Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na biskupa sa zniesla spŕška kritiky: Počas poľovačky postrelil muža, informovali aj pápeža

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Chorvátsky biskup Vjekoslav Huzjak omylom pri love postrelil človeka. Podľa polície mu hrozia až tri roky väzenia. Široko medializovaný prípad poškodzuje renomé cirkvi v tejto tradične katolíckej krajine, napísali chorvátske médiá.

Otec so synom (†18) sa vybrali na poľovačku: Padol jediný výstrel a radosť sa zmenila na horor

Podľa chorvátskeho denníka Jutarnji list sa biskup Huzjak minulý piatok zúčastnil organizovaného lovu diviakov spolu so svojimi priateľmi v blízkosti mesta Lipovljani. Keď jeden diviak vybehol v blízkosti päťdesiatosemročného Huzjaka z krovia, biskup po ňom vystrelil. Cieľ ale minul a pravdepodobne odrazená guľka zasiahla do stehna lovca, ktorý stál obďaleč. Biskup sa vraj poľovníctvu venuje dlhodobo a považuje sa za vášnivého lovca.

Polícia udalosť z minulého týždňa vyšetruje ako trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, za čo cirkevnému predstaviteľovi hrozia až tri roky väzenia. Bývalý tajomník chorvátskej biskupskej konferencie a súčasný biskup podľa vyjadrenia cirkevných predstaviteľov svoj čin hlboko ľutuje a praje zranenému, ktorý sa bude musieť podrobiť niekoľkým operáciám, skoré uzdravenie. Neskôr ho navštívil aj v nemocnici. O incidente bol údajne informovaný aj sám pápež František.

Prípad vyvolal v Chorvátsku pohoršenie, a to ako medzi veriacimi, tak i laickou verejnosťou. Ochrancovia zvierat biskupa obviňujú, že trpí "chorobnou potrebou násilia". Spojenie cirkevného predstaviteľa, ktorý má byť pastierom a vzorom pre ostatných, s lovcom so zbraňou v ruke zabíjajúcim divú zver podľa denníka Večernji list nejde dokopy. Prípad podľa denníka tiež ukazuje na nedobrú situáciu vnútri chorvátskej katolíckej cirkvi, kde sa do čelných pozícií dostávajú pochybní funkcionári s feudálnou mentalitou. Huzjak je vraj ich typickým predstaviteľom.

Viac o téme: BiskupPoľovníkChorvátskoVjekoslav Huzjak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu