Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Masová vražda na Kryme: Vladislav spustil na strednej škole paľbu, najmenej 17 obetí

Záchranné zložky na mieste činu. Zobraziť galériu (4)
Záchranné zložky na mieste činu. (Zdroj: TASR/Kerch FM News via AP)

KERČ - Ruskí vyšetrovatelia identifikovali muža, ktorý v stredu spustil paľbu na strednej škole v krymskom meste Kerč, pričom zabil 17 ľudí a spôsobil zranenia ďalším 40 osobám. Informuje o tom agentúra AP.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) uviedol, že útočníkom bol 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý v skorých popoludňajších hodinách prišiel do budovy strednej odbornej školy a spustil paľbu. Vyšetrovatelia spočiatku vydali vyhlásenie, že páchateľ v budove školy odpálil podomácky zostrojené výbušné zariadenie.

"Z výpovedí žiakov vyplynulo, že jeden zo študentov krátko pred výbuchom zanechal v jedálni ruksak," povedal denníku RBK nemenovaný zdroj z ministerstva vnútra. Spomínaný podozrivý študent sa vraj tiež pred spolužiakmi chválil pokusy s výbušninami. Očití svedkovia v ruských médiách hovorili aj o tom, že počuli streľbu.

Podľa denníka Kommersant páchateľ najprv strieľal z brokovnice po deťoch a učiteľoch v učebniach, ako odpálil bombu, plnú skrutiek a klincov. Potom spáchal samovraždu. "Podľa predbežných zistení Rosljakov nebol v styku s extrémistami, ale k tragédii viedol obyčajný konflikt medzi žiakmi," napísal denník na svojom webe.

VIDEO Masová vražda na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Kerch FM News via AP)

Vyšetrovatelia vychádzajú zo záznamu bezpečnostných kamier, na ktorom je vidno, ako mladík spustil paľbu na ľudí a neskôr obrátil zbraň aj proti sebe. Vyšetrovatelia preklasifikovali incident z teroristického útoku na masovú vraždu. 

"Prvá kontrola tiel nasvedčuje, že zomreli na následky strelných zranení," uviedla hovorkyňa vyšetrovateľov Petrenková. Štyri desiatky zranených boli podľa úradov hospitalizované. Podľa miestnych úradov boli obeťami najmä študenti zmienenej strednej školy, do ktorej chodilo celkovo približne 850 tínedžerov. Školy a predškolské zariadenia v meste po tragickej udalosti evakuovali.

Ruský prezident Vladimir Putin označil útok na Kryme za tragédiu a rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. Putin sa k incidentu vyjadril po rokovaniach so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattáhom Sísím v čiernomorskom letovisku Soči. Prisľúbil, že vláda podnikne všetky nevyhnutné kroky pri riešení situácie.

Predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov vyhlásil, že za útokom stojí Kyjev. "Celé zlo, s ktorým sa územie Krymu potýka, pochádza od oficiálnej ukrajinskej vlády," vyhlásil. Rusko jednostranne anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014. Vzťahy medzi oboma krajinami ostávajú napäté, v neposlednom rade aj pre pokračujúci konflikt na východe Ukrajiny zahŕňajúci proruských separatistov.

VIDEO Masová vražda na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Kerch FM News via AP)

Na ruských sociálnych médiách sa predtým objavili aj správy, že najprv nastal mohutný výbuch a potom sa z budovy začala ozývať streľba, pričom niektorí študenti a učitelia začali vyskakovať z okien. Bezprostredne po výbuchu sa objavili správy, že v budove došlo k výbuchu plynu, čo však vyšetrovatelia zakrátko vyvrátili.

Viac o téme: PlynVýbuchŠkolaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu