Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Zábery ako zo zlého sna! Londýnčania cestujú v preplnenom metre, silný odkaz starostu

Londýnske metro Zobraziť galériu (2)
Londýnske metro (Zdroj: Twitter/Richard Gray)

LONDÝN - Na sociálnej sieti Twitter sa objavilo video, ktoré zachytáva situáciu v londýnskom metre. Cestujúci sa doslova tlačia, pričom viacerí z nich nemajú ani rúška. Tamojší starosta varoval, že ak neobmedzia prepravu hromadnou dopravou, budú umierať ľudia.

Londýnske metro v pondelok zaplnili cestujúci napriek výzve, aby cestovanie obmedzili na minimum a pracovali skôr z pohodlia domova. Informoval o tom spravodajský web BBC. Zo záberov, ktoré vznikli v čase dopravnej špičky, je zrejmé, že Londýnčania sa v metre tlačili. To podľa odborov rozhnevalo strojvedúceho a ďalších zamestnancov londýnskeho dopravného podniku TfL, ktorý zdôraznil, že za týchto podmienok nie je možné dodržiavať pravidlo bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi, ktoré má spomaliť šírenie nového koronavírusu.

Londýnsky starosta Sadiq Khan vyzval občanov, aby ostali doma a aby hromadnú dopravu využívali len pracovníci kľúčových sektorov. Zdôraznil, že inak „budú umierať ľudia“.

Podľa TfL v uplynulom týždni počet cestujúcich v londýnskom metre klesol o 70 percent a o 40 percent klesol počet pasažierov  v autobusoch. V porovnaní s víkendom pred rokom počet cestujúcich v metre podľa TfL klesol o 87 percent. Niektorí cestujúci sa v pondelok ale podľa BBC sťažovali, že v dôsledku zníženia počtu spojov v metre sa v jednotlivých vagónoch nachádzalo viac ľudí.

„Londýnčania by vôbec nemali využívať  dopravu, pokiaľ to nie je absolútne nutné. Hromadnú dopravu by mali používať len zamestnanci krízového sektoru,“ uviedol Khan a doplnil, že TfL robí maximum pre zaistenie bezpečnej dopravy, ale rovnako ako mnoho organizácií bojuje s rastúcim počtom chýbajúcich zamestnancov a potrebuje, aby Londýnčania v týchto ťažkých chvíľach spolupracovali.

Minulý týždeň v snahe spomaliť šírenie koronavírusu bolo do odvolania uzavretých 40 z bezmála 300 staníc londýnskeho metra. Počet autobusových spojov bol rovnako zredukovaný a zrušené bolo tiež nočné metro. Uzavretá bola aj linka Waterloo and City a očakáva sa ďalšie obmedzenie spojov.   

Premiér Boris Johnson uviedol, že šírenie koronavírusu je oveľa rýchlejšie v Londýne v porovnaní so zvyškom krajiny. K 22. marcu bolo v hlavnom meste potvrdených 1965 prípadov nákazy z celkových 5018 potvrdených prípadov v Spojenom kráľovstve.

Viac o téme: LondýnNákazaMetroCestovanieCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu