Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V prístave v New Yorku: V týchto nákladiakoch sa od apríla nachádza 650 obetí koronavírusu

V chladiarenských vozidlách sa nachádza 650 obetí koronavírusu. Zobraziť galériu (3)
V chladiarenských vozidlách sa nachádza 650 obetí koronavírusu. (Zdroj: Profimedia)

NEW YORK - Keď koronakríza na jar silno zasiahla New York, mesto muselo zriadiť mobilné márnice pre mnohých mŕtvych. Mraziarenské nákladné vozidlá, v ktorých boli uložené telá. Malo to byť iba dočasné riešenie. O šesť mesiacov neskôr sú však príšerné prívesy stále v Brooklyne. Obsahujú 650 obetí koronavírusu, pre ktoré sa zatiaľ nepodarilo nájsť hroby.

Ako informuje Wall Street Journal, u asi 230 zosnulých sa nenašli nijakí príbuzní. Podľa toho mnohí zomreli sami, bez povšimnutia svojich rodín, s ktorými už viac nemali kontakt. Údaje o príbuzných, ktorí našli pomocníci, boli často nepresné a neaktuálne, napísali noviny.

Ostatné rodiny vedia o svojich mŕtvych - podľa úradov však nemajú peniaze na to, aby boli riadne pochovaní.

Mesto značne zvýšilo príspevok na pohreb, v máji ho takmer zdvojnásobilo na rovných 1 400 eur. Ale aj bežná kremácia stojí takmer štyrikrát toľko.

Príbuzní obetí často nemajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Každý má právo na bezplatný pohreb v hromadnom hrobe na ostrove Hart Island. Mnoho rodín ale váha s využitím takéhoto pohrebu.

Pre príbuzných je situácia traumatizujúca, cituje Wall Street Journal Dinu Maniotisovú z kancelárie hlavného koronera v New Yorku. "Pracujeme s nimi a opatrne sa ich snažíme presvedčiť, aby veci vyriešili." Nakoniec by sa mnohí rozhodli nechať mŕtvych pochovať v hromadnom hrobe na ostrove Hart.

Tento proces však vyžaduje čas. Od polovice septembra do polovice novembra bolo pochovaných iba asi 50 mŕtvol z chladiarenských nákladných vozidiel.

Viac o téme: ObetePrístavNew YorkChladiarenské vozidlá. koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu