Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Už je doma: V Prahe pristál vojenský špeciál s padlým vojakom v Afganistane

Českého vojaka Tomáša Procházku zabili pri útoku v Afganistane.
Českého vojaka Tomáša Procházku zabili pri útoku v Afganistane. (Zdroj: Armáda ČR)

PRAHA - Český vojenský špeciál s telesnými pozostatkami padlého rotného Tomáša Procházku, ktorý prišiel o život v pondelok pri útoku v Afganistane, pristál v stredu krátko pred polnocou na vojenskom letisku Praha-Kbely. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia ČT24.

Na letiskovej ploche sa následne uskutočnil smútočný ceremoniál. Zúčastnili sa ho rodina padlého 42-ročného vojaka, zástupcovia armády, minister obrany Lubomír Metnar, náčelník generálneho štábu Aleš Opata a prítomný bol aj prezident Miloš Zeman.

Šéf rezortu obrany Metnar povýšil v stredu padlého vojaka do hodnosti štábneho práporčíka. Zároveň mu udelil najvyššie rezortné vyznamenanie - Kríž obrany štátu. Procházka, ktorý bol vojenským kynológom, padol v pondelok v Afganistane, keď afganský vojak na základni Šíndand v provincii Herát zaútočil na vozidlo s českými vojakmi. Mal za sebou misie v Iraku či Kosove. Ďalší dvaja vojaci utrpeli zranenia.

Išlo v poradí už o tretí útok na českých vojakov v Afganistane od augusta 2018. Pri útoku atentátnika na patrolu v auguste zahynuli pri vojenskej základni Bagrám v provincii Parván na východe krajiny traja českí vojaci. Minulý týždeň v stredu bolo pri útoku na českú patrolu v Afganistane zranených päť českých vojakov. Jeden má ťažké zranenia.

Viac o téme: Vojenský špeciálAfganistanTomáš ProcházkaPadlý vojak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu