Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA V Česku potvrdili koronavírus: Prví traja nakazení

Koronavírus naďalej straší celý svet Zobraziť galériu (15)
Koronavírus naďalej straší celý svet (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)

PRAHA - V Českej republike sú traja ľudia s potvrdenou nákazou novým koronavírusom. Dvaja pozitívne testovaní sú v pražskej Nemocnici Na Bulovce a jeden je v Ústí nad Labem. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

"Všetky prípady sú na infekčnom oddelení. Pokiaľ ide o Bulovku, je to muž, ročník 1952, ktorý bol na konferencii na univerzite v Udine. Po návrate bol v domácej karanténe. U jedného z talianskych kolegov bol potvrdený covid-19, preto bolo vykonané vyšetrenie," uviedol minister s tým, že vyšetrenie bolo pozitívne a priebeh jeho ochorenia nie je vážny.

Na Bulovke je hospitalizovaná aj Američanka. "Je to slečna zo Spojených štátov amerických, ročník 1999, ktorá študuje v Miláne," opísal Vojtěch s tým, že mladá žena bola v Prahe ako turistka, keď sa jej zhoršil zdravotný stav. Američanka cestovala spolu s kamarátkou z Ekvádoru, u ktorej bol test negatívny, no budú ho opakovať.

Koronavírus v Južnej Kórei
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

V Masarykovej nemocnici v Ústí nad Labem leží muž, ročník 1976. Podľa ministra bol spolu s rodinou na lyžiarskej dovolenke v Benátsku, ktoré je rizikovým regiónom. Jeho manželka a štyri deti sú v domácej karanténe, zatiaľ bez príznakov. Všetky vykonané testy ešte preskúma laboratórium v Berlíne. Vo všetkých troch prípadoch tiež podľa ministra overujú, s kým boli v kontakte.

V Ríme uzavreli prvý kostol

Francúzske veľvyslanectvo v Ríme v nedeľu rozhodlo o dočasnom uzavretí Kostola svätého Ľudovíta Francúzov v talianskej metropole po tom, ako u kňaza, ktorý sa vrátil z Talianska do Paríža, potvrdili nákazu koronavírusom, informovala agentúra. Ide o prvý kostol v Ríme, ktorý uzavreli v súvislosti s nákazou.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vahid Salemi)

Kňaz, ktorý sa v polovici februára vrátil z Talianska do Paríža, mal v piatok pozitívne výsledky testov na koronavírus. Kostol bude uzavretý do odvolania a nebudú sa v ňom konať bohoslužby a ani návštevy turistov. Ide o prvý kostol v Ríme, ktorý uzavreli v súvislosti s nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Väčšie množstvo kostolov zatvorili v regiónoch Lombardsko a Benátsko na severe krajiny, ktoré sú najviac postihnuté nákazou.

Počet obetí koronavírusu v Taliansku stúpol 

Počet úmrtí spôsobených nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v nedeľu v Taliansku zvýšil na 34 a počet nakazených osôb dosiahol 1576, informovala agentúra AP. Počet prípadov nákazy sa v priebehu posledných 24 hodín zvýšil o 40 percent.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vahid Salemi)

Nárast počtu nakazených sa podľa zdravotníckych úradov dá očakávať, pretože trvá dva týždne, kým sa prejaví účinok opatrení proti šíreniu nákazy. Taliansko má takisto vysoký počet starších ľudí. Úrady v jedenástich mestách a dedinách v regiónoch Benátsko a Lombardsko na severe krajiny vyhlásili karanténu, pripomína AP, a zaznamenaný bol aj pokles cestovného ruchu.

Británia ohlásila 12 nových prípadov

Dvanásť nových prípadov nákazy koronavírusom potvrdili v nedeľu v Anglicku, čím sa celkový počet nakazených v Spojenom kráľovstve zvýšil na 35 osôb. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News. Hlavný hygienik pre Anglicko profesor Chris Whitty povedal, že tri z dvanástich osôb sa vírusom nakazili v Spojenom kráľovstve prostredníctvom kontaktu s nakazenou osobou. Šiesti ďalší nedávno navštívili Taliansko a dvaja Irán. Pôvod nákazy u jedného pacienta z grófstva Essex nie je známy.

MIMORIADNA SPRÁVA V Česku
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Ide o najvyšší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň, odkedy v Británii koncom januára zaznamenali prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V Británii je nakazených celkovo 35 ľudí vrátane jednej osoby vo Walese a jednej v Severnom Írsku. Viacero škôl v krajine bolo v dôsledku nákazy dočasne zatvorených.

Minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľu povedal, že v prípade rozsiahleho prepuknutia nákazy bude "na stole viacero možností" vrátane zákazu väčších verejných zhromaždení a uzavretia miest. Vláda takisto oznámila, že má pripravený plán na boj s koronavírusom. Ten zahŕňa aj povolanie lekárov, ktorí sú na dôchodku, naspäť do práce.

Viedeň hlási ďalších štyroch nakazených

Zdravotníci vo Viedni potvrdili prítomnosť nového druhu koronavírusu u ďalších štyroch pacientov, čím celkový počet nakazených v Rakúsku stúpol na 14. Oznámil to v nedeľu osobitný štáb rakúskeho ministerstva vnútra, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra APA. Najnovšími prípadmi vo Viedni sú dvaja miestni obyvatelia a dvaja nemeckí turisti. U všetkých štyroch sa prejavujú len "ľahké príznaky" ochorenia spôsobovaného koronavírusom SARS-CoV-2.

Hovorca predstaviteľa viedenského mestského zastupiteľstva pre oblasť zdravotníctva uviedol, že jedným z nakazených je Viedenčanka, ktorá sa nedávno vrátila z Milána, metropoly talianskeho regiónu Lombardsko postihnutého koronavírusovou epidémiou. Nemeckí turisti sa zase pred cestou do Viedne zúčastnili v domovskej krajine na jednom z karnevalov a prišli do styku s osobou, u ktorej sa nakazenie koronavírusom prejavilo už dávnejšie.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Oboch Nemcov najskôr prijali vo viedenskej Nemocnici cisára Františka Jozefa, medzičasom sa však vrátili do hotela. Ubytovaní sú oddelene, aby neohrozili ostatných hostí alebo zamestnancov. Mimo nemocnice zostávajú aj obaja novonakazení Viedenčania.

Po zarátaní najnovších prípadov je v súčasnosti v hlavnom meste Rakúska osem nakazených. Po dvoch evidujú v spolkových krajinách Tirolsko a Dolné Rakúsko a po jednom v Salzbursku a Štajersku. V celom Rakúsku vykonali do nedeľňajšieho dopoludnia 1826 testov na nový koronavírus, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Trump oznámil nové opatrenia

Americký prezident Donald Trump v nedeľu v súvislosti s koronavírusom oznámil, že na amerických letiskách budú preverovať zdravotný stav pasažierov z rizikových krajín. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica CNN. "Okrem preverovania zdravotného stavu cestujúcich z určených vysoko rizikových krajín alebo oblastí v týchto krajinách pred nástupom do lietadla, budú títo pasažieri kontrolovaní aj po príchode do USA," napísal Trump na Twitteri.

Trump v sobotu oznámil, že medzi krajiny, na ktoré sa opatrenia budú vzťahovať, patrí okrem Číny aj Japonsko, Južná Kórea, Irán a Taliansko. Na území USA potvrdili v sobotu prvé úmrtie na nový koronavírus. Prezident a ďalší predstavitelia oznámili aj komplexnejší zákaz cestovania z Iránu, ktorý zažíva rýchle šírenie ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom.

Donald Trump
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Trump ďalej vyzval Američanov, aby necestovali do najhoršie postihnutých oblastí ako Taliansko a Južná Kórea. Viceprezident Mike Pence, ktorého Trump poveril koordináciou opatrení proti vírusu, informoval, že existujúci zákaz vstupu do USA z Iránu sa rozšíril aj na každého cudzieho štátneho príslušníka, ktorý islamskú republiku navštívil v období posledných 14 dní. V USA môže podľa Pencea v súvislosti s koronavírusom dôjsť k nárastu počtu úmrtí. Zdôraznil však, že celkové riziko nákazy je pre Američanov nízke.

Thajsko hlási prvé úmrtie

Thajčan vo veku 35 rokov, ktorého liečili na nákazu novým koronavírusom, zomrel. Stal sa prvým človekom v Thajsku, ktorý po pozitívnych testoch vírusu podľahol. V nedeľu o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Muža podľa ministerstva pôvodne hospitalizovali pre maláriu a neskôr mu testami zistili nový koronavírus SARS-CoV-2. Pacient zomrel na mnohopočetné zlyhanie orgánov. Úrady však ešte vyšetrujú, či bol príčinou mužovej smrti koronavírus, pretože od 16. februára mal už negatívne výsledky testov.

Thajsko má zatiaľ zaznamenaných 42 prípadov nákazy koronavírusom - 30 ľudí z nemocnice prepustili a 11 pacientov sa stále lieči.

Neotvorili parížske múzeum Louvre

Pre obavy zo šírenia nového koronavírusu dnes neotvorili parížske múzeum Louvre. "Sme veľmi znepokojení, pretože k nám chodia návštevníci zovšadiaľ," povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru AP zamestnanec múzea a zástupca tamojších odborov Andre Sacristin. "Riziko je veľmi, veľmi, veľmi veľké," uviedol s tým, že i keď sa zatiaľ nákaza medzi 2300 zamestnancami múzea nepotvrdila, "je to len otázka času".

Krátky oznam na webstránke Louvru informuje, že múzeum dnes nemohli otvoriť podľa plánu pre stretnutie zamestnancov venované prevencii koronavírusu. Podľa agentúry AP pred múzeom ešte aj popoludní postávali návštevníci, ktorí sa chceli dostať dnu.

Prvý prípad v Arménsku

Arménsko zaznamenalo prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie arménskeho premiéra Nikola Pašinjana. 

"Bohužiaľ, pred približne dvoma hodinami sme sa dozvedeli, že máme prvého infikovaného. Ide o 29-ročného muža, ktorý sa 28. februára spolu s manželkou vrátil z Iránu," napísal na Facebooku arménsky premiér s tým, že zdravotný stav chorého je "uspokojivý".

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Lee Moo-ryul/Newsis via AP)

"Teraz je dôležité, aby bol výsledok testu na vírus negatívny u manželky infikovaného," dodal Pašinjan. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa novým ochorením na celom svete nakazilo vyše 84.000 ľudí, pričom viac ako 3000 osôb mu podľahlo, ale vyliečilo sa vyše 36.000 infikovaných. Mimo Číny, odkiaľ sa nákaza začala šíriť, zaznamenali SARS-CoV-2 v 47 krajinách.

Nákaze v Austrálii podľahol 78-ročný muž

V Austrálii zaznamenali v nedeľu prvé úmrtie v dôsledku nákazy spôsobenej novým koronavírusom. Obeťou je 78-ročný muž, ktorého evakuovali z výletnej lode Diamond Princess. Tá bola od začiatku februára viac ako dva týždne v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Informovala o tom agentúra AFP. Nemenovaný muž zomrel v nedeľu ráno v nemocnici v meste Perth.

V Južnej Kórei počet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Ryu Young-seok/Yonhap via AP)

Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa infikovala aj jeho 79-ročná manželka, ktorá zostáva v nemocničnej starostlivosti. Na palube lode Diamond Princess, ktorá z japonského prístavu Jokohama vyplávala 20. januára, a po svojom návrate začiatkom februára sa nachádzala viac ako dva týždne v karanténe, bolo pôvodne 3711 cestujúcich a členov posádky. pozitívne výsledky testov na SARS-CoV-2 malo 705 ľudí, pričom sedem z nich nákaze podľahlo.

Čína i Južná Kórea hlásia ďalšie prípady

Čína v nedeľu oznámila ďalších 35 úmrtí na nový typ koronavírusu, čím sa počet jeho obetí v krajine zvýšil na 2870 osôb. Informovala o tom agentúra AFP.  Čínska Národná zdravotnícka komisia tiež zaevidovala 573 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet infikovaných osôb v Číne sa tak zvýšil na 79.824.

V Južnej Kórei počet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Ryu Young-seok/Yonhap via AP)

Ďalších 376 nových prípadov nákazy hlási aj Južná Kórea, kde je v súčasnosti 3526 infikovaných osôb. Väčšina - až 90 percent - z celkového počtu nakazených sa koncentruje v meste Tegu a jeho okolí, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei.

Prvý prípad v Írsku

Írsko potvrdilo prvú nákazu novým koronavírusom v prípade, ktorý súvisí s postihnutou oblasťou severného Talianska. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.

Hlavný medicínsky poradca írskeho ministerstva zdravotníctva Tony Holohan v sobotu večer oznámil, že to "nie je neočakávané, pripravovali sme sa na to mnoho týždňov a už od januára sú v krajine zavedené zákonné opatrenia verejného zdravotníctva pre boj s týmto vírusom".

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Foto / Ahn Young-joon)

Potvrdeným prípadom je pacient mužského pohlavia na východe Írska, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo. Pacient dostáva náležitú zdravotnú starostlivosť a úrady pracujú na urýchlenom zistení všetkých kontaktov, ktoré muž mohol mať, dodalo ministerstvo.

Britský región Severné Írsko, ktorý má spoločnú otvorenú hranicu s Írskou republikou, potvrdil svoj prvý a zatiaľ jediný prípad nákazy koronavírusom vo štvrtok 27. februára. Táto osoba cestovala z Talianska na letisko v írskej metropole Dublin a odtiaľ pokračovala v návrate do severoírskeho Belfastu.

Koronavírus sa neprestajne šíri.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter/@FranTownsend )

Luxembursko hlási prvý prípad nákazy 

Luxembursko oznámilo prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Infikovaným je muž, ktorý sa nedávno vrátil z Talianska, uviedla novinárom v sobotu večer ministerka zdravotníctva Paulette Lenertová.

Muž štyridsiatnik sa vrátil do Luxemburska "začiatkom týždňa" a po tom, čo sa uňho "až neskôr" začali prejavovať príznaky ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom, mu urobili test, ktorý potvrdil nákazu, spresnila ministerka. Druhý test mu práve robia v Holandsku, výsledky by mali byť známe v nedeľu, doplnila podľa tlačovej agentúry AFP Lenertová.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Pacienta izolovali v luxemburskej nemocnici a členovia jeho rodiny sú v karanténe. Uplatňujú sa postupy, ktoré sú pre takúto situáciu naplánované. Luxembursko, malá krajina Európskej únie so 610.000 obyvateľmi nachádzajúca sa medzi Belgickom, Nemeckom a Francúzskom, je zatiaľ posledným európskym štátom, kde zaznamenali prípad nákazy koronavírusom.

Lenertová povedala, že infikovaný muž sa vrátil z Talianska cez belgické letisko Charleroi. Taliansko má najväčší počet prípadov nákazy v Európe, konkrétne na severe - zaznamenalo 29 úmrtí a vyše 1000 infikovaných. Osemnásť ďalších Luxemburčanov je v súčasnosti v karanténe v hoteli na španielskom ostrove dovolenkárov Tenerife. Dôvodom je, že Talian so svojou manželkou, ktorí tam boli ubytovaní, mali pozitívne testy na koronavírus.

Viac o téme: NákazaČínaThajskoÍrskoRakúskoArménskoJužná KóreaKoronavírusLuxembursko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu