Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Cestujúci na výletnej lodi trpia hnačkami, zvracaním a horúčkou: Gibraltár odmietol zakotvenie

Výletná loď Saga Spirit of Discover Zobraziť galériu (3)
Výletná loď Saga Spirit of Discover (Zdroj: Repro foto YouTube/Cruise with Ben & David)

LONDÝN - Výletná loď Saga Spirit of Discovery sa v stredu ráno vráti do Veľkej Británie, pretože jej v sobotu úrady v Gibraltári zamietli žiadosť o kotvenie. Plavidlo, ktoré má na palube 868 cestujúcich a 513 členov posádky, bolo požiadané, aby pokračovalo v ceste späť do Southamptonu bez zastavenia. Dôvodom odmietnutia má byť ochorenie norovírus.

Gibraltár odmietol zakotviť výletnej lodi v prístave. „Keď sa výletná loď Spirit of Discovery priblížila k Gibraltáru, oznámila, že na palube má 89 prípadov podozrenia na norovírus, ktorá sa prejavuje hnačkou, zvracaním a horúčkou," oznámil hovorca Gibraltáru, pričom zdôraznil, že tieto príznaky nie sú príznakmi koronavírusu, ktorým sa v Číne infikovalo viac ako 40-tisíc ľudí, pričom 908 nakazených zomrelo. O situácii informovali britské noviny Daily Mail

Výletná loď Saga Spirit
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Cruise with Ben & David)

„Vzhľadom na súčasnú situáciu bolo plavidlo požiadané, aby pokračovalo v ceste do jeho nasledujúceho prístavu v Southamptone bez kotvenia v Gibraltári," pokračoval hovorca.  Loď sa predtým plavila po Taliansku a Španielsku a v anglickom meste Southamptone sa plavba končí.

„Existuje niekoľko ľudí trpiacich na gastrointestinálne ochorenie na palube Spirit of Discovery po jej nedávnej plavbe do Talianska." uviedla hovorkyňa spoločnosti Saga Cruises s tým, že z dôvodu možnosti, že by mohlo ísť o norovírus, sa prístav Gibraltár rozhodol, že cestujúcim neumožní opustiť loď.

Výletná loď Saga Spirit
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Cruise with Ben & David)

„Naše vysoké hygienické normy a osvedčené postupy znamenajú, že choroba zostala pod kontrolou. Zdravie našich zákazníkov je pre nás prvoradé a my budeme aj naďalej podnikať všetky vhodné kroky na zabezpečenie ich pohody," uzavrela hovorkyňa Saga Cruises. 

Norovirus je jednou z najbežnejších žalúdočných infekcií vo Veľkej Británii, hneď po prechladnutí. Zväčša sa skončí do troch dní od začiatku klinických príznakov. Na druhej strane však môže byť nebezpečná pre deti a môže viesť k dehydratácii. Prenáša sa z človeka na človeka kašľom, kýchaním a blízkym kontaktom a dá sa tiež chytiť dotykom rovnakých povrchov. 

Viac o téme: LoďGibraltárNorovírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu