Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNY ONLINE Koronavírus sa naďalej šíri: Infikovaných hlásia z Európy aj z Nového Zélandu

Koronavírus je novou hrozbou Zobraziť galériu (11)
Koronavírus je novou hrozbou (Zdroj: SITA/AP)

MILÁNO/BRUSEL/BRATISLAVA - Najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe má v súčasnosti Taliansko, ale nákaza sa bleskovo šíri v Nemecku, v Južnej Kórei, v Iráne, Mexiku, v Kalifornii a aj v Kanade. Dianie sledujeme online.

 

  • Prvé prípady nákazy hlási Holandsko, Litva, Bielorusko, Nigéria, Nový Zéland aj Island
  • Počet nakazených stúpa v Nemecku, nové prípady hlási aj Kalifornia
  • Európsky parlament zvažuje, že pre koronavírus bude organizovať plenárne zasadnutia virtuálne
  • Podľa vedeckých testov v Hongkongu sa môžu koronavírusom nakaziť a prenášať ho aj domáce zvieratá
  • Pápež František pre chorobu odvolal verejné vystúpenia

ONLINE

21:48 Britský premiér Boris Johnson v piatok povedal, že koronavírus je "hlavnou prioritou" vlády a takisto bránil rozhodnutie, na základe ktorého Británia ľudí z lode Diamond Princess nepreviezla naspäť do krajiny už skôr. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News. Vláda podľa Johnsona dodržiavala pokyny zdravotníckych úradov.

20:49 Polícia varuje pred falošnými správami, v ktorých sa uvádza, že Ministerstvo vnútra SR organizuje evakuáciu z dôvodu rozšírenia koronavírusu. Ako uvádza polícia na svojom profile na sociálnej sieti, ministerstvo takéto správy nerozposielalo a telefónne číslo je falošné.

19:56 Na ochorenie vyvolané novým koronavírusom zomrelo v Iráne už najmenej 210 ľudí. Uviedlo to perzské vysielanie stanice BBC s odvolaním sa na zdroje z iránskeho zdravotníctva. Iránske ministerstvo zdravotníctva pravdivosť tohto tvrdenia poprelo. Uvedený počet úmrtí je šesťkrát vyšší než 34 mŕtvych, ktoré k piatku oficiálne priznala iránska vláda. V Iráne okrem toho evidujú aj 388 infikovaných.

19:24 Na 21 stúpol v piatok v Taliansku počet obetí nákazy spôsobenej novým koronavírusom, ktorý sa do najmenej 46 krajín rozšíril z Číny. Nákazu už talianske úrady potvrdili u 821 osôb.  Väčšina obetí koronavírusu SARS-CoV-2 boli podľa portálu The Local starší ľudia, z ktorých mnohí mali viac ako 80 rokov. Niektorí mali aj iné zdravotné problémy. Väčšinu úmrtí zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny.

19:18 Takmer 40 percent Američanov by si v dôsledku epidémie nového koronavírusu, ktorý sa z Číny rozšíril do desiatok krajín, nekúpili pivo značky Corona. Z prieskumu agentúry 5W Public Relations vyplýva, že v dôsledku epidémie koronavírusu by si pivo značky Corona "za žiadnych okolností" nekúpilo 38 percent Američanov. Z ďalšieho prieskumu agentúry YouGov, vyplýva, že v dôsledku epidémie klesol dopyt po pive Corona na dvojročné minimum.

19:08 Ľudia prepadajú zbytočnej panike už aj v niektorých slovenských obchodoch. Takto to dnes vyzeralo v jednom so supermarketov v bratislavskej Petržalke.

Ľudia vykupujú regále už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

Ľudia vykupujú regále už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

17:48 Island potvrdil v piatok prvý prípad infekcie novým koronavírusom. Nakazeným je muž, ktorý sa nedávno vrátil zo severného Talianska. Pacienta, u ktorého prítomnosť vírusu, potvrdili v piatok popoludní, umiestnili do izolácie v univerzitnej nemocnici v hlavnom meste Reykjavík. Muž pritom nenavštívil oblasti Talianska, považované za rizikové z dôvodu šírenia vírusu.  

Príslušníci bezpečnostnej služby zakazujú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

17:35 Európske letecké spoločnosti v súvislosti so šírením koronavírusu Covid-19 podnikajú núdzové opatrenia na ochranu svojich financií a v záujme vyrovnania sa s oslabením leteckej prepravy, ale pravdepodobne iba väčší prepravcovia majú dostatočné rezervy na absorbovanie vplyvu tohto poklesu. Uviedla to v správe v piatok európska ratingová agentúra Scope Ratings.

17:10 Na infektológii michalovskej nemocnice vo štvrtok (27. 2) hospitalizovali dvoch nových pacientov, u ktorých vzniklo podozrenie z nakazenia koronavírusom. "Výsledky laboratórnych testov však ochorenie u žiadneho z nich nepotvrdili," uviedla hovorkyňa skupiny Svet zdravia Jana Fedáková.

17:09 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvýšila v piatok stupeň varovania v súvislosti s novým typom koronavírusu. Podľa nej je riziko šírenia vírusu na globálnej úrovni "veľmi vysoké", informovala agentúra AFP. "Zvýšili sme naše hodnotenie rizika rozšírenia a rizika dosahu (ochorenia) COVID-19 na globálnej úrovni na veľmi vysoké," povedal riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brífingu v Ženeve.

16:55 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok uviedol, že Spojené štáty v súčasnosti nepodnikajú proti Iránu nijaké nepriateľské akcie. Washington okrem toho ponúkol Teheránu technickú pomoc v boji s novým koronavírusom a chorobou, ktorú spôsobuje. Pompeo pripustil, že iránske zdravotníctvo nie je "silné", dodal však, že Teherán nezdieľa informácie.

16:25 Na Slovensku ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, nebol doteraz potvrdený. Aktuálne je 143 vzoriek negatívnych. V piatok poobede o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Na snímke pracovník bezpečnostnej
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

15:45 Na výletnej lodi Meraviglia, ktorej umožnili zakotviť pri brehoch mexického ostrova Cozumel, je v karanténe aj 30 - 40 občanov Maďarska, povedal v piatok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Okrem tejto lode evidujú 12 občanov Maďarska umiestnených v karanténe v piatich krajinách sveta. Jeden z nich mal pozitívny výsledok testu.

15:40 Európska komisia (EK) koordinuje analýzu účinkov koronavírusu na európsky priemysel a podniky. "Dopad na cestovný ruch a leteckú dopravu sa už prejavuje. A to je len začiatok,“ uviedol komisár pre vnútorný trh Thierry Breton na zasadnutí Rady pre konkurencieschopnosť.

15:30 V Mexiku potvrdili v piatok prvé dva prípady nákazy koronavírusom. Predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Hugo Lopez-Gatell uviedol, že jeden nakazený je v metropole Mexiko, druhý v štáte Sinaloa, ale ani jeden z nich nie je vážne chorý. Jeden z mužov bol v kontakte s osobou, ktorá navštívila oblasť severného Talianska.

15:10 Časť hostí z dvoch hotelov v centre Spojených arabských emirátov Abú Zabí bola umiestnená do karantény. Ide o osoby, ktoré prišli do kontaktu s dvoma profesionálnymi cyklistami z Talianska, u ktorých bola vo štvrtok potvrdená infekcia koronavírusom. S odvolaním na miestne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

15:00 Čínsky pacient s koronavírusom, ktorý sa zotavil z choroby po dvoch týždňoch karantény, včera dobrovoľne prišiel na kontrolu. Po nedávnom vyhlásení, že je úplne uzdravený, ho opäť testovali pozitívne! Jeho 65 susedov je teraz opäť v izolácii. Je to už druhý prípad, ktorý potvrdil, že človek si voči koronavírusu nevypestuje imunitu.

14:50 V Iráne potvrdili ďalších osem úmrtí, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy koronavírusom . Okrem úmrtí potvrdili aj ďalších 143 prípadov nákazy. Irán má bilanciu 34 mŕtvych a 388 infikovaných. Ide o najvyšší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň, odkedy v Iráne 19. februára potvrdili prvý prípad infekcie v šiitskom pútnickom meste Kom.

Ľudia nosia masky aj
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SIRA-AP Photo/Ebrahim Noroozi)

14:20 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zvyšuje preventívne opatrenia proti koronavírusu, informovala vedúca tlačového oddelenia BSK Veronika Beňadiková. Kraj odporučil všetkým zariadeniam zvýšiť bezpečnostné opatrenia v súvislosti s vírusom. V školách pribudnú dezinfekčné prostriedky, budú zvýšené preventívne hygienické opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. 

14:10 Na výletnej lodi kotviacej v karanténe v japonskej Jokohame zomrel prvý Brit. Je to už šiesta obeť koronavírusu, ktorý sa usalašil na palube Diamond Princess. Brit zomrel po nákaze koronavírusom na palube lode, odkiaľ nesmel odísť, ani vyjsť z kajuty.

13:50 Približne tisíc ľudí sa v piatok v Nemecku ocitlo v karanténe po tom, ako počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom presiahol 50. V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa totiž infikovaná dvojica zúčastnila na karnevale. Do pondelka by mali byť uzatvorené aj všetky školy a škôlky. V Hamburgu nariadili rodinám, ktoré boli v kontakte s infikovaným zamestnancom miestnej univerzitnej nemocnice, aby zostali 14 dní doma.

13:30 Veľká Británia by sa mala pripraviť na zhoršenie ekonomiky, keďže vplyv epidémie koronavírusu sa prehlbuje, varoval guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney. Ide najmä o turistický ruch. Šéf Bank of England konštatoval, že centrálna banka už zaznamenala pokles aktivity, ktorý by mohol signalizovať zhoršenie.

12:55 Na košickom, bratislavskom a popradskom medzinárodnom letisku zavádzajú od piatka merania telesnej teploty cestujúcich z pristávajúcich lietadiel. Deje sa tak podľa nariadenia útvaru vedúceho hygienika rezortu ministerstva dopravy v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Týka sa to už popoludňajších príletov pravidelných liniek do Košíc z Prahy, Viedne, Düsseldorfu, Varšavy či Londýna.

12:50 Policajti budú od piatkového večera (18.00 h) zastavovať na hraničných priechodoch vozidlá, ktoré sa vracajú z krajín, kde sa potvrdil koronavírus. Ide o informačnú kampaň, aby občania vedeli, ako postupovať v prípade zistenia podozrenia na nákazu. 

MIMORIADNY ONLINE Koronavírus sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

12:40 Pápež František sa stále necíti dobre a v piatok odložil všetky oficiálne vystúpenia. Vatikán to potvrdil bez uvedenia podrobností o chorobe, uviedol iba, že Svätý otec je „mierne chorý“. Zrušené boli stretnutia s predstaviteľmi spoločností Microsoft, IBM a ďalších technológií. Vo štvrtok pápež odvolal účasť na omši s ďalšími duchovnými v Ríme. 

12:30  Počet obeti nákazy v Japonsku stúpol v piatok na desať, keď infekcii podľahli ďalší dvaja ľudia. Hokkaido vyhlásilo stav núdze. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na japonské ministerstvo zdravotníctva. Na ostrove Hokkaido zaznamenali 12 ďalších nových prípadov, celkovo tak počet nakazených dosiahol 66. Japonsko má vyše 930 prípadov nákazy vrátane 705 z výletnej lode Diamond Princess. 

12:20 Spoločnosť British Airways ruší lety do Talianska, Kórey a Singapuru pre hrozbu koronavírusu. Rovnako postupuje spoločnosť EasyJet a nevyplatí zamestnancom mzdy, pretože ohrozenie koronavírusom znížilo jej zisky. Dopravca zmrazil platy a ponúkol svojim ľuďom neplatenú dovolenku.  

12:10 Švajčiarska vláda uvalila v piatok zákaz na všetky verejné aj súkromné podujatia s vyše tisíc účastníkmi. Medzi nimi je aj známy ženevský Autosalón. Zákaz by mal platiť najmenej do 15. marca, nebude sa však vzťahovať na kancelárske budovy, v ktorých pracuje vyše tisíc osôb.

12:00 Holandsko hlási druhý potvrdený prípad koronavírusu. Pacientka sa pred časom vrátila z Lombardie rovnako ako muž, prvý prípad v Holandsku. Žena, ktorá žije v Amsterdame, s ním nemá zjavné spojenie. Jej pozitívny test potvrdilo laboratórium Holandského inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie, pacientka je v karanténe doma. Zdravotnícke služby začali pátrať po ľuďoch, s ktorými bola táto žena v kontakte.

11:55 Výletná loď Diamond Princess pri pobreží Japonska má piatu obeť. V piatok tu v karanténe zomrela japonská žena († 70), len týždeň po evakuácii cestujúcich, keď zlyhal pokus o elimináciu ohniska koronavírusu na palube lode. Testy zatiaľ nepotvrdili, že žena zomrela na koronavírus.

Na snímke je loď
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)

11:40 Jeden z najnovších prípadov nákazy v Nemecku, infikovaný muž z Hamburgu je pediater. Podľa informácií z nemocnice bol na dovolenke v talianskom Trentine a v nedeľu sa vrátil do Šlezvicka-Holštajnska. V pondelok pracoval, v utorok sa uňho objavili príznaky choroby. Všetky deti a rodičia, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, sú teraz v 14-dňovej karanténe.

11:30 Ak obyvateľstvo nebude dostatočne disciplinované, potom si štátne orgány nebudú môcť vykonávať svoju prácu, konštatoval v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v súvislosti s hrozbou šírenia nákazy koronavírusom . Premiér vyzval ľudí na súčinnosť s úradmi a požiadal ich, aby necestovali do infikovaných oblastí. V Maďarsku sa ešte koronavírus neobjavil.

11:15 Vláda a zdravotníci vo Viedni dnes schválili plán pre stav núdze a mobilizovali dvesto lekárov. Doteraz bolo v Rakúsku potvrdených päť prípadov infekcie a očakávajú sa ďalšie. Médiá uvádzajú číslo núdzovej linky pre obyvateľstvo, tzv Corona Hotline.

11:05 Južná Kórea oznámila v piatok popoludní miestneho času 315 ďalších nových prípadov nákazy, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 2 337. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. 

10:55 Vo Veľkej Británii sa objavilo šesť nových prípadov koronavírusu za 24 hodín. Wales hlásil prvý prípad nákazy. V meste Buxton, ktoré je zablokované, je v karanténe matka jedného zo žiakov lokálnej školy. Keď to chlapec zistil, zohnal si ochranný odev a spolu s matkiným priateľom šiel za ňou do nemocnice.

10:45 Írska nízkonákladová letecká firma Ryanair neruší žiadne zo svojich letov z Talianska do Bratislavy ani z Bratislavy do Talianska, ani žiadne iné zo svojich letov. Pre agentúru SITA to povedala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Ryanair prevádzkuje z hlavného mesta Slovenska do Talianska pravidelné linky na letiská Miláno - Bergamo, Bologna, Rím-Ciampino a Alghero.

MIMORIADNY ONLINE Koronavírus sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

10:30 V Hongkongu testovali na koronavírus psy, testy u niekoľkých zvierat boli pozitívne. To dokazuje, že zvieratá sa môžu stať prenášačmi. 

10:15 Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo štvrtok oznámilo, že zisťuje, ako dlho vydrží nový koronavírus SARS-CoV-2 na rôznych povrchoch, s cieľom odhaliť jeho mieru infekčnosti. S odvolaním sa na vyhlásenie riaditeľa CDC Roberta Redfielda pre americký Kongres o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

10:00 Bielorusko zaznamenalo prvý prípad infekcie koronavírusom. Nakazený je iránsky občan, informovala v piatok tlačová agentúra TASS. Pozitívne testovaný študent pricestoval do Bieloruska 22. februára z azerbajdžanského hlavného mesta Baku.

9:30 Nový Zéland potvrdil prvý prípad koronavírusu. Ide o šesťdesiatnika, ktorý sa nedávno vrátil z Iránu. Informovalo o tom novozélandské ministerstvo zdravotníctva. Pacient bol hospitalizovaný v nemocnici v Aucklande a členov jeho domácnosti umiestnili preventívne do izolácie, píše agentúra AP. Pacient sa vrátil z Iránu lietadlom spoločnosti Emirates, ktoré pristálo na letisku v Aucklande.

8:45 Šesť nemeckých spolkových krajín vo štvrtok nahlásilo spolu 22 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV. Ich počet sa za 24 hodín strojnásobil, pribudlo aj Bavorsko, Hesensko, Hamburg a Porýnie-Falcko. Takisto prvé prípady nahlásili nemecké úrady vo štvrtok v Hesensku a Hamburgu. Hesenským pacientom je osoba z okresu Lahn-Dill-Kreis; v Hamburgu sa nakazil zamestnanec detského oddelenia univerzitnej kliniky Hamburg-Eppendorf.

Prvé prípady nákazy koronavírusom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/DPA - Georg Wendt)

V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko bol koronavírus diagnostikovaný ďalším 14 osobám. Vláda zriadila krízový štáb. 

7:45 Holandsko vo štvrtok potvrdilo prvý prípad výskytu nového druhu koronavírusu. Infikovaný pacient je v izolácii v nemocnici TweeSteden v Tilburugu. Pacient podľa informácií holandských médií nedávno navštívil taliansky región Lombardsko

7:30 Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila v piatok Litva. Ide o ženu, ktorá sa tento týždeň vrátila zo severotalianskeho mesta Verona. Informovala o tom agentúra Reuters. Infikovaná žena je v izolácii v nemocnici v meste Šiauliai v strednej časti tohto pobaltského štátu. Litva vyhlásila v stredu celoštátny stav núdze. 

7:20 Na nový druh koronavírusu bolo v Kalifornii vo štvrtok pozitívne otestovaných 33 ľudí, z toho piati následne tento najľudnatejší americký štát opustili. Monitorovaných je v Kalifornii približne 8 400 ľudí, ktorí v nedávnej dobe cestovali do oblastí, v ktorých sa vírus vyskytuje. V štáte s takmer 40-miliónovou populáciou je k dispozícii "len niekoľko stoviek testovacích súprav".

7:00 Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v stredu oznámilo, že v Spojených štátoch zaznamenali prvú pacientku nakazeného novým koronavírusom SARS-CoV-2 bez zjavnej väzby na ostatné prípady infekcie v krajine. To spôsobilo narastajúce obavy, že toto potenciálne smrtiace ochorenie sa začalo voľne šíriť v USA. 

6.45 V Nigérii zaznamenali v piatok prvý potvrdený prípad nákazy. Vírus sa tak po prvý raz objavil aj v subsaharskej Afrike. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že systém zdravotníctva v Afrike nie je dostatočne vybavený na to, aby vedel zareagovať na boj s vírusom, ak sa na kontinente začne šíriť. V Afrike, kde žije asi milión Číňanov, je kritický nedostatok vybavenia a sú tam aj nedostatočné prostriedky na analýzu.

6:30 Európsky parlament zvažuje, či bude svoje rokovania a plenárne zasadnutia organizovať formou telekonferencií pre rastúce obavy z nového koronavírusu. S odvolaním sa na hovorcu Európskeho parlamentu o tom informovala agentúra Reuters.

MIMORIADNY ONLINE Koronavírus sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

6:20 Čína oznámila v piatok 44 ďalších úmrtí na nový koronavírus a 327 nových prípadov nákazy. Ide o najmenší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň počas obdobia viac než jedného mesiaca. Informovala o tom agentúra AFP. V pevninskej Číne zaznamenali doteraz 2 788 úmrtí a počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 78.824. Piatkové čísla predstavujú najnižší nárast v počte infikovaných od 24. januára, keď ich bolo nahlásených 259.

6:10 Južná Kórea oznámila v piatok 256 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 2 022. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

 

 

Viac o téme: ŠírenieKaliforniaUSAEurópaHolandskoLitvaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu