Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škrípanie, rachotanie a búchanie, NASA zverejnila nahrávku: Takto znie jazda roveru na Marse

Rover Perseverance pristál na Marse 18. februára v kráteri Jazero. Zobraziť galériu (2)
Rover Perseverance pristál na Marse 18. februára v kráteri Jazero. (Zdroj: Nasa/JPL-Caltech)

PASADENA - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil zvuk, ktorý vydáva robotický prieskumník Perseverance pri jazde po povrchu Marsu.

Je to škrípanie, rachotanie a búchanie, ktoré by na pozemské štandardy bolo znepokojujúce, uviedla agentúra AP. Viac ako šestnásť-minútový zvukový záznam publikovalo na svojom webe Laboratórium tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadene, odkiaľ sa misia Perseverance riadi.

"Keby som počul tieto zvuky počas riadenia svojho auta, zastavil by som a zavolal odťahovku," okomentoval záznam Dave Gruel z JPL. "Ak však na minútu zvážite, čo počujete a kde to bolo nahrané, dáva to perfektný zmysel," dodal.

Rover Perseverance pristál na Marse 18. februára v kráteri Jazero. Zo samotného pristávania nie je k dispozícii žiadny zvukový záznam, NASA však už skôr uverejnil krátku audionahrávku, ktorú Perseverance vydal po pristátí. Je na nej počuť vysoký zvuk, ktorý vydávajú prístroje na roveri, v pozadí sú viditeľné závany vetra na povrchu planéty. Vesmírna agentúra už tiež predtým ukázala videozáznam z pristátia robotickej sondy.

Rover Perseverance na povrchu Marsu.
Zobraziť galériu (2)
Rover Perseverance na povrchu Marsu.  (Zdroj: NASA/JPL-Caltech)

Úlohou vozidla je pátrať po stopách mikrobiálneho života v dávnej minulosti, ale tiež plniť úlohy spojené s prípravou budúcich výprav ľudí na Mars.

Viac o téme: RoverZvukMarsPerseverance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu