Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozivé VAROVANIE meteorológov: Zabudnite na zimu so snehom, v tomto roku ho už ľudia zrejme nezažijú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zimné scenérie so zasneženou krajinou sa čoskoro stanú minulosťou. Tvrdia to britskí meterológovia na základe analýzy, podľa ktorej si obyvatelia v nasledujúcich desaťročiach budú môcť užiť sneh už len pri pohľade na staré fotky či filmy. Ako inak, bude to dôsledok globálneho otepľovania, ktoré kvári celú planétu.

Počasie v Tatrách prepísalo rekordy, na Štrbskom plese bolo ako na jar: Oravci zažili iný extrém

Britská Národná meteorologická služba (Met Office) zverejnila prognózu na ďalšie desaťročia. Vyplýva z nej, že na juhu Anglicka sa do roku 2040 úplne prestanú vyskytovať dni, počas ktorých klesne teplota pod nulu, a aj to, že do roku 2080 zažijú mráz v rámci Veľkej Británie len v najsevernejších častiach Škótska. Na sánkovanie či guľovačky tak zrejme budú musieť tamojší obyvatelia postupne zabudnúť. 

Hrozivé VAROVANIE meteorológov: Zabudnite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci vysvetlili, že takýto vývoj počasia je dôsledok globálnych emisií skleníkových plynov a že podobný vývoj môžu očakávať aj ďalšie krajiny. "Do roku 2100 zmizne sneh z celej Británie s výnimkou tých najvyššie položených oblastí. Zimy budú teplejšie, vlhkejšie a letá horúcejšie a suchšie. Taktiež možno očakávať čoraz častejší výskyt extrémnych výkyvov počasia," uviedla Lizzie Kendonová z Met Office, ktorá spolupracovala na štúdii. 

Hrozivé VAROVANIE meteorológov: Zabudnite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie prognózy expertov predpokladajú, že emisie skleníkových plynov na Britských ostrovoch budú aj naďalej stúpať. Ak by sa podarilo tento trend zvrátiť, Británia by sa nemusela obávať radikálneho zvýšenia priemerných teplôt. Prognostici však varujú, že tento scenár, i keď možno nie až tak dramatický, je stále reálny. Informácie priniesla stránka bbc.co.uk

Viac o téme: SnehPočasieGlobálne otepľovaniePredpoveďSkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu