Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová jadrová doktrína Trumpovej vlády: Voči Rusku bude oveľa tvrdšia

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v piatok oznámila, že bude v zásade pokračovať v politike predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu týkajúcej sa jadrových zbraní, ibaže s tvrdším postojom voči Rusku. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Bieleho domu musí byť Rusku jasné, že za akúkoľvek hrozbu jadrového útoku v Európe bude musieť zaplatiť "neprijateľne vysokú cenu". Revízia americkej politiky sa nezmieňuje o navýšení počtu strategických jadrových zbraní. Pritom Trump krátko pred nástupom do funkcie avizoval na Twitteri, že USA musia "výrazne posilniť a rozšíriť svoje jadrové kapacity, kým sa svet nespamätá ohľadom jadrových zbraní".

V nedávnej správe o stave únie pred Kongresom už Trump nehovoril o posilnení jadrových kapacít, i keď pripomenul, že americký arzenál musí mať dostatočný odstrašujúci účinok. Dokument Bieleho domu nazýva Severnú Kóreu "jasnou a závažnou hrozbou" pre USA a ich spojencov. Akýkoľvek jadrový útok Severnej Kórey voči USA či ich spojencom by však znamenal "koniec tohto režimu".

Ako možný jadrový rival voči USA sa v dokumente spomína aj Čína. Americký jadrový arzenál je však údajne vytvorený tak, aby "Peking neprišiel k nesprávnym záverom", že môže posilňovať svoju pozíciu hrozbou použitia jadrových zbraní v Ázii. Podľa amerického ministra obrany Jamesa Mattisa prichádza revízia v čase, keď sa svet nachádza v najzložitejšej bezpečnostnej situácii od konca studenej vojny. "Ak chceme zachovať vierohodný odstrašujúci potenciál našich jadrových zbraní, v tomto prostredí nie je možné odkladať modernizáciu našich jadrových kapacít," citovala Mattisa agentúra DPA.

FBI zneužila právomoci

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) údajne zneužil svoje právomoci počas vyšetrovania ruského zasahovania do predvlaňajších prezidentských volieb v USA. Tvrdí to podľa agentúry AP kontroverzná interná správa republikánov z Výboru americkej Snemovne reprezentantov pre tajné služby, ktorej odtajnenie povolil v piatok prezident Trump.

Zneužitia právomocí sa FBI podľa správy dopustila tým, že pri vyšetrovaní požiadala o sledovanie Trumpovho poradcu Cartera Pagea na základe nepodložených informácií. V žiadosti na odpočúvanie však FBI údajne neuviedla, že písomné podklady financovali demokrati podieľajúci sa na kampani demokratickej prezidentskej kandidátky a Trumpovej súperky Hillary Clintonovej. Tento spis podľa odtajnenej správy vypracoval bývalý britský tajný agent Christopher Steele, ktorému údajne záležalo na Trumpovej porážke, priblížila spravodajská stanica BBC.

Proti zverejneniu stručnej správy vypracovanej republikánmi v uplynulých dňoch ostro namietala FBI, americké ministerstvo spravodlivosti i demokrati. Tvrdili, že dokument môže uškodiť národnej bezpečnosti a verejnosť zavádzať. FBI tiež upozorňovala, že v správe chýbajú isté kľúčové fakty. Demokrati vyjadrili aj obavu, že zámerom jej zverejnenia je odlákať pozornosť od prebiehajúceho vyšetrovania prepojení Trumpovej predvolebnej kampane na Rusko, ale aj "hanebná diskreditácia" FBI, uviedla BBC.

Za odtajnenie štvorstranovej správy sa naopak zasadzovali republikáni vo výbore Snemovne reprezentantov pre tajné služby tvrdiaci, že odhalili vážne pochybenia, ktoré je potrebné zverejniť. Zmienený výbor jej zverejnenie schválil už v pondelok, Trump toto rozhodnutie odobril v piatok. Americký prezident správu komentoval slovami: "Mnoho ľudí by sa za seba malo hanbiť".

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu