Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia varujú pred silnými búrkami s krúpami: Slovensko potrápia aj horúčavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko môžu v piatok miestami zasiahnuť búrky s krúpami. Východné a juh stredného Slovenska potrápia horúčavy. Hrozí aj riziko prívalových povodní. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého a prvého stupňa.

Vysoké teploty očakávajú meteorológovia na východnom Slovensku a v časti juhu stredného Slovenska. Teplota sa tam môže miestami vyšplhať až na 34 stupňov Celzia.

Druhý stupeň výstrahy platí pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance. Horúčavy tam môžu dosiahnuť až 36 stupňov Celzia. SHMÚ upozorňuje, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu je pri takýchto teplotách podľa meteorológov u niektorých osôb vysoká.

Meteorológovia varujú pred silnými
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky s krúpami sa najmä popoludní a večer môžu vyskytnúť v Žilinskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," varuje SHMÚ. Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Dôjsť môže aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc a podchodov.

Meteorológovia varujú pred silnými
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ v okrese Snina varuje pred rizikom prívalovej povodne.

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa hrozia povodne

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa hrozia prívalové povodne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch," varujú meteorológovia. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

V piatok popoludní hrozia na strednom a východnom Slovensku búrky s krúpami. Silné búrky s krúpami s priemerom aj nad dva centimetre sa môžu vyskytnúť na východe krajiny. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 20 až 50 milimetrov. Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť 65 až 100 kilometrov za hodinu.

Búrky môžeme očakávať aj zajtra

Búrky s krúpami sa môžu do sobotného (26. 6.) večera ojedinele vyskytnúť zväčša na území stredného a východného Slovenska. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa.

Do soboty do 21.00 h platia výstrahy pre celý Košický, Prešovský a Banskobystrický kraj (s výnimkou okresu Žarnovica). Tiež pre okresy Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín. Pre Trenčiansky kraj a okresy Bytča, Kysucké Nové Mesto, Martin, Turčianske Teplice, Čadca a Žilina je v tejto súvislosti vydaná výstraha až na sobotu, a to od 11.00 do 18.00 h.

Meteorológovia varujú pred silnými
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (65 až 85 kilometrov za hodinu)," spresnili meteorológovia. Doplnili, že intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Viac o téme: BúrkyTeplotyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu