Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Tisícky ľudí sa zhromaždili v Berlíne: Demonštrovali proti antisemitizmu a násiliu

Tisícky ľudí demonštrovali v Berlíne proti antisemitizmu a násiliu Zobraziť galériu (3)
Tisícky ľudí demonštrovali v Berlíne proti antisemitizmu a násiliu (Zdroj: SITA/Paul Zinken/dpa via AP)

BERLÍN - Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v nedeľu v Berlíne na prejav solidarity v boji proti antisemitizmu a pravicovému násiliu po tom, ako si stredajší teroristický útok v meste Halle vyžiadal dve obete, informovala agentúra DPA.

Demonštranti sa zhromaždili na námestí Bebelplatz v Berlíne v rámci hesla "Ani o centimeter: Smrť antisemitizmu a rasizmu" (Not even an inch: Death to anti-Semitism and racism). Polícia počet demonštrantov odhaduje na 6000 ľudí. Organizátor demonštrácie skupina Unteilbar (Nedeliteľní) uvádza viac 10.000 účastníkov. Hovorca organizácie povedal, že o 14.00 h sa mal uskutočniť protestný pochod.

Tisícky ľudí demonštrovali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Paul Zinken/dpa via AP)

Ozbrojený pravicový extrémista Stephan Balliet sa v stredu pokúsil neúspešne preniknúť do synagógy v meste Halle v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Následne v okolí synagógy zastrelil dve osoby. Muža vo veku 27 rokov zadržali a umiestnili do vyšetrovacej väzby.

Tisícky ľudí demonštrovali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Paul Zinken/dpa via AP)

Balliet sa priznal k útoku i k tomu, že konal z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok. Demonštrácie s účasťou niekoľkých tisícok ľudí sa v sobotu konali aj v ďalších mestách v krajine vrátane západonemeckého Marburgu a Hamburgu v severnej časti krajiny.

Viac o téme: DemonštráciaNásilieAntisemitizmusNemeckoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu