Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Starostka Washingtonu reaguje na demonštrácie: Keď TOTO Trump uvidí z okna, rovno ho porazí

Starostka Washingtonu premenovala námestie na Black Lives Matter Plaza Zobraziť galériu (4)
Starostka Washingtonu premenovala námestie na Black Lives Matter Plaza (Zdroj: SITA/Executive Office of the Mayor/Khalid Naji-Allah via AP, Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Starostka amerického hlavného mesta Washington Muriel Bowserová nechala námestie pred Bielym domom premenovať na Black Lives Matter Plaza a zároveň odhalila niekoľko desiatok metrov dlhý žltý nápis rovnakého znenia na ulici vedúcej k sídlu amerických prezidentov. Informovala o tom BBC.

"Táto časť 16. ulice pred Bielym domom je odteraz Black Lives Matter Plaza," povedala demokratická starostka Washingtonu v reakcii na udalosti uplynulých dní, keď celé Spojené štáty zaplavila vlna demonštrácií a protestov. Tie vyvolala násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda v meste Minneapolis v štáte Minnesota, ktorého pri zásahu usmrtil belošský policajt.

Starostka Washingtonu premenovala námestie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Executive Office of the Mayor/Khalid Naji-Allah via AP, Manuel Balce Ceneta)

Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) je medzinárodné aktivistické hnutie, ktoré vzniklo v USA v roku 2013. Upozorňuje na prípady zvýšeného policajného násilia, rasovej nerovnosti a systematického rasizmu voči černochom.

Starostka Washingtonu premenovala námestie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Executive Office of the Mayor/Khalid Naji-Allah via AP, Manuel Balce Ceneta)

Bowserová vo štvrtok vyzvala listom Trumpa, aby z Washingtonu stiahol všetky nadbytočné federálne bezpečnostné a vojenské jednotky. "Nasadenie federálnych bezpečnostných síl vyvoláva hnev demonštrantov, ktorí... zväčša pokojne protestujú za zmenu a reformy rasistických a nefunkčných systémov zabíjajúcich Afroameričanov," uvádza sa v liste.

Trump vracia úder

Americký prezident Donald Trump reagoval v piatok na list starostky americkej metropoly Washington Muriel Bowserovej, v ktorom ho žiada, aby z hlavného mesta stiahol všetky federálne bezpečnostné sily. Tie sú tam rozmiestnené v súvislosti s demonštráciami vyvolanými násilnou smrťou Afroameričana, ktorý v meste Minneapolis zomrel pri policajnom zásahu.

"Neschopná starostka Washingtonu @MayorBowser, ktorej sa rozpočet totálne vymkol spod kontroly a neustále nás žiada o 'príspevky', teraz bojuje s Národnou gardou, ktorá ju... počas predchádzajúcich niekoľkých nocí zachránila pred veľkým zahanbením. Ak s týmito mužmi a ženami nebude slušne zaobchádzať, povoláme inú skupinu mužov a žien!" napísal na Twitteri americký prezident.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Bowserová na Trumpov príspevok reagovala na tlačovej konferencii ku koronavírusovej kríze, počas ktorej už v USA zomrelo takmer 110.000 ľudí. "Všetci musíme preorientovať svoju pozornosť na to, že náš národ je ubolený. Potrebuje liečbu a vedenie na všetkých úrovniach, od úplného vrcholu, až po starostov, ako som ja," povedala Bowserová s tým, že politici by mali ľudí spájať, nie ich rozdeľovať.

Viac o téme: NámestieStarostkaDonald TrumpWashingtonSpojené štátyGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu