Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína hlási nový prípad nákazy: Muž (41) sa ako prvý na svete infikoval týmto ochorením!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Štyridsaťjedenročný muž z východočínskej provincie Ťiang-su bol potvrdený ako prvý človek na svete, ktorý sa nakazil kmeňom vtáčej chrípky H10N3. Dnes o tom informovala čínska Národná zdravotná komisia, ktorú citovala agentúra Reuters.

Lekári sú zúfalí: Sme na okraji priepasti! Varujú pred obrovskou vlnou zákerného ochorenia

Muž z mesta Čen-ťiang bol hospitalizovaný 28. apríla po tom, čo sa u neho objavila horúčka a ďalšie symptómy. Podľa čínskej komisie sa 28. mája potvrdilo, že má vírus vtáčej chrípky H10N3. Ako sa ním nakazil, komisia neuviedla.

H10N3 je menej patogénny, teda relatívne menej vážny kmeň vtáčej chrípky a riziko jeho šírenia vo veľkom meradle je veľmi malé, dodala komisia. Stav nakazeného muža je stabilný a je pripravený na prepustenie z nemocnice. Sledovanie kontaktov, s ktorými bol v spojení, žiadne ďalšie prípady nákazy neodhalili.

Klietkový chov sliepok.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V Číne sa vyskytuje mnoho rôznych kmeňov vtáčej chrípky a niektorými sa sporadicky nakazia aj ľudia. Obvykle ide o osoby, ktoré pracujú s hydinou. Žiadny podstatnejší počet ľudí nakazených vtáčou chrípkou sa neobjavil od rokov 2016-2017, kedy po nákaze kmeňom H7N9 zomrelo asi 300 ľudí.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaČínaH10N3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu