Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americké jednotky v Somálsku zabili vplyvného veliteľa milícií aš-Šabáb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Pri nálete amerického letectva v Somálsku prišiel o život vysokopostavený veliteľ milícií aš-Šabáb. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval hovorca velenia amerických síl v Afrike (Africom) Christopher Karns.

Bašír Mohamed Mahamúd bol podľa Karnsa v milíciách aš-Šabáb veliteľom ich operatívneho centra zodpovedného "za export teroru v Somálsku a za expanziu útokov do Kene." Karns dodal, že Bašír bol príslušníkom milícií "už viac ako desať rokov."

O život prišiel pri leteckom útoku 22. februára, uviedol Karns, ktorý Bašíra označil za človeka, ktorý "zohrával významnú úlohu pri plánovaní a riadení teroristických operácií v Somálsku a v pohraničnom regióne Kene".

Bašíra tiež USA podozrievajú z účasti na januárovom útoku na americko-kenskú vojenskú základňu v juhovýchodnej Keni, pri ktorom boli zabití traja Američania. Agentúra AFP pripomenula, že generál Roger Cloutier, veliteľ amerických pozemných síl v Afrike, nedávno vyhlásil aš-Šabáb za "jednu z najväčších hrozieb na (africkom) kontinente".

Niektorí analytici pritom spochybňujú účinnosť amerických jednotiek v Afrike. Karns však v nedeľu na margo týchto tvrdení uviedol, že "to, čo dnes v rámci medzinárodného úsilia robíme v Somálsku, je zmysluplné poskytovanie základnej bezpečnosti pre Afriku, dlhodobejšej bezpečnosti pre Ameriku a pre našich medzinárodných partnerov."

Milície aš-Šabáb, menej známe pod názvom Hnutie mladých bojovníkov, sú teroristickou skupinou združujúcou islamistických  vzbúrencov, ktorí povstali počas vojny v Somálsku. Táto militantná skupina sa usiluje o vytvorenie islamského štátu v Somálsku.

Viac o téme: ZabitieVeliteľUSASomálskoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu