Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Iránci sa chvália bilanciou po útoku na americké základne: Nafackovali sme ich

Irán zaútočil na americké základne v Iraku Zobraziť galériu (4)
Irán zaútočil na americké základne v Iraku (Zdroj: Twitter/Press TV)

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v stredu uviedlo, že Iránske ozbrojené sily odpálili "najmenej desať" balistických rakiet na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých sa nachádzajú americké a spojenecké jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

Iránska štátna televízia informovala o 80 mŕtvych. Túto skutočnosť však dementovala americká i iracká armáda. Druhá menovaná potvrdila, že raketový útok si nevyžiadal nijaké obete na životoch

Ani jednotky Severoatlantickej aliancie pôsobiace v Iraku nehlásia žiadne straty. Nemenovaný činiteľ NATO to potvrdil agentúre AFP. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg iránsku odplatu za zabitie prominentného generála odsúdil, podobne ako Francúzsko a Británia. „NATO vyzýva Irán, aby sa vyvaroval akéhokoľvek nového násilia,“ dodal Stoltenberg.

Na rade je vraj Irak

Veliteľ Iránom podporovanej irackej milície Liga spravodlivých Kaís Chazalí uviedol, že po iránskej reakcii teraz nastal čas, aby na americký atentát, pri ktorom minulý týždeň prišiel o život iránsky generál Kásem Solejmání, člen velenia irackých milícií Abú Mahdí Muhandis a ďalší, reagoval tiež Irak. Informovala o tom agentúra Reuters. „Prvá iránska odpoveď na atentát na veliteľa Solejmáního prišla. Teraz nastal čas na reakciu na atentát veliteľa Muhandisa. Pretože Iračania sú odvážni a odhodlaní, tak ich reakcie nebude menšia ako Iránu. Taký je sľub,“ poznamenal Chazal.

Iránska odplata

K zodpovednosti za útoky sa prihlásili iránske revolučné gardy s tým, že ide o odvetu za minulotýždňový útoku, pri ktorom zahynul iránsky generál Kásem Solejmání. Podľa vyjadrenia irackej armády krajinu zasiahlo 22 rakiet. Z nich 17 dopadlo na základňu Ajn al-Asad, pričom dve nevybuchli. Zvyšných päť rakiet spadlo na sídlo síl medzinárodnej koalície vedenej USA v Arbíle. Útok trval zhruba pol hodinu.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf operáciu označil za „primerané opatrenia sebaobrany“. „Nesnažíme sa o rozpútanie vojny, avšak budeme sa brániť voči akejkoľvek agresii,“ dodal. Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí sa pár hodín po útoku vyjadril, že Irán raketovými útokmi na iracké základne s vojakmi západnej koalície dal facku Spojeným štátom. Povedal tiež, že "korumpujúca prítomnosť Spojených štátov v regióne sa musí skončiť", keďže spôsobuje vojnu, rozdeľovanie a deštrukciu, a zdôraznil, že iba vojenské kroky nestačia. Najvyšší duchovný zároveň označil zabitého generála Solejmáního za "odvážneho bojovníka" a "drahého priateľa".

Terčom útoku sa stali dve americké základne v Iraku

"V utorok približne o 17.30 h (23.30 h SEČ) odpálil Irán proti dvom základniam, kde sa nachádzajú americké a koaličné sily, viac ako desať balistických rakiet. Je zrejmé, že tieto rakety boli odpálené z Iránu, a ich cieľom boli najmenej dve základne, kde sú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany.

Podľa Pentagónu sa terčom iránskeho raketového útoku stali vojenská letecká základňa Ajn al-Asad na západe Iraku a základňa v provincii Arbíl na severe krajiny. Médiá predtým uviedli, že terčom útoku bola len základňa Ajn al-Asad.

Podľa Trumpa je zatiaľ všetko v poriadku

„Všetko je v poriadku. Rakety vypálené z Iránu na dve vojenské základne v Iraku. Aktuálne hodnotíme straty a škody. Zatiaľ je všetko v poriadku. Máme tú najsilnejšiu a najlepšie vybavenú armádu na celom svete,“ napísal na svojom twitterovom účte šéf Bieleho domu.  

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

Na archívnej snímke z 29. decembra 2019 je iracká vojenská letecká základňa Ajn al-Asad v západoirackej provincii Anbár.
Zobraziť galériu (4)
Na archívnej snímke z 29. decembra 2019 je iracká vojenská letecká základňa Ajn al-Asad v západoirackej provincii Anbár.  (Zdroj: SITA/AP)

V prípade americkej odvety pohrozil Irán útokmi na ciele v USA, Izraeli a Dubaji

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf označil nočný raketový útok iránskych revolučných gárd na dve iracké základne, na ktorých sú americkí a spojeneckí vojaci, za primerané sebaobranné opatrenie. Informovala o tom agentúra AFP. "Nemáme v úmysle vyvolať eskaláciu alebo (rozpútať) vojnu, proti akékoľvek agresii sa však budeme brániť," uviedol na Twitteri Zaríf.

Iránske revolučné gardy medzičasom podľa CNN pohrozili, že ak by USA podnikli odvetný útok na Irán, zaútočia iránske sily na ciele v Spojených štátoch, Dubaji a Izraeli. K iránskemu raketovému útoku na americké vojenské ciele na západe a severe Iraku došlo v stredu približne o 01.30 h miestneho času (utorok 23.30 h SEČ) v odvete za minulotýždňový útok, pri ktorom zahynul iránsky generál Kásem Solejmání.

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

FAA zakázal americkým dopravcom lietať nad Irakom a Iránom

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) vydal v stredu zákaz letov amerických dopravných lietadiel nad Irakom, Iránom a Perzským zálivom. Zákaz prišiel po tom, čo iránske revolučné gardy podnikli raketové útoky na dve vojenské základne v Iraku, kde sú dislokovaní americkí a spojeneckí vojaci. Informovala o tom agentúra AFP.

"FAA... vydala nariadenie, na základe ktorého platí pre letecké spoločnosti zákaz využívať vzdušný priestor nad Irakom, Iránom, ako aj Perzským a Ománskym zálivom. FAA bude situáciu na Blízkom východe aj naďalej pozorne sledovať," uvádza sa vo vyhlásení amerického Federálneho úradu pre letectvo.

FAA vydal zákaz po tom, čo iránske revolučné gardy vypálili viac ako desiatku rakiet na iracké základne v západoirackej provincii Anbár a provincii Arbíl na severe Iraku, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. K iránskemu raketovému útoku na americké vojenské ciele došlo v odvete za minulotýždňový útok, pri ktorom zahynul iránsky generál Kásem Solejmání.

Útok na základne si obete z radov Iračanov nevyžiadal

Iracká armáda nepotvrdila nijaké obete z radov Iračanov v súvislosti so stredajšími iránskymi útokmi na dve vojenské základne v Iraku. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Moderátor iránskej štátnej televízie podľa AP tvrdil, že útok na základne, na ktorých sú umiestnení americkí a spojeneckí vojaci, usmrtil "najmenej 80 teroristických amerických vojakov" a poškodil vrtuľníky, drony a ďalšie vybavenie na leteckej základni Ajn al-Asad. Redaktor však dôkazy o týchto obetiach neposkytol.

Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne dovedna 22 rakiet, píše AFP. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade, všíma si AP. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf označil útok iránskych revolučných gárd na dve iracké základne za primerané sebaobranné opatrenie.

Iracký prezident a šéf OSN telefonicky diskutovali o vývoji na Blízkom východe

Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok telefonoval irackému prezidentovi Barhamovi Sálihovi, aby prediskutovali prebiehajúci vývoj v regióne Blízkeho východu. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na irackú štátnu televíziu a tlačovú agentúru INA.

Podľa štátnej televízie Guterres v telefonáte vyjadril znepokojenie nad eskaláciou, ktorá ohrozuje svetový mier a bezpečnosť, pričom zdôraznil potrebu sebakontroly a rozvážnosti pri riešení tejto krízy.  

Sálih v súvislosti s rastúcim napätím na Blízkom východe po piatkovom zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního Američanmi potvrdil, že Irak sa chce stať územím regionálneho a svetového mieru, informovala štátna televízia bez uvedenia ďalších podrobností o charaktere telefonátu.

Viac o téme: Základňaútok USAIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu