Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schyľuje sa k Majdanu? Krv, výbuchy a streľba: Bielorusko je vo vojne, svedkovia hovoria o ruských vojakoch

Polícia v Bielorusku mlátila demonštrantov obuškami. Zobraziť galériu (12)
Polícia v Bielorusku mlátila demonštrantov obuškami. (Zdroj: SITA/ AP)

MINSK - V Bielorusku vládne chaos. Obyvateľstvo protestuje proti diktátorovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý pravdepodobne voľby vo veľkou štýle sfalšoval. Iba v hlavnom meste Minsk sa na uliciach zišlo 20-tisíc protestujúcich. Opozičnú kandidátku Cichanovskú museli prepašovať z obáv o jej život do susednej Litvy.

Už cez deň zatýkala polícia demonštrantov a novinárov. Cesty do Minska boli zablokované. Takisto boli uzavreté hlavné námestia.

Keď sa zotmelo, situácia eskalovala. Najskôr sa v centre mesta rozsvietili svetlomety a potom tam napochodovali ozbrojené zložky. Potom sa začali ozývať hlasné výbuchy, situácia pripomínala občiansku vojnu. 

Zatiaľ, čo demonštranti kričali "hanba, hanba", špeciálne jednotky(OMON - patria priamo pod ministerstvo vnútra) začali vyprázdňovať mesto, vyslovene poľovali na tisíce demonštrantov, píše nemecký Bild.

Potom došli na rad jednotky Alpha patriace pod bieloruskú tajnú službu KGB. Ich úlohou je boj proti terorizmu.

Pomáhali aj ruskí vojaci?

Očití svedkovia podľa Bildu videli v uliciach aj ruské špeciálne jednotky a vojakov. Niektorí dokonca mali na uniformách štátny znak Ruska.

Tieto informácie sa zatiaľ nepotvrdili. Ale v Minsku ľudia spomínajú na situáciu na Ukrajine, kde sa vždy v noci ozývala streľba a explózie.

Strieľali sa gumové projektily a oslepujúce granáty. Aktivisti nosili zakrvavených ľudí do bezpečia.

Jeden demonštrant zomrel na následky výbuchu výbušniny. Podľa vyhlásenia ministerstva vnútra mu v rukách explodovala zápalná fľaša.

Muž zranený počas zrážok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Podľa mienky pozorovateľov bol v noci na dnes zásah bezpečnostných síl v krajine možno ešte tvrdší ako z nedele na pondelok, kedy zranenia na 33 miestach v Bielorusku utrpelo takmer 100 ľudí a asi 3000 demonštrantov polícia zatkla.

Opozičná kandidátka Svitlana Cichanovská aj s dvoma deťmi utiekla do Litvy. Jej manžel, bloger kritický k vláde Sjarhej sedí vo väzení, informuje Bild.

Svitlana Cichanovská utiekla z
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/ AP )

Na videonahrávke zverejnenej na YouTube dnes podľa čtk Cichanovská uviedla, že si myslela, že "táto celá kampaň ma zocelila a dodala mi toľko sily na prekonanie čohokoľvek". "Ale asi som zostala tou slabou ženou, ktorou som bola na začiatku. Prijala som pre seba veľmi ťažké rozhodnutie. Prijala som ho úplne samostatne a nemohli ho ovplyvniť priatelia, rodina, štáb ani (manžel) Sjarhej," povedala Cichanouská. Tridsaťsedemročná učiteľka Cichanovská sa vo voľbách rozhodla kandidovať miesto svojho manžela, väzneného opozičného blogera Sjarheje Cichanouského.

Policajný kordón vyprázdňuje ulice
Zobraziť galériu (12)

Čakajú sa nové protesty

Aj dnes sa v Bielorusku očakávajú nové protesty. "Víťazstvo nad tyranom v najbližších niekoľkých dňoch je jednoducho zrejmé," vyhlásilo dnes podľa agentúry DPA hnutie hlavnej Lukašenkovej protikandidátky a aktuálne vedúcej osobnosti bieloruskej opozície Svetlany Cichanovskej. Po násilí, gumových projektiloch a oslepujúcich granátoch použitých proti občanom sú Lukašenkovej dni podľa opozície spočítané.

Zdravotníci ošetrujú zraneného muža
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/ AP)

 

Viac o téme: ProtestyBieloruskoAlexandr LukašenkoSvetlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu