Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krviprelievanie pri Eufrate: Ruský útok na Američanov, detaily prvej bitky od studenej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK/NEW YORK - Už dlhší čas panujú obavy z vojenského konfliktu medzi americkou a ruskou armádou v Sýrii, kde Spojené štáty a Rusko podporujú protivníkov v občianskej vojne. Mohlo by to viesť ku krvavému konfliktu oboch krajín, ktoré sa usilujú o rozšírenie svojho vplyvu na Blízkom východe. Ako ľahko by mohla taká situácia nastať, dokladá štvorhodinová bitka, ktorá sa odohrala vo februári medzi ruskými žoldniermi na východe Sýrie konkrétne pri hraniciach s Irakom, na ktorého obrane sa podieľa armáda USA. Detaily o nej teraz zverejnil americký denník The New York Times (NYT).

Slovenskí vojaci pomáhajú po celom svete: Veľká MAPA, v týchto krajinách vykonávame misie!

Američania z malého vojenského stanoviska na východe Sýrie sa na začiatku dostali do takej silnej delostreleckej paľby, že museli rýchlo do krytov. Zaútočilo na nich približne 500 členov prosýrskych oddielov, medzi nimi tiež ruskí žoldnieri. Na ich strane zostalo 200 až 300 mŕtvych, na americkej ani jeden.

NYT získal podrobné informácie z rozhovorov a dokumentácie Pentagónu. Ministerstvo americkú operáciu charakterizuje ako sebaobranu proti jednotke prosýrskych bojovníkov. Týždeň pred bitkou Američania užasnuto sledovali stovky áut, ktoré sa približovali k ich stanovisku. Až doteraz sa darilo stretom brániť pomocou horúcej linky medzi armádami Ruska a USA. Pred bitkou boli obe zamestnané vlastnými bojmi na opačných brehoch Eufratu v provincii Dajr az-Zaur.

USA zachytili konverzáciu v ruštine

Američania opakovane upozorňovali protistranu na hromadenie oddielov v ich blízkosti, ruská armáda ale tvrdila, že tým ľuďom nevelí. Američania márne poukazovali na to, že ich odpočúvacie zariadenie zachytilo konverzáciu oddielov v ruštine. Podľa americkej vojenskej rozviedky v oddieloch bolo niekoľko sýrskych vojakov a milicionárov, ale hlavne ruskí žoldnieri, väčšinou z Vagnerovej skupiny. NYT ju charakterizuje ako silu, ktorú Kremeľ využíva na plnenie cieľov, s ktorými ruská vláda nechce byť spájaná.

"Ruské velenie v Sýrii nás ubezpečilo, že to nie sú ich ľudia," povedal v apríli senátorom pri vypočutí americký minister obrany James Mattis. Preto dal šéfovi amerického zboru náčelníkovi štábov Josephovi Dunfordovi príkaz jednotku zničiť.

Americké lietadlá boli uvedené do pohotovosti

V deň bitky 7. februára bolo spolu s arabsko-kurdskou koalíciou v malej posádke pri stanici ťažby plynu Conoco v Dajr az-Zaur asi 30 členov špeciálnych kománd Rangers a Delta. Asi 30 kilometrov od nich na základni poskytujúcej podporu pozerali členovia americkej námornej pechoty na svoje počítače a posielali kolegom v tejto posádke informácie z bezpilotných lietadiel o zbierajúcich sa oddieloch. O tretej hodine popoludní zamierili tieto oddiely k stanici Conoco, do večera mali 500 ľudí a 27 vozidiel vrátane tankov a obrnencov.

Scénu sledovalo americké operačné stredisko v Katare aj Pentagón. Velitelia upozornili pilotov lietadiel aj pozemné jednotky, lietadlá v oblasti boli uvedené do pohotovosti. V Sýrii sa pripravila malá skupina 16 vojakov v štyroch automobiloch opatrených protimínovým plášťom pre prípad, že by museli ísť k zariadeniam spoločnosti Conoco.

O pol deviatej večer boli tri ruské tanky s 125-milimetrovými delami vo vzdialenosti 1,5 kilometra od stanice Conoco, pol hodiny po desiatej začal útok prosýrskej jednotky a Conoco bolo zasiahnuté tankovou a mínometnou paľbou. Američania sa rozbehli do krytov. Prvú štvrťhodinu americké velenie žiadalo Rusko, aby útok zastavilo. Pretože neuspelo, boli vypálené varovné výstrely a nasledovalo niekoľko vĺn útokov amerického letectva. Nasadené boli stíhačky Raptor F-22, útočné stroje F-15E, bombardéry B-52, bojové stroje AC-130 a vrtuľníky Apache. Zo zeme potom útočilo námorné delostrelectvo. Hodinu po polnoci, keď už delostrelecká paľba utíchala, sa museli niektoré americké lietadlá stiahnuť späť na základňu, pretože im dochádzala munícia aj palivo.

Žoldnieri museli ustúpiť

Žoldnieri vystúpili z áut a postupovali ďalej po svojich, Američania nabíjali automaty, ďalší vysielačkami navádzali nové bombardéry mieriace k bojisku. O hodinu neskôr útočníci začali ustupovať, Američania zastavili paľbu a sledovali Sýrčanov a žoldnierov, ako zbierali z bojiska svojich padlých kolegov. Na americkej strane bol zranený iba jeden zo sýrskych spojencov.

Rusko pôvodne tvrdilo, že o život prišli len štyria občania Ruska. Sýria priznala, že medzi padlými je 100 sýrskych vojakov. Podľa NYT zostalo na bojisku 200 až 300 tiel. Z opisu bitky tiež vyplýva, že ruskí žoldnieri a ich sýrski spojenci sa o masívny útok na americký vojenský post pokúsili na zle zvolenom mieste. Spojené štáty od invázie do Iraku v roku 2003 vylepšili výzbroj, logistiku, koordináciu i taktiku pre zmiešaný boj letectva a pozemných síl.

Otázkou ale zostáva, kto boli tí ruskí žoldnieri a prečo útočili. Americká rozviedka sa domnieva, že úlohou Vagnerovej skupiny v Sýrii je získať ropné a plynové polia a ochrániť ich v prospech sýrskej vlády. Skupina má podiel zo zisku týchto polí. S ruskou armádou tieto oddiely spolupracujú len voľne, aj keď ich velitelia nedávno dostali v Kremli ocenenie a ich bojovníci absolvovali výcvik na základniach ruského ministerstva obrany.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu