Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ostrov White Island treba turistom zakázať: Polícia zverejnila prvé mená obetí explózie sopky

Erupcia sopky White Island na Novom Zélande Zobraziť galériu (4)
Erupcia sopky White Island na Novom Zélande (Zdroj: SITA/Lillani Hopkins via AP)

WELLINGTON – Obľúbený novozélandský turistický sprievodca Hayden Marshall-Inman je prvou z najmenej ôsmich ľudí, ktorí zahynuli pri pondelkovom výbuchu sopky na White Island. Rodina a priatelia čakajú v hrôze na správy o ďalšom sprievodcovi Tipenem Maangim (24).

Ďalší dvaja ľudia, ktorí utrpeli zranenia pri pondelkovej erupcii novozélandskej sopky White Island, zomreli v stredu v nemocnici, čím sa počet potvrdených obetí nešťastia zvýšil na osem. Informovala o tom agentúra Reuters. Päť ľudí prišlo o život priamo počas erupcie alebo tesne po nej, zatiaľ čo šiesta obeť zomrela v utorok nadránom v aucklandskej nemocnici.

V miestnych nemocniciach momentálne leží 29 pacientov s popáleninami. Niektorí s pacientov majú popáleniny na 95 percentách tela, väčšina z nich na 40 - 50 percentách. Dvadsaťdva z nich je napojených na prístroje pre popáleniny dýchacích ciest. Polícia tvrdí, že na ostrove už nenašli „žiadne znaky života“ a neočakáva sa, že by sa našli ďalší preživší.

Identitu Haydena Marshalla-Inmana potvrdil jeho brat Mark Inman, ktorý povedal, že Hayden „zomrel pri jedinej činnosti, ktorú miloval“. Marshall-Inman bol medzi 47 ľuďmi, ktorí práve putovali cez White Island, turistický ostrov známy aj ako Whakaari, keď sopka explodovala a vychrlila veľký oblak popola a pary.

Ostrov White Island treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/H. I.)
Rodina a priatelia čakajú na správy o druhom sprievodcovi, Tipenem Maangim (24), ktorý od septembra tiež pracuje s turistami na White Island.

Jeho stará mama celé hodiny zúfalo vyčkáva v prístave vo Whakatane na oznámenie o možných preživších. „Stále dúfame, že si našiel nejakú štrbinu, ale ako ho poznáme, skôr pomáhal ostatným, ako by myslel na seba,“ povedala pre novozélandský denník Herald. Jej rodina sa stále drží nádeje, že mladíka nájdu nažive. „Musíme, však? Nikdy som nepočúvala správy, ani nechcem.“

Ostrov White Island treba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/T. M.)

Explodujúci magnet pre turistov

Tragédia ihneď vyvolala otázky o tom, prečo dostali turisti povolenie navštíviť ostrov, keď iba pred týždňom vláda zverejnila varovanie pred sopečnou aktivitou. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová vyhlásila, že ide o „veľmi nepredvídateľnú sopku“ a že otázky týkajúce sa cestovného ruchu „zodpovedia príslušné orgány“. „Zatiaľ sa zameriavame na tých, ktorých zasiahla táto strašná udalosť.“ Aktívna sopka vzdialená takmer 50 kilometrov od pobrežia Nového Zélandu je magnetom pre turistov, explodovala už niekoľkokrát, naposledy v roku 2016. 18. novembra bola úroveň varovania pred sopečnou činnosťou na White Island zvýšená na úroveň 2 na stupnici od 0 do 5, keď vedci zaznamenali nárast sopečnej aktivity. Úroveň 2 označuje „miernu až zvýšenú sopečnú činnosť“, pričom výstrahy o „potenciálnom riziku výbuchu“ boli vydané, ale White Island zostáva pre turistov otvorený.

Jacinda Ardernová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)
„White Island je katastrofa, na ktorú sa čakalo mnoho rokov,“ uviedol Ray Cas, emeritný profesor na Monash University, v komentároch uverejnených Austrálskym centrom pre vedecké médiá. „Navštívil som ju dvakrát a vždy som cítil, že je príliš nebezpečné dovoliť každodenné prehliadky skupinám, ktoré sem pricestujú loďou a helikoptérou.“

Keď politici pomáhajú

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že bol v kontakte s novozélandskou premiérkou Jacindou Ardernovou a vyjadril jej „najhlbšiu sústrasť“ nad „ničivou udalosťou na Novom Zélande“. Vysoká komisárka Laura Clarkeová uviedla, že jej tím ponúka pomoc rodine dvoch britských žien hospitalizovaných po sopečnej erupcii. „Podporujeme rodiny dvoch žien z Veľkej Británie, ktoré boli hospitalizované na Novom Zélande,“ napísala na Twitter. „Môj tím im ponúkol osobnú pomoc a zostávame v úzkom kontakte s novozélandskými orgánmi. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli aj iným Britom, ktorí potrebujú našu pomoc.“
Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že v čase katastrofy navštívilo ostrov 24 Austrálčanov, zatiaľ čo traja Briti boli na zozname Medzinárodného výboru Červeného kríža zaradení medzi nezvestných. Väčšina Austrálčanov postihnutých katastrofou sú cestujúci z paluby výletnej lode Ovation of the Seas, ktorá minulý týždeň odplávala zo Sydney.
Poslednú veľkú erupciu zaznamenal ostrov v roku 2001. V roku 1914 zahynulo na ostrove dvanásť ľudí, keď sa tu ťažila síra. Časť stien krátera sa zrútila a zosuv pôdy zničil banskú dedinu a samotnú baňu. Pozostatky budov iného banského podniku z 20. rokov 20. storočia sú dnes turistickou atrakciou. Ostrov sa v roku 1953 stal rezerváciou a denné zájazdy umožňujú každoročne vyše 10-tisíc ľuďom navštíviť ho.GeoNet, novozélandské geologické informačné centrum opisuje White Island ako najaktívnejšiu sopku na Novom Zélande. Viditeľné sú iba vrchy, z ktorých je asi 80 percent pod vodou. V posledných týždňoch bola zaznamenaná búrlivejšia sopečná činnosť, ale cestovný ruch vláda nezastavila ani neobmedzila.

 

Viac o téme: ExplóziaObeteMŕtviSopkaNový ZélandWhite Island
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu