Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Priemyselná produkcia sa vrátila k rastu: Po mesiacoch stúpla aj produkcia vo výrobe áut

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský priemysel sa po piatich mesiacoch medziročného poklesu produkcie v januári opäť vrátil k miernemu rastu. V prvom mesiaci roka totiž priemyselná produkcia stúpla o 0,5 %, kým v decembri sa prepadla o takmer 7 %. Ako dodáva Štatistický úrad SR (ŠÚ), januárový vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,6 % a v ťažbe a dobývaní o 16,8 % a pokles v priemyselnej výrobe o 0,6 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia medzimesačne v januári 2020 oproti decembru 2019 zvýšila o 4,6 %.

Samotná priemyselná výroba tak síce vykázala ešte mierny medziročný pokles, avšak výrazne nižší oproti decembrovému poklesu o viac ako 8 %. Pomohol k tomu aj fakt, že po ôsmich mesiacoch medziročného poklesu sa vrátila k rastu výroba v kľúčovom segmente výroby dopravných prostriedkov, ktorá dokonca oproti januáru minulého roka vzrástla až o 9,4 %. Okrem toho už stúpla iba výroba elektrických zariadení o vyše 20 % a výroba chemikálií a chemických produktov o 1,8 %.

Stále tak platilo, že produkcia medziročne klesala vo väčšine sledovaných odvetví priemyselnej výroby. Vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov sa znížila o 27,8 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,8 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 6 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 11,4 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 35,6 %.

Viac o téme: RastProdukciaPriemyselVýroba áutSlovenskoŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu