Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britská vláda potvrdila zastavenie činnosti parlamentu: Kráľovnin podpis vylučuje brexit bez dohody

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Niall Carson/PA via AP)

LONDÝN - Vláda britského premiéra Borisa Johnsona potvrdila, že v pondelok preruší činnosť parlamentu až do 14. októbra. Hovorca James Slack informoval, že činnosť parlamentu bude po ukončení pracovného dňa pozastavená.

Premiér Johnson predtým uviedol, že zákonodarcov pošle domov v priebehu tohto týždňa. Johnson koncom augusta oznámil, že chce na päť týždňov prerušiť rokovania parlamentu. Tento krok mu odobrila aj kráľovná Alžbeta II..

Schôdzu tak prerušili iba niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátili do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred termínom brexitu, ktorým je 31. október. Podľa Johnsonových politických oponentov sa chce premiér vyhnúť parlamentnej kontrole pred plánovaných brexitom.

Britská kráľovná podpísala zákon vyľučujúci brexit bez dohody

Britská kráľovná Alžbeta II. podpísala v pondelok návrh zákona, ktorý má zabrániť brexitu bez dohody a zaväzuje britskú vládu, aby požiadala EÚ o odklad brexitu v prípade, že sa obe strany do konca októbra nedohodnú. Oznámil to predseda Snemovne lordov. Panovníčkiným podpisom nadobudol zákon platnosť, uviedla spravodajská televízia Sky News.

Kráľovná Alžbeta II.
Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Alžbeta II.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Návrh zákona minulý týždeň schválili Dolná snemovňa britského parlamentu i Snemovňa lordov. Premiéra Borisa Johnsona zaväzuje predložiť parlamentu na schválenie návrh dohody o brexite alebo nechať poslancov hlasovať o odchode Británie z EÚ bez dohody. Ak by to Johnson do stanoveného termínu (19. októbra) neurobil, musel by požiadať EÚ o odklad termínu brexitu do 31. januára 2020.

Johnson však trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí opustiť EÚ 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej, s čím nesúhlasí ani opozícia, ani časť poslancov jeho vlastnej Konzervatívnej strany.

Predseda Dolnej snemovne Bercow odstúpi najneskôr 31. októbra

Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow v pondelok vyhlásil, že najneskôr 31. októbra odstúpi zo svojej funkcie. Svoj post zastával od júna 2009. Informovala o tom televízia Sky News.

John Bercow
Zobraziť galériu (3)
John Bercow  (Zdroj: SITA/AP Photo/David Vincent, Pool)

Bercow tiež povedal, že ak poslanci v pondelok zahlasujú za návrh premiéra Borisa Johnsona, aby sa predčasné voľby konali 15. októbra, odstúpi okamžite. Ak Dolná snemovňa predčasné voľby neodhlasuje, zostane vo funkcii do 31. októbra, čo je aktuálny termín odchodu Británie z Európskej únie.

Bercow, ktorý bol pred svojím zvolením za predsedu parlamentu členom Konzervatívnej strany, sa v emotívne ladenom prejave poďakoval za spoluprácu najmä opozičným poslancom, ktorí jeho reč odmenili potleskom. "Ste veľmi, veľmi šľachetná partia. Želám svojmu nástupcovi veľa šťastia pri obrane práv jednotlivých poslancov a parlamentu ako ustanovizne," povedal Bercow.

Britská vláda by mala zverejniť komunikáciu o brexite bez dohody

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili v pondelok návrh, podľa ktorého je vláda povinná zverejniť internú komunikáciu týkajúcu sa prerušenia schôdze parlamentu a plánovania odchodu Británie z EÚ bez dohody. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Poslanci návrh bývalého generálneho prokurátora a súčasného predsedu parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť Dominica Grieva schválili pomerom hlasov 311 k 302.

Kritici obviňujú premiéra Borisa Johnsona, že prerušenie zasadania parlamentu, ktoré sa začne v utorok, bolo len zámienkou na to, aby mu poslanci nebránili uskutočniť brexit bez dohody. Chcú to dokázať zverejnením internej komunikácie - e-mailov, správ z aplikácie Whatsapp a podobne.

Viac o téme: ParlamentPozastavenieBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu