Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najväčšia porážka pre prezidenta: Trojitá katastrofa! Trump ako jediný za takmer 20 rokov neobhájil svoj post

Donald Trump utrpel trojnásobnú porážku. Zobraziť galériu (4)
Donald Trump utrpel trojnásobnú porážku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Funkčné obdobie Donalda Trumpa sa chýli ku koncu. 6. januára to bolo konečne jasné - ďalším mužom v Bielom dome bude demokrat Joe Biden. Trump však neprišiel iba o Biely dom, je tiež prvým americkým prezidentom za posledných takmer 90 rokov, ktorý sa počas svojho funkčného obdobia musel vzdať Senátu a Snemovne reprezentantov.

Presne piatim prezidentom sa podarilo to isté, čo „dosiahol“ Donald Trump a jeho strana počas jeho funkčného obdobia, ako informujú americké noviny Washington Post. V roku 2018 republikáni prišli o Snemovňu reprezentantov pre demokratov, v novembri 2020 si americkí občania namiesto Trumpa zvolili do Bieleho domu demokrata Joe Bidena - a po voľbách v Georgii, ktoré demokratom takisto poskytli posledné dve prázdne kreslá Senátu. Senát je teraz tiež de facto v demokratických rukách.

 

Tento počin sa nepodaril takmer 90 rokov nikomu - Herbert Hoover prišiel o Biely dom v roku 1932; predtým boli republikáni rovnako zbavení väčšiny v Senáte a Snemovni reprezentantov. Pre svoju volebnú porážku sa dostal aj do iného, ​​tiež neslávneho radu. Druhé voľby prehralo iba desať prezidentov, ktorí sa uchádzali o znovuzvolenie. Posledným bol George Bush starší v roku 1992.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Biely dom, Senát, Snemovňa reprezentantov: Biden má teraz rovnakú východiskovú pozíciu ako Obama

Celoživotná porážka pre Trumpa, ktorý si stále nepripúšťa volebnú prehru. To však nemení nič na skutočnosti, že Joe Biden bude 20. januára oficiálne povýšený do úradu amerického prezidenta.

Prevzatím Snemovne reprezentantov a Senátu má teraz Biden pohodlnú východiskovú pozíciu, ktorú mal na začiatku svojho prvého volebného obdobia aj posledný demokratický prezident Barack Obama, za ktorého bol Biden viceprezidentom. Barack Obama nastúpil do úradu v roku 2009 a moc nad všetkými inštitúciami trvala do januára 2015. Teraz má Biden opäť presne tieto podmienky - čo by malo jeho vstup do Bieleho domu výrazne uľahčiť.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Útok na Kapitol

Demonštranti sa v stredu na Trumpov popud vydali na Capitol Hill, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do kuloárov a sál. Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch snemovní Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra. Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa poslanci k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb. Výčíňanie protestujúcich zanechalo po sebe spúšť v budove. Okrem toho prišlo o život päť ľudí, z toho aj jeden policajt.

Najväčšia porážka pre prezidenta:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana)

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSADonald TrumpBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu