Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Summit EÚ o rozpočte: Priatelia kohézie sa premenovali na Priatelia ambicióznej Európy

Andrej Babiš, Peter Pellegrini, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš, Peter Pellegrini, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Jedným z vedľajších výsledkov rokovania o budúcom sedemročnom rozpočte EÚ na roky 2021 - 2027 je zmena názvu 17-člennej skupiny Priatelia kohézie, kam patrí aj Slovensko, na skupinu s názvom Priatelia ambicióznej Európy. S návrhom podľa týždenníka Politico prišiel rumunský prezident Klaus Iohannis.

Iohannis na svojom účte na Twitteri uviedol, že "naším cieľom je prijať ambiciózny rozpočet EÚ v tom najlepšom záujme Európy a jej občanov". S novým názvom sa podľa Politico stotožnili viacerí premiéri a prezidenti vrátane predsedu talianskej vlády Giuseppeho Conteho. Taliansko sa nehlásilo vždy ku kohéznym krajinám, avšak začiatkom februára na summite v portugalskej Beje podpísalo spoločnú deklaráciu s ostatnými 16 krajinami označovanými ako Priatelia kohézie. Hlavným cieľom tejto skupiny je, aby výdavky vyčlenené cez dlhodobý rozpočet na súdržnosť (kohézia) zostali aj naďalej vysoké, minimálne na doterajšej úrovni.

Na končiace sa programové obdobie 2014 – 2020 bolo na politiku súdržnosti vyčlenených 355,1 miliardy eur, čo je takmer tretina celkového rozpočtu EÚ. Cieľom kohéznej politiky je vyrovnávať regionálne rozdiely v krajinách EÚ a riešiť rozmanité rozvojové potreby vo všetkých regiónoch EÚ. Podľa nemenovaného diplomata EÚ sú dôvody pre zmenu názvu tejto skupiny tie, že spoločné rozpočtové ciele 17 členských krajín presahujú význam samotnej kohézie.

Summit EÚ o rozpočte:
Zobraziť galériu (3)

"Nejde iba o akúsi obrannú agendu," upozornil európsky diplomat. A dodal, že týmto krajinám je jasné, že nemôžu urobiť viac, čiže dosiahnuť vyššie ambície EÚ s menej peniazmi. Naopak za menej peňazí v dlhodobom rozpočte Únie, konkrétne za akési zastropovanie rozpočtu do výšky jedného bilióna eur, sa vyslovuje skupina krajín F4 (Frugal four/Štvorica striedmych), do ktorej patria Dánsko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko.

Piatková časť rozpočtového summitu sa niesla hlavne v znamení separátnych rokovaní rôznych skupín. S krajinami F4 rokovali separátne nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorí sa následne stretli aj s premiérmi južných krajín EÚ - Grécka, Portugalska a Španielska. Osobitné rokovania mali Priatelia kohézie a krátko po druhej hodine predseda Európskej rady Charles Michel rokoval s lídrami Vyšehradskej štvorky (V4).

Aj napriek zintenzívneniu rokovaní v rôznych formátoch, pri ktorých neraz asistuje aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, nie je jasné, či sa členské krajiny priblížili ku kompromisnej dohode. "Situácia je oveľa lepšia ako dnes ráno. Šance na dohodu sú 50:50," povedal pre Politico nemenovaný diplomat. Viacero národných delegácií si pre istotu predĺžilo pobyt v hoteloch až do soboty, čo naznačuje možnosť ďalšieho kola nočných rokovaní.

Orbán naznačil nové ciele Priateľov ambicióznej Európy

Priatelia ambicióznej Európy, čiže skupina členských krajín EÚ, ktoré bojujú proti vyšším škrtom v oblasti kohézie, prišla s návrhom, aby sedemročný rozpočet EÚ bol stanovený vo výške blížiacej sa k 1,3 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) Európske únie. Počas stretnutia s európskymi novinármi to počas druhého dňa rozpočtového summitu EÚ v Bruseli naznačil maďarský premiér Viktor Orbán. Nemenovaný diplomat EÚ spresnil, že s návrhom blížiacim sa k hranici 1,3 percenta HDP vystúpil portugalský premiér António Costa.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

Maďarský premiér prišiel medzi novinárov krátko pred 16.00 h, keď sa malo začať ďalšie kolo rokovaní premiérov a prezidentov v snahe dosiahnuť kompromis o podobe spoločného rozpočtu na roky 2021 - 2027. Rokovania boli nakoniec posunuté na 17.00 h. Orbán ocenil Nemecko a Francúzsko za "konštruktívny prístup" na summite s cieľom dospieť k nejakej dohode a naopak kritizoval skupinu krajín F4 (Štvorica striedmych), do ktorej patria Dánsko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko, za ich odhodlanie neprevýšiť sedemročný rozpočet Únie nad hranicu jedného percenta HDP.

Kompromisný návrh sedemročného rozpočtu, ktorý pred summitom lídrom všetkých členských krajín predložil predseda Európskej rady Charles Michel, je vo výške 1,094 bilióna eur, čiže 1,074 percenta HDP 27-člennej EÚ. Európska komisia vlani navrhla 1,114 percenta HDP EÚ (1,134 bilióna eur v stálych cenách z roku 2018), kým Európsky parlament (EP) žiada zaistiť financie vo výške 1,3 percenta HDP EÚ. Na splnenie tohto stavu podľa šéfa EP Davida Sassoliho chýba 230 miliárd eur.

Orbán v tejto súvislosti pripomenul, že 17-členná skupina Priatelia ambicióznej Európy chce v rámci summitu predstaviť Michelovi návrh, ktorý sa blíži predstavám europarlamentu, jedinej demokraticky volenej inštitúcie EÚ. Nečakane vysoký návrh je podľa portugalského premiéra Costu reakciou na doterajší "tvrdohlavý" postoj skupiny F4. Pre "kohézne" krajiny to však môže byť aj taktika, ako neskôr súhlasiť s ústupkami a dospieť ku kompromisu, ktorý po finančnej stránke presiahne bilión eur.

Viac o téme: Andrej BabišViktor OrbánPeter PellegriniMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu