Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vojaci si preveria spôsobilosti v protivzdušnej obrane: Čaká ich cvičenie NATO v Maďarsku

Stíhacie lietadlá typu F-16
Stíhacie lietadlá typu F-16 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

BRATISLAVA - Slovenskí profesionálni vojaci si v najbližších dňoch preveria svoje spôsobilosti na najväčšom cvičení protivzdušnej obrany NATO v Európe, ktoré sa v pondelok 4. júna začne vo výcvikovom priestore Várpalota v Maďarsku. Zúčastní sa na ňom 142 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, pričom celkovo sa doň zapojí 22 krajín Severoatlantickej aliancie a šesť medzinárodných organizácií a veliteľstiev NATO. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"Z pôvodne slovenskej a českej výcvikovej aktivity jednotiek protivzdušnej obrany sa cvičenie Tobruq Legacy stalo medzinárodne uznávaným formátom, čoho dôkazom je aj tohtoročná účasť 22 krajín Severoatlantickej aliancie," uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Doplnil, že zúčastnené krajiny budú mať možnosť precvičiť a otestovať si spôsobilosti v oblasti kolektívnej obrany členských štátov NATO.

Medzinárodné cvičenie Tobruq Legacy bude trvať do 15. júna, pričom jeho cieľom je otestovanie a precvičenie spôsobilostí participujúcich štátov v rámci interoperability členských štátov NATO v oblasti velenia, kontroly a komunikácie v medzinárodnom prostredí. Tento rok sa na cvičení v Maďarsku zúčastnia profesionálni vojaci z Protilietadlovej raketovej brigády Nitra, z Veliteľstva Vzdušných síl OS SR, ako aj sedem profesionálnych vojakov Pozemných síl OS SR, obsluhujúcich mobilný komunikačný systém Mokys. 

Cvičenie Tobruq Legacy vzniklo pôvodne ako výcviková aktivita slovenských a českých jednotiek protivzdušnej obrany blízkeho dosahu. Následne sa k tejto iniciatíve pripojili USA, Maďarsko, Poľsko a ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie. 

Viac o téme: StíhačkyNATOMaďarskoProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu