Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Zlá situácia je aj v Maďarsku: Pribudlo takmer 4-tisíc nových prípadov a stovka úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BUDAPEŠŤ - Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 3806 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zaznamenali ďalších 106 úmrtí, uviedol v stredu operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet infikovaných koronavírusom stúpol v Maďarsku od začiatku pandémie na 185.687 a počet úmrtí na 4114. Aktuálne je nakazených 137.553 osôb, z ktorých 22 percent pochádza z Budapešti. Nemocničnú starostlivosť si vyžaduje stav 7718 pacientov, z nich je 656 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Celoštátne testovanie učiteľov ukazuje horšiu situáciu, než sa čakalo

V Maďarsku už dva dni testujú antigénovými testami učiteľov na prítomnosť nového druhu koronavírusu. Na viacerých školách je situácia horšia, než sa čakalo. Školu napríklad zatvorili v Debrecíne, kde bolo nakazených desať z 50 pedagógov, napísalo v stredu internetové vydanie denníka Népszava.

Podľa Odborového zväzu pedagógov (PSZ) veľká väčšina učiteľov sa nechá testovať, avšak boli aj takí, ktorí bezplatný test odmietli. Sú školy, kde bolo viac pozitívnych výsledkov testov, nakazení však nemali nijaké príznaky. Napríklad v Békešskej župe je škola, v ktorej z 80 pedagógov bolo 11 infikovaných.

Odborári namietajú, že príslušné úrady nevydali jednoznačné pokyny. Nakazeného učiteľa síce pošlú do domácej karantény, avšak nie je rozhodnuté, čo s triedou, v ktorej vyučoval. Podpredseda PSZ Gábor Gosztonyi povedal, že ak by sa posielali do karantény aj priame kontakty učiteľov, ktorí mali pozitívne výsledky testov, muselo by sa zatvoriť podstatne viac škôl. Testovať by podľa podpredsedu PSZ mali všetkých pracovníkov škôl, nielen učiteľov. Celoplošné testovanie zamestnancov sociálnych, zdravotných a vzdelávacích inštitúciách na dobrovoľnej báze sa v Maďarsku začalo 20. novembra.

Nemocnice zatiaľ zvládajú zvýšený tlak

Nemocnice v Maďarsku zatiaľ zvládajú zvýšený nápor pacientov s ochorením COVID-19. Uviedol to v stredu v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

Kým na začiatku prijímalo pacientov s ochorením COVID-19 šesť až sedem nemocníc, teraz ich už je 78. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili štyrom percentám pracovníkov zdravotníctva, konštatoval Szlávik.

Situácia s počtom hospitalizovaných sa v Maďarsku zrejme v súčasnosti stabilizuje, nie je však vylúčené, že denný nárast úmrtí osôb s ochorením COVID-19 prekročí hranicu 170. "Čím viac pacientov bude musieť byť napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, tým bude viac obetí na životoch," dodal Szlávik.

Viac o téme: PandémiaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu