Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborníci varujú: Nový koronavírus sa šíri čoraz silnejšie, prenos už počas inkubačnej lehoty

Cestujúci majú na tvári ochranné rúška pred železničnou stanicou v Pekingu Zobraziť galériu (4)
Cestujúci majú na tvári ochranné rúška pred železničnou stanicou v Pekingu (Zdroj: TASR/AP/Mark Schiefelbein)

PEKING - Nový koronavírus z čínskeho Wu-chanu sa podľa tamojších odborníkov prenáša už počas inkubačnej lehoty, čo komplikuje snahy o zastavenie jeho šírenia. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Čínsky minister zdravotníctva Ma Siao-wej v nedeľu novinárom povedal, že schopnosť šírenia vírusu sa zjavne zosilňuje. Vírus si zatiaľ vyžiadal 56 mŕtvych a takmer 2000 nakazených. Inkubačná lehota, teda obdobie, keď už človek má ochorenie, ale ešte sa u neho neprejavujú symptómy, sa podľa čínskych úradov u ľudí pohybuje od jedného do 14 dní. Už v tomto čase však nakazený môže vírus šíriť ďalej bez toho, aby o tom vedel.

Odborníci varujú: Nový koronavírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

BBC v tejto súvislosti vysvetľuje, že ochorenia ako SARS alebo ebola sú infekčné až po prepuknutí symptómov a tak je relatívne jednoduché zastaviť ich šírenie - stačí identifikovať a izolovať chorých a monitorovať každého, kto s nimi prišiel do kontaktu. Naopak, chrípka je jedným z najznámejších príkladov vírusu, ktorý človek roznáša skôr, ako zistí, že je chorý. Zastavenie takýchto "roznášačov bez symptómov" bude pre čínske úrady omnoho zložitejšie. Kľúčové sú preto otázky, akí infekční sú ľudia počas inkubačnej lehoty a či nejakí pacienti mimo Číny stihli chorobu rozšíriť predtým, ako ochoreli.

Odborníci varujú: Nový koronavírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Čínske úrady v snahe zabrániť šíreniu vírusu uzavreli Wu-chan a tiež ďalších 16 okolitých miest v provincii Chu-pej, kde žije viac ako 50 miliónov ľudí. Potvrdené prípady hlásia z Hongkongu, Macaa, Taiwanu, Thajska, Japonska, Južnej Kórey, Spojených štátov, Vietnamu, Singapuru, Malajzie, Nepálu, Francúzska, Austrálie a Kanady.

Nový vírus si vyžiadal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Ng Han Guan)

Úrady po celej Číne prijímajú preventívne opatrenia. V Pekingu napríklad do odvolania zrušili veľké verejné podujatia, uzavreté sú chrámy, Zakázané mesto v centre Pekingu, Disneyland v Šanghaji a mnohé ďalšie turistické destinácie. Cestovným kanceláriám tiež prikázali zrušiť všetky skupinové zájazdy. Uzavretie svojich najväčších atrakcií - Disneylandu a Ocean Parku - v nedeľu oznámil aj Hongkong. Do odvolania tiež v Číne zakázali obchodovanie s divými zvieratami, pričom tých, ktorí tento zákaz porušia, čakajú tvrdé tresty. Predpokladá sa totiž, že vírus sa na ľudí preniesol práve od zvierat, no zatiaľ jeho zdroj oficiálne neidentifikovali.

Viac o téme: ČínaKoronavírusWu-chanInkubačné lehoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu