Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Teroristická organizácia zaútočila na školu: Zabila troch učiteľov

Útok v Keni na školu
Útok v Keni na školu (Zdroj: Twitter/Major Kerry Dualle)

NAIROBI - Islamskí extrémisti z teroristickej organizácie aš-Šabáb, prepojenej s al-Kájdou, v noci z nedele na pondelok na východe Kene zaútočili na školu, zabili troch učiteľov a štvrtého uniesli. Jeho život ušetrili preto, lebo na rozdiel od ďalších troch bol moslim.

K útoku došlo okolo druhej hodiny po polnoci v meste Kamuthe neďaleko hraníc so Somálskom, ktoré je domovskom krajinou teroristov z aš-Šabáb. Okrem školy zaútočili v noci v Kamuthe aj na policajnú stanicu, ktorú vypálili.

Útoky na školy zo strany islamských extrémistov sú veľmi časté, a to predovšetkým v Afrike. Islamskí fanatici uznávajú len výchovu podľa konzervatívnych islamských pravidiel a sú proti akémukoľvek inému vzdelávaniu. V prípade žien nesúhlasia so vzdelávaním vôbec, pretože to sa podľa nich prieči role ženy v spoločnosti.

V Keni v roku 2018 po sérii útokov aš-Šabáb proti vzdelávaciemu systému krajiny a po vraždách viacerých učiteľov zatvorili preventívne 250 škôl na východe krajiny. Z nich 150 už medzičasom otvorili, učitelia sa však stále obávajú útokov.

Viac o téme: Učiteliaútok KeňaAľ-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu