Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Bengálskom zálive sa potopila loď s utečencami: Zomrelo 16 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/The 9th Regional Japan Coast Guard Headquarters via AP)

DHÁKA - Najmenej 16 príslušníkov mjanmarského etnika Rohingov v utorok zomrelo a mnoho ďalších je nezvestných po tom, ako sa v Bengálskom zálive potopila loď s približne 130 utečencami na ceste do Malajzie. S odvolaním sa na vyhlásenie pobrežnej stráže o tom informovala agentúra AP.

Z paluby potápajúceho sa plavidla sa podarilo zachrániť približne 70 pasažierov. Podľa polície loď preplnená Rohingami, ktorí chceli uniknúť z utečeneckých táborov vybudovaných neďaleko dovolenkového mesta Cox's Bazar Bangladéši, vyplávala v utorok v skorých ranných hodinách. "Bolo to neľudské," povedal pre agentúru AFP predstaviteľ pobrežnej stráže. "Loď viezla zhruba 130 ľudí, pričom jej kapacita je 50."

Pobrežná hliadka, námorní potápači a ďalší záchranári našli telá 14 žien, dieťaťa a muža. Drevená Loď sa potopila neďaleko Ostrova sv. Martina v oblasti juhovýchodného cípu Bangladéša. Po vojenských zásahoch mjanmarskej armády proti komunite Rohingov ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša viac ako 730.000 príslušníkov tejto moslimskej menšiny.

Vláda vo väčšinovo budhistickom Mjanmarsku odmietla obvinenia Organizácie Spojených národov (OSN), že armáda podnikla svoje ťaženie proti Rohingom s úmyslom spáchať genocídu. Bangladéšska pobrežná stráž zachránila v oblasti Bengálskeho zálivu vlani v novembri 122 moslimských utečencov. Čln, na ktorom chceli ujsť do Malajzie, sa pre technické problémy začal potápať.

Viac o téme: LoďObetePotopaOSNBangladéšBengálsky záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu