Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pakistan tvrdí, že nastal čas, aby Trump začal sprostredkovať dialóg o Kašmíre

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Foto / Evan Vucci)

ISLAMABAD - Napätie medzi Indiou a Pakistanom v súvislosti s regiónom Kašmír má potenciál na to, aby sa z neho rozvinula oblastná kríza. Zároveň je ten správny čas na to, aby americký prezident Donald Trump začal vystupovať ako sprostredkovateľ riešenia tohto problému. Vyhlásil to v nedeľu pakistanský premiér Imrán Chán, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

Jeho vyjadrenie prichádza deň po tom, ako Pakistan obvinil Indiu z používania ilegálnych kazetových bômb, ktoré v spornom Kašmíre zabili dvoch civilistov a zranili 11 ďalších osôb. India používanie tohto typu zbraní odmieta. "Prezident Trump sa ponúkol, že bude sprostredkovať riešenie Kašmíru. Je ten správny čas na to, aby sa tak stalo, pretože situácia sa tam zhoršuje. Týka sa to aj Línie kontroly (LOC), kde sa indické okupačné sily dopúšťajú agresívnych akcií," napísal Chán na Twitteri, poukazujúc na túto ťažko militarizovanú hranicu, ktorá od seba oddeľuje dve časti Kašmíru medzi Indiou a Pakistanom.

Kašmír, ktorý si nárokuje India aj prevažne moslimský Pakistan, je dlhodobo predmetom sporov medzi oboma krajinami. India obviňuje svojho západného suseda z toho, že Islamabad podporuje ozbrojených militantov, ako aj separatistické skupiny na Indiou spravovanej časti Kašmíru. Pakistan toto tvrdenie odmieta a vyhlasuje, že separatistickému hnutiu poskytuje iba diplomatickú a morálnu podporu.

Trump v júli novinárom povedal, že indický premiér Naréndra Módí ho počas stretnutia v Japonsku požiadal, aby bol sprostredkovateľom vyjednávaní o Kašmíre. India toto tvrdenie vyvrátila. Napätie sa v Kašmíre stupňuje od piatka, keď miestna vláda vydala varovanie pred možnými útokmi militantov z radov skupín so sídlom v Pakistane.

Viac o téme: DialógDonald TrumpPakistanKašmírIslamabadSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu