Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prezidenti Peru a Kolumbie chcú zvolať mimoriadny summit: Dôvodom sú požiare v Amazónii

Požiare v amozonskom dažďovom pralese neutíchajú.
Požiare v amozonskom dažďovom pralese neutíchajú. (Zdroj: SITA/AP Photo/Victor R. Caivano)

LIMA - Prezidenti Peru a Kolumbie vyzvali v utorok na zvolanie mimoriadneho summitu s cieľom koordinovať úsilie v boji s mohutnými požiarmi, ktoré devastujú amazonský dažďový prales. Informovala o tom agentúra AFP.

Prezident Peru Martín Vizcarra a jeho kolumbijský náprotivok Iván Duque vyzvali, aby sa stretnutie konalo už 6. septembra v Kolumbii s cieľom "spojiť sily" v otázke ochrany dažďového pralesa. Uviedli to v spoločnom vyhlásení počas bilaterálnych rokovaní v meste Pucallpa na severe Peru. "Prezidenti si uvedomujú potrebu spolupráce, ako predpokladu pre ochranu a udržateľný rozvoj amazonského regiónu, ktorý predstavuje najdôležitejší ekosystém z hľadiska odolnosti (našej) planéty," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. 

Cieľom summitu by malo byť "založenie paktu, ktorý by zachoval, rozvíjal a udržateľným spôsobom využíval" amazonský prales takým spôsobom, aby z toho mali úžitok aj miestne komunity. Prezidenti priamo nespomenuli, ktoré ďalšie krajiny by sa mali na summite zúčastniť, avšak miesto jeho konania v kolumbijskom meste Leticia pri hraniciach Peru, Kolumbie a Brazílie podľa AFP napovedá, že pozvánku by mal dostať aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro.

Viac o téme: PožiarDažďový pralesLimaAmazóniaPrezident Peru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu