Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Protesty proti rasovej nerovnosti opäť ovládli USA: V uliciach bolo vôbec najviac ľudí

Protesty v Spojených štátoch Zobraziť galériu (9)
Protesty v Spojených štátoch (Zdroj: SITA/Nicole Hester/Mlive.com/Ann Arbor News via AP, Joe Lamberti, Rick Bowmer)

WASHINGTON - Americkú metropolu Washington, ako aj iné mestá v Spojených štátoch v sobotu zaplavili tisícové davy ľudí, ktoré protestovali proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti, píše agentúra AP.

Desiatky demonštrácii v celej krajine zavŕšili týždeň plný protestov, ktoré vyvolala smrť Afroameričana George Floyda z 25. mája. Podľa agentúry AP sa v sobotu pravdepodobne zmobilizovalo vôbec najviac protestujúcich za uplynulé dva týždne.

Po tom, čo na predchádzajúcich protestoch dochádzalo často k násiliu, sa sobotné protesty v USA niesli v pokojnejšej atmosfére. Úrady v mnohých mestách dokonca zrušili zákaz vychádzania, pretože za posledné hodiny zaznamenali málo nepokojov a žiadne zatknutia. Miestne orgány sa počas protestov na niektorých miestach stiahli do úzadia, čo dalo protestom festivalovú atmosféru.

Protesty v Spojených štátoch
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Nicole Hester/Mlive.com/Ann Arbor News via AP, Joe Lamberti, Rick Bowmer)

Vo Washingtone sa počas protestu predávalo občerstvenie v stánkoch a niektoré križovatky sa dokonca zmenili na tanečné parkety. Protesty sa konali aj v mestách ako New York, San Francisco, Philadelphia či Chicago. V Readforde, v rodnom mestečku Floyda, sa zišli stovky smútiacich pred miestnym kostolom, kde sa konal spomienkový obrad.

V Minneapolise sa mestský predstavitelia medzičasom dohodli, že polícii zakážu používať škrtiace chvaty a od policajtov budú vyžadovať, aby zasiahli v prípade, ak budú svedkami použitia neprimeranej sily kolegami. Podobné protesty sa v sobotu konali v metropolách a väčších mestách po celom svete. Zúčastnili sa ich desiatky tisíc ľudí.

Protesty v Spojených štátoch
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Nicole Hester/Mlive.com/Ann Arbor News via AP, Joe Lamberti, Rick Bowmer)

Trump chcel nasadiť do ulíc 10.000 príslušníkov armády

Americký prezident Donald Trump žiadal začiatkom tohto týždňa o nasadenie približne 10.000 príslušníkov armády do ulíc metropoly Washington a iných miest, kde sa konali protesty vyvolané smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na televíziu CBS.

Avšak minister obrany Mark Esper a predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley sa postavili proti nasadeniu príslušníkov armády, uviedol pre CBS nemenovaný predstaviteľ obrany.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File)

Podľa CBS Esper pre každý prípad presunul do metropolitnej oblasti Washingtonu približne 1600 vojakov. Tamojších približne 5000 príslušníkov Národnej gardy však už nepotrebovalo pomoc a zo štvrtka na piatok začali vojaci z oblasti odchádzať. Biely dom sa k informáciám CBS bezprostredne nevyjadril.

Vo svete demonštrovali desaťtisícové davy

Desiatky tisíc ľudí po celom svete sa v sobotu zišli na uliciach a námestiach, aby vyjadrili svoj hnev nad smrťou Afroameričana Georga Floyda, píše agentúra AP. V nemeckej metrople Berlín sa podľa miestnej polície zúčastnilo na proteste, ktorý sa konal na námestí Alexanderplatz, približne 15,000 ľudí. Dav mal skandovať Floydovo meno a niektorí účastníci protestu držali transparenty s nápismi "Stop policajnej brutalite" alebo "Nemôžem dýchať".

Protesty v Spojených štátoch
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Nicole Hester/Mlive.com/Ann Arbor News via AP, Joe Lamberti, Rick Bowmer)

Podobné protesty v Nemecku sa konali aj v Mníchove, Frankfurte či Kolíne nad Rýnom. V Paríži sa napriek tomu, že polícia zakázala plánované demonštrácie z dôvodu hrozby narušenia verejného poriadku i ohrozenia zdravia na veľkých zhromaždeniach počas koronavírusovej pandémie, zišlo pred budovou americkej ambasády niekoľko tisíc Francúzov. Tých od ambasády oddeľovali bariéry aj poriadková polícia.

Protesty v Spojených štátoch
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Nicole Hester/Mlive.com/Ann Arbor News via AP, Joe Lamberti, Rick Bowmer)

V centre Londýna sa zhromaždil dav o veľkosti desiatok tisíc ľudí. Pripomenuli si pamiatku Floyda, ako aj ľudí, ktorí v Británii zomreli pri zásahoch polície alebo v dôsledku ľahostajnosti. Niektorí protestujúci, ktorých neodradil ani hustnúci dážď, sa následne presunuli pred americkú ambasádu v metropole. Mnohí z nich si pokľakli na koleno a vztýčili zaťatú päsť, pričom vykrikovali heslá ako "Ticho je násilie" a "Farba (pleti) nie je zločin".

Obdobnému protestu v Manchestri sa zúčastnilo približne 15,000 ľudí, zatiaľ čo vo waleskej metropole Cardiff ich prišlo zhruba 2000. V Austrálii sa protesty niesli aj v duchu aborigénov, ktorí zomreli vo väzení. V Austrálii má domorodá mládež často problémy so zákonom. Podľa vládnej správy z minulého mesiaca majú mladí aborigéni 22-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú zadržaní alebo skončia v nápravnom systéme, než iné skupiny mladistvých v krajine.

Protesty v Spojených štátoch
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Nicole Hester/Mlive.com/Ann Arbor News via AP, Joe Lamberti, Rick Bowmer)

Demonštrácie sa konali aj v Taliansku, Južnej Kórei, Japonsku, Senegale či Izraeli. George Floyd zomrel 25. mája v americkom meste Minneapolise pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

Polícia v Hamburgu zasiahla

Polícia v nemeckom Hamburgu použila v sobotu proti agresívnym demonštrantom paprikový sprej a bola pripravená použiť aj vodné delá. Pri incidentoch utrpel zranenia jeden policajt. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters. Demonštranti prišli do ulíc podporiť americké protesty proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti.

Polícia v nemeckom Hamburgu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Christian Charisius/dpa)

Hamburská polícia informovala, že niekoľko stoviek "agresívnych ľudí s kapucňou" vyčíňalo v centre mesta: "Už sme museli použiť paprikový sprej. Pri všetkej úcte k emóciám: útoky na príslušníkov polície sú neprijateľné!" zdôraznila hamburská polícia.

V blízkosti centra sa pred policajnými vodnými delami zhromaždilo približne 350 ľudí. Polícia to označila za nepovolené zhromaždenie a ľudí vyzvala, aby sa rozišli.

Na proteste v Londýne utrpelo zranenia 14 policajtov

Štrnásť policajtov utrpelo zranenia počas sobotňajších protestov proti rasizmu v centre Londýna. Uviedla to v nedeľu komisárka londýnskej metropolitnej polície Cressida Dicková, ktorá správanie demonštrantov označila za "šokujúce a úplne neprijateľné".

V centre britskej metropoly sa v sobotu zišli tisíce ľudí, aby vyjadrili svoj hnev nad smrťou Afroameričana Georga Floyda. Agentúra Reuters informovala, že až na potýčku menšej skupiny účastníkov protestu s políciou mala demonštrácia prevažne pokojný priebeh.

Protestujúci v Londýne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

"Som hlboko zarmútená, že niekoľko demonštrantov sa včera večer v Londýne správalo voči polícii násilne, pričom zranili 14 policajtov," uviedla vo vyhlásení Dicková. Podľa jej slov bolo ich správanie "šokujúce a úplne neprijateľné".

Polícia ďalej uviedla, že na protestoch na začiatku týždňa utrpelo zranenia 13 policajtov a zatkla aj k niekoľko osôb. Ďalšie protesty sa očakávajú aj v nedeľu. Komisárka varovala, že protesty by mohli zvýšiť riziko šírenia ochorenia COVID-19 a vyzvala demonštrantov, aby našli iný spôsob, ako vyjadriť svoje názory bez toho, aby vyšli do ulíc Londýna.

Viac o téme: ProtestyUSAWashingtonGeorge FloydRasová nerovnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu