochranný účinok proti koronavírusu. Skutočne sa ukázalo, že riziko infekcie a závažného priebehu ochorenia sa zníži.

Už na začiatku pandémie sa predpokladalo, že očkovanie proti chrípke môže prípadne prispieť aj v boji proti koronavírusu. Talianski vedci preto prehľadali verejné lekárske databázy a analyzovali, či má očkovanie proti chrípke vplyv na nasledujúce infekcie vírusom SARS-CoV-2. Bolo preskúmaných 20 regiónov v Taliansku, informoval DeutscheGesundheitsPortal.

Dôležitý prehľad pre starších a zraniteľných ľudí

Výsledky štúdie skutočne naznačujú výhodu pre očkovaných proti chrípke: výskyt a počet závažných priebehov sa zdajú byť nížšie v súvislosti s predchádzajúcim očkovaním proti chrípke. Tieto vedomosti sú obzvlášť dôležité pre starších a zraniteľných ľudí, ako aj pre chronicky chorých, ale aj pre zdravotnícky personál, ktorý má v profesionálnom živote veľa sociálnych kontaktov.

Mobilní ľudia v metropolách sú viac ohrození

Mohla by sa tiež zistiť súvislosť s miestom bydliska a pohybovaním sa. Podľa štúdie sú tí, ktorí sú často na cestách a žijú v husto obývaných oblastiach, pravdepodobne častejšie infikovaní koronavírusom.

Viac o téme: RizikoNákazaKoronavírusOčkovanie proti chrípkeŤažký priebeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu