Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Holandský kráľ so zásadným vyhlásením: Indonézii sa ospravedlnil za koloniálne zločiny

Viliam Alexander
Viliam Alexander (Zdroj: SITA)

BOGOR - Kráľ Viliam Alexander sa v utorok ospravedlnil za agresiu Holandska počas koloniálnej nadvlády v Indonézii a oficiálne uznal dátum vyhlásenia nezávislosti tejto ostrovnej krajiny v juhovýchodnej Ázii.

Stalo sa tak počas jeho prvej štátnej návštevy bývalej holandskej kolónie. Kráľa a kráľovnú Máximu privítali indonézsky prezident Joko Widodo a jeho manželka Iriana počas oficiálnej ceremónie v prezidentskom paláci v Bogore, pri hlavnom meste Jakarta.

Holandsko sa neospravedlnilo za 350 rokov koloniálnej nadvlády a násilia až do roku 2013, keď holandský veľvyslanec vyjadril ľútosť nad sériou masakier uskutočnených holandskou armádou s cieľom potlačiť odpor voči kolonizátorom na ostrovoch Jáva a Sulawesi, keď Indonézia v roku 1945 vyhlásila nezávislosť.

Toto ospravedlnenie však nasledovalo až po tom, čo vdovy po obetiach zažalovali holandskú vládu. Indonézia vyhlásila nezávislosť od Holandska 17. augusta 1945, avšak Holanďania to odmietli uznať. Za nezávislý štát ju uznali až v decembri 1949.

Viac o téme: KráľIndonéziaHolandskoViliam AlexanderBogor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu