Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Gigantická vlna infekcie po KORONAVÍRUSE: Vedci majú obavy! Varovanie pred týmto ochorením

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHICAGO - Vďaka ochranným opatreniam proti koronavírusu bola súčasná chrípková vlna na celom svete takmer úplne potlačená. Nasledujúca chrípková sezóna však môže byť o to osudnejšia. Aspoň toho sa vedci obávajú a uvádzajú pre to dva dôvody.

Viac ako rok po začiatku koronavírusovej pandémie stále drží koronavírus svet v napätí. Vedci sa však už pozerajú so znepokojením na vírus chrípky. Predpokladajú, že nasledujúca chrípková sezóna by mohla byť obzvlášť intenzívna.

Bratov rozdelil KORONAVÍRUS: VIDEO Našli spôsob, ako sa stretávať! Sú z nich celebrity

Hrozí po pandémii koronavírusu veľká vlna chrípky?

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Súčasná chrípková sezóna bola takmer úplne potlačená vďaka ochranným opatreniam proti koronavírusu. V Spojených štátoch bolo v tejto sezóne zaznamenaných iba 2 000 laboratórne potvrdených prípadov chrípky - v tomto ročnom období je to zvyčajne okolo 200 000, informovala redaktorka Lauren Dunnová na portáli NBC News. Celosvetovo sa vyskytuje počas chrípkovej sezóny deväť až 45 miliónov prípadov.

Vďaka ochranným opatreniam proti koronavírusu nemal vírus chrípky tento rok prakticky žiadnu šancu na šírenie. To však nemá iba výhody. Podľa Dr. Andyho Pekosza, profesora mikrobiológie na fakulte verejného zdravia Johna Hopkinsa Bloomberga, často nasleduje po slabom roku chrípky obzvlášť silný chrípkový rok. Má to niekoľko dôvodov.

Proti súčasným kmeňom chrípky takmer žiadna imunita

„Teraz máme viac ako rok obdobie, v ktorom významná časť populácie nebola nakazená chrípkou a tým nemohla získať imunitu,“ hovorí Pekosz. „To by mohlo znamenať, že sa zvýši zraniteľnosť obyvateľstva voči chrípke.“

Ak chytíte chrípku, získate určitú úroveň imunitnej ochrany pred vírusom. Z tohto dôvodu sú deti na chrípku náchylnejšie ešte skôr - najskôr sa musí vybudovať ich (čiastočná) imunita. Ale keďže tento rok bol len ťažko niekto nakazený chrípkou, počet ľudí bez imunitnej ochrany je obzvlášť vysoký.

Gigantická vlna infekcie po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac úmrtí na vírus chrípky po koronavírusovej pandémii?

„Nízka populačná imunita môže viesť k viacerým prípadom,“ uviedol Scott Hensley, mikrobiológ z lekárskej fakulty Perelman University v Pensylvánii. "Mohli by sme zaznamenať viac detských úmrtí a zároveň nárast prípadov v populácii. Je to preto, že imunita ako celku je pravdepodobne nízka." Pri nižšej imunitnej ochrane môže byť ochorenie spôsobené vírusom závažnejšie.

KORONAVÍRUS Katastrofa v Indii vyvoláva strach: Najväčší dôvod na obavy majú tieto krajiny!

Mnoho kmeňov chrípky obmedzuje účinnosť vakcín

„Je to zaujímavé,“ povedal Hensley. „Tieto vírusy zvyčajne obsahujú veľkú genetickú rozmanitosť.“ Tento rok to tak nie je. Nie je jasné, či skutočne cirkuluje menej variantov vírusu chrípky, alebo či je možné odhaliť menej variantov kvôli nízkej úrovni infekcií.

„Všeobecne chceme menšiu genetickú rôznorodosť,“ vysvetľuje Sarah Cobeyová, epidemiologička a evolučná biologička z Chicagskej univerzity. Pretože čím nižší je počet kmeňov vírusov, tým lepšie očkovanie funguje. V posledných rokoch sa chrípkový kmeň H3N2 ukázal ako problematický, pretože mal toľko menších kmeňov, čo sťažilo ochranu vakcínou proti nemu. Tento rok bolo identifikovaných iba niekoľko kmeňov.

Gigantická vlna infekcie po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre vývoj vakcíny sú dôležité komplexné údaje o chrípke

Zároveň však existuje aj problém, pretože nedostatok údajov o kmeňoch vírusu chrípky znamená, že ďalšia vakcína nemusí byť dostatočná. „Pretože sme mali tak málo prípadov, na výber sme použili malý počet,“ uviedol Pekosz. "Môže kolovať nízky počet kmeňov, ktoré by mohli dominovať. Zvyčajne sa tým trápime každú chrípkovú sezónu, ale na výber máme zvyčajne oveľa väčší súbor údajov."

Gigantická vlna infekcie po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Chrípkové vírusy mutujú rýchlejšie ako koronavírusy SARS

Aj keď bol vírus chrípky prvýkrát izolovaný pred viac ako 80 rokmi, podľa vedcov je ešte stále sa čo učiť. „Čo je na chrípke skutočne náročné, je to, že sa rýchlo rozvíja,“ uviedla Cobeyová a dodala, že chrípkové vírusy mutujú rýchlejšie ako SARS-CoV-2. „Každý rok vidíme chrípkové vírusy, ktoré sme na tejto planéte nikdy predtým nevideli.“

Bude napínavé sledovať, či nás bude trápiť veľká vlna chrípky po pandémii koronavírusu. Napokon, vakcíny už máme. Odborníci odporúčajú očkovanie proti chrípke na nasledujúcu chrípkovú sezónu.

Viac o téme: ChrípkaVakcínaPandémiaKmeneVedciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu