Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pandémia KORONAVÍRUSU stopla očkovania: Veľké varovanie expertov, osýpky môžu zabiť viac detí než COVID

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Pandémia nového koronavírusu najviac ohrozuje rozvojové krajiny. Tie navyše bojujú aj s rastúcim počtom iných chorôb ako sú osýpky, záškrt či detská obrna. Hoci proti ním jestvujú vakcíny, zdravotníci v chudobných krajinách majú plné ruky s covidom-19, a tak neostáva čas na očkovacie programy. Experti preto varujú, že na iné ochorenia môže zomrieť viac ľudí než na koronavírusovú infekciu, predovšetkým deti.  

Na problém upozornil portál denníka The New York Times. Len čo sa objavili prvé správy o novom koronavíruse, rozvojové krajiny pozastavili očkovanie detí. Dôvod pramenil zo strachu, že ich zhromažďovanie v radách na vakcínu urýchli šírenie koronavírusu.

„Zdravotnícky systém v rozvojových krajinách väčšinou trpí značným personálnym nedostatkom, čo je dlhodobý problém. Jeho náprava by trvala niekoľko rokov. Napríklad okresná nemocnica, v ktorej sú stovky lôžok, môže mať iba dvoch lekárov. Ak sa nemocničný personál musí venovať súčasnej epidémii, neostáva dostatočný počet kvalifikovaných ľudí na preventívne programy,“ vysvetlil epidemiológ Rastislav Maďar, ktorého citoval Blesk.cz

„Následkom toho môže umrieť na iné diagnózy aj násobne viac ľudí než na koronavírus, a ako prvé na rane sú, samozrejme, deti, pre ktoré ani samotný koronavírus nemusí byť nijako zvláštne nebezpečný, pretože ich nemal kto a tiež ani kde liečiť,“ doplnil epidemiológ.

Pandémia KORONAVÍRUSU stopla očkovania:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Záškrt, zmutovaný kmeň detskej obrny a cholera

Ochorenie covid-19 tak nepriamo prispieva aj k šíreniu ďalších chorôb. V Pakistane, Bangladéši a Nepále bol napríklad zaznamenaný zvýšený výskyt záškrtu. S cholerou zas bojovali v južnom Sudáne, Kamerune, Mozambiku, Jemene i Bangladéši. Viac ako 30 krajín hlási výskyt zmutovaného kmeňa detskej obrny.

Do najväčšej miery sa však stále šíria osýpky - najmä v Bangladéši, Brazílii, Kambodži, Stredoafrickej republike, Iraku, Kazachstane, Nepále, Nigérii a Üzbegisztáne. Z 29 krajín, ktoré pozastavili očkovanie proti osýpkam z dôvodu koronavírusu, hlásia 18 ohnísk. Ďalších 13 krajín zvažuje kvôli preťaženiu zdravotníckeho systému pozastavenie očkovania.

Pandémia KORONAVÍRUSU stopla očkovania:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Iné choroby môžu zabiť viac ľudí ako covid-19

Chibuzo Okonta, prezident Lekárov bez hraníc v západnej a strednej Afrike, tvrdí, že teraz je rizikom epidémia osýpok. Tá sa môže objaviť o niekoľko mesiacov a môže zabiť viac detí než koronavírus.

Preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a iné medzinárodné zdravotnícke skupiny apelujú na krajiny, aby neprerušovali očkovania v priebehu boja s koronavírusom.

Podľa Maďara už podobná situácia nastala počas epidémie eboly v Západnej Afrike. „Orientácia nemocníc výlučne na túto chorobu a úmrtia zdravotníckych pracovníkov na ňu spôsobili, že nakoniec umrelo ďaleko viac detí aj dospelých na iné diagnózy ako na samotnú ebolu, či už to boli iné infekčné alebo neinfekčné stavy,“ vysvetlil Maďar s tým, že kolektívna imunizácia je jedným z najúčinnejších nástrojov prevencie chorôb.

Pandémia koronavírusu tak ohrozuje dvadsať rokov trvajúcu prácu odborníkov naočkovať v rozvojových krajinách čo najviac detí, aby zabránili ich predčasným úmrtiam. Vďaka očkovaniu proti osýpkam sa v chudobných krajinách znížila úmrtnosť detí o 44 percent, ako hovorí štúdia z roku 2019.

Osýpky,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Varuje aj OSN

Pravdepodobnosť, že dnes narodené dieťa bude mať do piatich rokov naočkované všetky odporúčané vakcíny, je teraz menej ako 20 percent, uviedla podľa agentúry AP organizácia OSN.

Ako vyplynulo z májovej štúdie v celkovo 82 krajinách, väčšina z nich prerušila kvôli šíreniu covidu-19 svoje očkovacie kampane. Napríklad prerušených či takmer prerušených bolo viac ako tridsať očkovacích kampaní proti osýpkam, čo by mohlo viesť k ďalšiemu šíreniu tejto vysoko nákazlivej choroby.

Na štúdii sa podieľali Detský fond OSN (UNICEF), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a svetová aliancia pre očkovanie GAVI, ktorú založila nadácia Billa a Melindy Gatesovcov a ktorá nakupuje vakcíny pre asi 60 percent všetkých detí na svete.

„Zbytočné utrpenia a úmrtia spôsobené tým, že deti nepodstúpia základné očkovania, môžu byť ďaleko rozsiahlejšie ako tá spôsobená covidom-19,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Aj pred vypuknutím pandémie existovalo na svete asi 14 miliónov detí, ktoré nebolo možné očkovať, väčšina z nich v Afrike. V Južnej Amerike vakcinácia za posledné desaťročie klesla najmä v Brazílii, Bolívii, Venezuele a na Haiti.

Aj keď sú vakcíny v niektorých oblastiach dostupné, mnoho rodičov má v súvislosti so šírením koronavírusu strach vziať svoje deti do zdravotníckych zariadení. „Musíme zabrániť ďalšiemu poklesu počtu zaočkovaných a bezodkladne obnoviť očkovacie programy ešte predtým, než budú deti ohrozené ďalšími chorobami. Jedna zdravotná kríza nemôže byť nahradená druhou,“ povedala Henrietta Foreová z UNICEF.

Viac o téme: DetiOčkovanieEpidémiaOsýpkyCovid-19KoronavírusZáškrtÚmrtia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu