Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Jemene zabíjali bleskové záplavy: Zahynulo najmenej 172 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Anupam Nath)

SANÁ - Náhle záplavy vyvolané prudkými dažďami usmrtili po celom Jemene za posledný mesiac najmenej 172 ľudí a poškodili domy aj miesta zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Informovali o tom jemenskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Ničivé povodne zasadili ďalší úder krajine, ktorá už trpí najhoršou humanitárnou krízou na svete, ako situáciu označuje OSN. Túto krízu zavinili dlhé roky vojny medzi vládou podporovanou Saudskou Arábiou a povstalcami, ktorým pomáha Irán. V provincii Maarib východne od hlavného mesta Saná, prevažne pod kontrolou vlády, bolo medzi 30 obeťami záplav aj 19 detí, uviedol vládny predstaviteľ.

V táboroch pre vysídlených ľudí v tejto provincii zmietla záplavová voda stany a osobný majetok 1340 rodín, informovala agentúra poverená starostlivosťou o ne. V provincii Lahidž na juhu krajiny kontrolovanom vládou sa utopilo sedem ľudí, keď ich vozidlo strhol prúd vody, povedal pre AFP vládny predstaviteľ. Ďalší štyria ľudia zahynuli na ceste spájajúcej južné provincie Hadramawt a Šabwa.

Na severe ovládanom povstalcami usmrtili záplavy od polovice júla do 7. augusta 131 ľudí a zranili ďalších 124 osôb, informovalo povstalecké ministerstvo zdravotníctva. Povodne zničili 106 domov a budov a vážne poškodili ďalších 156, dodalo povstalecké ministerstvo. Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyjadrila smútok nad poškodením historických budov v mestách Saná, Zabíd a Šibám, ktoré sú na zozname svetového kultúrneho dedičstva.

Viac o téme: PovodneJemenSanáBleskové záplavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu